Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vill ha mer än 15 timmar

Skrivet av 15 tim
Arbetslös, får ej jobb, söker förstås. Trött på 3 tim/dag dagistid. hur gör jag för att få mer dagistid. Några "knep"??
Orkar inte studera.
Svar på tråden: Vill ha mer än 15 timmar

Jobb eller studier....

är det enda som kan göra att du kan utöka tiden på dagis....15 timmar är ju det som gäller för arbetslösa. Några genvägar eller så finns inte.....
Skrivet av    Anna-Mia

hej

om din dotter tidigare har gått fler timmar så kan du går till bvcs psykolog som kan skriva ett intyg om att barnet behöver fler timmar.
Skrivet av    annika

Jösses! Menar du allvar!?!

Menar du på fullt allvar att en psykolog ska skriva ett intyg på en helt frisk unge att barnet behöver mer timmar på dagis bara för att mamman är \"trött\" på 15-timmarsregeln!?! Jaha, så det här är det senaste dumma påfundet av föräldrar som inte vill ha sina barn hemma, att låtsas inför en psykolog att barnet har så stora problem att det MÅSTE få fler timmar på dagis,bara för att mamma/pappa vill ha det lugnt och skönt hemma! Jag hoppas verkligen att ingen psykolog är så dum att han/hon skriver ett intyg på ett friskt barn, bara för att föräldrarna tycker det är skönt att ha ungen på dagis. Den psykologen borde förlora sin legitimation på en gång!! De barn som har särskilda behov ska givetvis få mer dagistid, men inte friska barn vars föräldrar bara är trötta på 15-timmarsregeln. Skulle det verkligen funka att göra som du skriver så skulle snart varenda förälder kräva intyg för sitt barn, för just deras barn lider ju såååå av att inte få gå mer än 15 timmar på dagis. Snarare är det väl så att föräldrarna är trötta på att ha sina barn hemma!!
Skrivet av   

Nej, det finns inga "knep"!!!

Lagen säger 15 timmar, och det gäller för dig också!
Skrivet av   

Hoppas verkligen att du skämtar!!! IMT

Skrivet av    ...

barn med speciella behov

kan få rätt till mer än 15 timmar dock krävs det i våran komun att de har en diagnos bakom så det blir ungefär ett års väntan eftersom utredningar tar tid. Har ditt barn något form av handikapp så kontakta bvc för ev förlängd vistelse på dagis om behovet finns men annars är det nog rätt kört fråga kan man ju men här i våran komun så beviljas det inte utan diagnos och behov
Skrivet av    Mamma till autistisk som

Knep??

Blir faktiskt lite beklämd när jag läser ditt inlägg. Varför behöver du mera dagistid? Vad planerar du att göra med dina dagar om ditt barn ska vara längra dagar på dagis? Ursäkta min sura ton, men jag förstår inte alls hur människor som du resonerar - varför vill man till varje pris slippa ta hand om sitt barn under dagarna om man ändå är hemma?
Skrivet av    Mei

Bra skrivet! *imt*

..
Skrivet av    Mei

Men lägg av tjejer barn gillar dagis

särskilt min son 2.5, i somras när vi hade semester tjatade han om dagis varje dag, när han fick gå så hoppade han upp och ner i vagnen av glädje på vägen dit, inte alla föräldrar som kan erbjuda de aktiviteter, umgänge som finns på lekis. 3 timmar per dag är lite, tycker nog att 3 timmar på förmiddagen, vila och ett par timmar lek ute är perfekt för att barnen ska få en trevlig dag. Är man arbetslös har man väl fullt upp att fundera ut sin framtid och söka jobb. Det är deppigt och stressigt att vara arbetslös det kan också gå ut över ett barn som blir gnälligt och understimulerat av att inte ha några lekkompisar. Där jag bor finns det inga äldre barn ute på dagarna, alla är på dagis efter 1.5år.
Skrivet av    Maria

Det är ju det här

jag tycker är så sorgligt, att föräldrar idag inte tycker att de klarar av att stimulera sina barn tillräckligt... Gå ut i skogen, busa och lek hemma, öppna förskolan, det finns saker att göra fast man inte är på dagis. Ok, jag förstår att det är kämpigt att avar arbetslös och att man behöver avlastning och tid för att söka jobb etc. Men det hinner man faktiskt göra under de tre timmar per dag man har sina barn på dagis
Skrivet av    Mei

När jag växte upp fanns det

massor av ungar ute på gårdarna på dagarna, jag lekte ute på förmiddagarna själv från 2.5 års ålder, kom in för lunch och lekte ute själv på eftermiddagen i ur och skur. Så mina föräldrar stimulerade inte mig särskilt. Det var alltid någon mamma ute på gården. Dessutom sökte inte min mamma något annat liv. Idag ser det inte ut så här på så många ställen. Därför krävs det otroligt mycket av föräldrarna, bor man som jag i en storstad, trava iväg och stå ensam i en lekpark hur kul är det för barnen. Visst kan man göra roliga saker med barnen men det finns ju helger, eftermiddagar. Hämtar man barnen 15-16 så har man ju eftermiddagen på sig att leka och då kan man ju med gott samvete vara hemma och behöver itne ut och träffa andra barn. Är helt säker på att barnen mår bra av att leka med andra barn. Detta menar jag är svårt att erbjuda som hemmaförälder idag. För att få ett arbete kanske du behöver stressa av lite, Se pigg och arbetssugen ut på intervjuer, att vara med barn en hel dag gör ju att man blir helt uttröttad även om det kan vara himla kul.
Skrivet av    Maria

Öppna förskolan fungerar inte i Sthlm

som i förorterna, det beror helt på vad man bor, de förskolor jag sökte mig till hade inte en unge över 1 . En 3-4-åring skulle ha dötråkigt med alla småbebisar varje dag.
Skrivet av    Avanna

Det där

är ju en sanning med modifikation. Att man hinner söka jobb på tre timmar om dagen alltså. Vi har t.ex. en halvtimmes gångväg (enkel väg) till dagis, min man har inget körkort. Han skulle alltså ha två timmar på sig hemma, skulle han behöva ta bussen till stan för intervjuer och dylikt skulle han aldrig hinna. Vi har heller ingen annan som kan hämta barnen på dagis. Så så särskilt mycket hinner man faktiskt inte.
Skrivet av    Arwen

Men om man då har dagis

tre timmar om dagen får man ju kompistid varje dag ändå...
Skrivet av    Mei

Jag håller med dig!

Vilken otroligt tråkig attityd det är på föräldrar som hoppar på andra föräldrar för att de vill ha tillgång till dagis. Som arbetslös vill man kanske vara tillgänglig på arbetsmarkaden, man vill kanske gå utbildningskurser, fortbilda sig, skriva ansökningar och läsa in sig på sånt som händer på arbetsmarknaden. Fast egentligen tycker jag inte att det handlar om vad föräldrarna vill göra med sin tid, utan om det barn som _vill_ gå på dagis, och som mår bra av det. Precis som du skriver så såg det helt annorlunda ut när vi växte upp. Lekplatsen var full av barn, mammorna satt i rader på bänkarna och stickade, pratade och hade med sig kaffekorgen. Idag arbetar allt fler. Det är dåligt med nätverk för de för\'ldrar som är hemma med sina barn. Min dotter _älskar _ sitt dagis. Det är en del av hennes identitet. På dagis har hon ett eget liv, utanför hemmet och utan sina föräldrar som hon sen komma hem och delge oss i. Det ger henne enorm självkänsla och självsäkerhet. Vi bor inte i Sverige och vårt dagis är strukturerat på ett annat sätt, vi har t ex 7 personal på 17 barn: alltså, alltid någon som finns i närheten och som engagerar. Jag kan mycket väl tänka mig att min dotter hade mått dåligt om hon helt plötsligt hade förlorat dagiset. Jag tycker det är tråkigt att man blir anklagade för att vara oansvarig och lat förälder för att man vill att barnen går på dagis även om man inte har ett vanligt 8-16.00 arbete.
Skrivet av    cecilia

Frågan handlar ju om

huruvida barnet behöver mer än tre timmar/dag. Med tre timmar om dagen får barnet sin dagistid samtidigt som det får mycket tid med sin förälder. Självklart är det \"ett jobb\" att söka jobb också, men om man nu går någon fortbildningskurs eller liknande är man ju inte arbetslös och har alltså rätt till mera dagistid än 15 tim.
Skrivet av    Mei

och leka resten av tiden med mamma

tycker du antagligen är perfekt, men dagis fungerar ju med avbrott för mat och vila, så jag ser inga som helst problem i att barnen leker en stund på fm, äter lunch, sover ochleker ett par timmar på e.m. Våra föräldrar lekte inte med oss och stimulerade oss hela dagen, vi hade andra ungar som vi lekte med fast på gårdar där vi bodde. Detta nätverk existerar inte längre på många platser. Det är inte så snällt av dig att vara så dömande tycker jag. Vet inte varför du tror att barnen har det bäst med sin mamma större delen av dagen. Eller om det är samhällskostnader du irriterar dig på. Gå ut i en lekpark på en vardag i Stockholm så ska du få se något ödsligt.
Skrivet av    Maria

eller leka med sin pappa

eller med syskon, eller själva, eller med de barn som också går tretimmarsdagar. Jag leker inte heller särskilt mycket med mina barn, men jag tror faktiskt att jag kan erbjuda en bra miljö för dem, åtminstone en bättre miljö än den som många förskolor har med stora barngrupper och högt tempo. Jag kan fånga upp deras behov på ett annat sätt än jag tror förskoleperonalen förmår hinna med.
Skrivet av    Mei

Förskolan

är främst till för de barn som har föräldrar som arbetar/studerar. Håll platserna öppna för dem, nästa gång är det kanske du eller någon bekant som står utan barnomsorg för att någon som egentligen inte behöver utnyttjar systemet. Kommunen har hittat på att föräldrar dock inte klarar av att ta hand om sina barn själva heltid, så de har infört allmän förskola och plats för föräldralediga för att hjälpa föräldrarna att ge barnen pedagogisk stimulans. Detta anser jag att man som förälder klarar av lika bra själv om man vill. Vet inte varför många föräldrar idag har sån tilltro till förskolan. Visst är det en kanonverksamhet vi bedriver, men vi gör ingen som inte en hemmaförälder kan göra med lite ansträngning. Detta inlägg blev inte bara svar till dig utan även till de ovan som tycker att barnen ska få vara mer på dagis för att de tycker att det är roligt. Inte konstigt att det blir barnen som bestämmer när vuxna inte vill ta ansvar eller ens vill umgås med dem utan hellre lämnar dem på dagis för att det är lugnare så...
Skrivet av    Förskollärare

Tillägg

Jag håller absolut med om att barn behöver lära sig vara i grupp, socialt samspel o hela den biten, men den ursprungliga frågan var ju faktiskt om det behövdes mer än tre timmar/dag och det tror jag inte behövs!
Skrivet av    Mei

Ja,

jag förstår också det, och egentlige är det väl det att jag har lite problem med just det svenska dagissystemet eftersom det dikterar hur många timmar föräldrarna får, istället för att föräldrarna själv bestämmer. Jag förstår också att det inte fungerar att göra det på nått annat sätt eftersom det är ett statligt system som byggs på skattepengar, men jag tycker att det är synd att barn till arbetslösa föräldrar lider av det systemet _om det är så att de faktiskt vill gå på dagis_. Det jag egentligen reagerade på var den hårda tonen som mamman fick av några av de andra mammorna.
Skrivet av    cecilia

Håller med dig

fullständigt! Tycker dessutom att det är vansinnigt att det förutsätts att man som förälder inget hellre vill än att lämna bort sina barn. Normen är att lämna bort sina barn och de som har en önskan om att vara hemma anses konstiga.
Skrivet av    Mei

håller inte med dig

att förskolan bereders plats till Alla barn beror itne på att förädlranra utan på att man anser att alla barn ska erbjudsas samma sak, sen är man i sin fulla rätt att tacka nej, men BARNEN ska erbjudas samam sak. Jag kan inte förstå att du är förskollärare med din inställning till ditt eget arbete. Ddet är en enormt stor skillnad på att vara hemma med sina egna barn och bedriva verksamhet på förskolan, på förskolan är jag pedagog som har vissa strävansmål för den enskilda individen, hemma är jag mamma/pappa. För att erbjuda samma ska som förskolan erbjuder så krävs liknandne omständigheter och det tror jag inte många föräldrarna tänker sig och det krävs inte heller. Men det är inte konstigt att arbetet är dåligt betalt eftersom det tom finns förskollärare som anser att vem som helst kan gå in och göra samma jobb.
Skrivet av    ella

Fast...

anledningen är ju att den svenska barnomsorgen är så subventionerad! Det står ju var och en fritt att anställa barnflicka, helprivat dagmamma eller öppna ett helt privat dagis (lite osäker på det iofs) och låta barnen vara där 80 h/v, fast då måste ju föräldrarna betala hela kostnaden, och det tror jag ingen är intresserad av...
Skrivet av    Jessika

men om han ska på intervju...

så är ju det en form av \"arbete\" som man kan få utökad tid för.
Skrivet av    -AT-

ha ha

det var bra skrivet. Håller med dig till 100%
Skrivet av    Maria

Detta handlar om att du inte

vill känna dig konstig därför att du VILL vara hemma, det är ju inte precis samma situation som hon som startade frågan hade. Att framhäva sig själv och anse att man är förmer än andra när det gäller att ta hand om sina barn är ju inte särskilt insiktsfullt i hennes problem. Du är säkert en fantastisk hemmamamma men människor är olika, vad vet du om vart andras barn bör vara ? Har man inte orken, lusten, viljan av vilka orsaker det än må vara (vilket naturligtvis kan bero på vart man befinner sig i livet) så tror jag barnen har det rätt bra ett par timmar till på dagis. Du har ju ingen aning om vad du önskar hennes barn.
Skrivet av    Maria

bra

det var huvudet på spiken! Varför inte slopa förskoleutbildningen helt och anställa \"vanliga\" arbetslösa föräldrar istället. Eftersom det uppenbarligen inte görs nått på dagisen som inte kan göras i hemmet, medan man ändå söker arbete... Jag blir mörkrädd om förskolelärare verkligen har den attirtden till sitt arbete. Kan inte tänka mig att det sker någon vidare pedagogisk stimulans på dagisen då.
Skrivet av    cecilia

fast

just dom 3 timmarna hur ska man hinna passa in det med besök på Af besök på Fk besök på arbetsplatser/praktikplatser osv det ÄR lite timmar vi har 5 timmar här när man e arbetssökande och jag har svårt att planera in diverse möten på 1 soc 2 af 3 mvc.. och AF tycker man ska ta utöver de timmarna för det har man rätt till men att tvingas ta en tid som INTE passar e skittråkigt att stå för dagispersonalen och förklara att ja joo ja e hemma hela djävla dagen men af ger mej en tid kl 15 istället för tex 12 när sonen e där.. .. sånt e märkligt :) ja skulle inte försöka fuska till mej mer tid men hade vi bara 3 timmar å ca 30 min prommenad till dagis.. d blir 2 timmars prommenad för mej / dag för att han ska va där 3 timmar... + att man skall hinna med jobbsökande osv? jo tjena!
Skrivet av    Ayhanza

vänta lite nu!

de som arbetar har ite heller möjlighet att alla gånger passa in sina mvc besök med barnen på dagis, skaffa barnvakt. Sen är jag förvånad att du ska på alla dessa möten varje dag! När jag var arbetslös så fick jag en tid på af 6 månader efter att jag anmält mig, på soc och fk var jag överhuvudtaget inte. De träffar de vill jag skulle gå på ( 2 st) fick jag veta långt iförväg vlket gjorde att det vara inga problem med förskolan då jag flera veckor innan kunde tala om jag hade ett möte och därför skulle barnet ha en annan tid.
Skrivet av    anna

:)

till mvc går det utomordentligt att ta med sig barnen där finns dessutom allt som oftast leksaker i väntrummet just för detta ändamål. till socialen så är det bra många som måste ta med sig barnen och det är helt okej de är en del av familjen och ja då följer de ju med . till en arbetsintervju däremot är det ju önskvärt att man ahr barnen på dagis eller ordnad barnvakt förståss. man får försöka att klura till den tiden och många gånger är förskolan samarbetsvillig och ställer upp bara man frågar att lösa ett sådant problem om intervjun skulle vara ex på en eftermiddag. jag har tagit med mig mina 3 barn när jag gått till tandläkaren själv till mvc osv det går alldeles strålande visst hade det varit bekvämast att bara gå själv. men nu består ju min familj av 3 barn så då blir det att de måste följa med bekvämlighetens tid är förbi *ler*
Skrivet av    Lisa

man kan ju ifrågasätta

vems behov det gäller när mamman i inlägget skriver trött på 15 timmars dagis orkar inte studera.. det låter som om hon är trött det står inget om barnen vill.... Men visst man kan missuppfatta nog låter det som om det är mamman som är trött jag har svårt att läsa mellan raderna och ta det som barnen vill så gärna leka på dagis anser det farligt att tolka mellan raderna så där. Men visst kan det vara så och många barn verkligen älskar dagis det är icke att förneka
Skrivet av    Lisa

Men snälla!

Jag har ju hela tiden hållt med om att några timmar på dagis är bra! Frågan gällde ju huruvida man ska ha rätt till fler timmar än 15 tim i veckan om man är arbetslös. Jag tycker dagis är bra och jag har ingenstans sagt att jag tycker det är hemskt och dåligt att lämna barnen på dagis. Det jag reagerar på är den inställning många har, att man trots att man är hemma inte tycker sig kunna erbjuda en stimulerande miljö för sina barn. Nej, jag kan faktiskt inte förstå problemet i det ursprungliga inlägget, och hon/han skriver ju faktiskt själv att hon/han är trött på 15-timmarsveckan. För mig låter det som att hon/han skulle tycka det vore mer bekvämt att få ha barnen några timmar till och därför vill komma på hur man ska kunna kringgå systemet. Jag tror också att hennes barn har det jättebra på dagis de timmar de är där, men jag tror inte heller att de lider av att få vara hemma ganska mycket med sin förälder. Och om det rör sig om utbrändhet/sjukdom/depression så har man ju faktiskt rätt till utökad vistelsetid. Jag vill inte alls framhäva mig själv, vad vet du om hur vi löst det i vår familj?
Skrivet av    Mei

Tråkigt att

självförtroendet är så lågt hos vissa föräldrar att de anser att de inte klarar av att erbjuda likvärdig stimulans som barnet får på förskolan. Exakt vad är det i förskolans verksamhet en förälder inte klarar av?
Skrivet av    Mei

Som jag skrev tidigare är

mamman trött har väl barnen det bäst på dagis ? hon kan ju vara deppig blivit av med jobbet vad vet vi ? Nej känner man så att man inte orkar ta hand om sina barn så finns det en anledning. Då behöver inte alla hoppa på och döma direkt. Hon kommer förmodligen inte vara trött hela livet. Det kan ju vara en tillfällig period vad vet vi.
Skrivet av    Maria

Jag kan inte prata

för någon annan än mig själv men själv så kände jag att sonen och jag var mer än redo för att komma till dagis när han var runt 20 mån och vi fick en plats. Vi bor i Stockholms innerstad i en liten 2:a, han har inget eget rum. Svårt att ta hem andra barn om vi nu kände några andra som var hemma, vilket vi inte gör. På öppna förskolan som var öppen 2 dgr/veckan var det bara småbebisar. Alla mammagruppvänner hade börjat jobba halvår tidigare. I lekparken ca 20 min promenad, stod vi helt ensamma på förmiddag och eftermiddag. Han går nu 9-15 och det har gått över all förväntan. Även om jag skulle vara hemma någon dag så känns det som om han har roligare där. Själv jobbar jag heltid nu så jag hör inte till arbetslöshetskategorin. . Tycker själv att 6 timmar är precis lagom. Han blir så glad att leka med andra barn och han saknar syskon och kompisar hemma där vi bor. Därför har jag inga problem att förstå henne att hon vill att barnen ska vara mer än 3 tim. Naturligtvis gör vi roliga saker tillsammans på eftermiddagen och kvällen. Skulle jag bli arbetslös skulle jag känna mig jäkligt stressad och inte bara behöva tiden till att söka jobb utan också kanske tid till att fundera över min framtid. Varva ner helt enkelt och fundera i nya banor.
Skrivet av    Maria

okej, jag förstår

absolut din hållning och dina synpunkter och jag kan tänka mig att det blir svårt att sysselsätta ett barn under de förhållanden du beskriver. Varje familj måste naturligtvis göra det som passar bäst för dem. Jag vill bara att alla ska tänka efter och våga lita på sin egen förmåga som förälder. Dagis är bra, men att vara hemma är också bra!
Skrivet av    Mei

då får man väl sjukskrivas då?

Om man är så trött att man inte orkar med sitt barn så får man väl söka läkare? Och med den sjukskrivningen borde det inte vara några problem med fler timmar på dagis!
Skrivet av    -AT-

mitt inlägg var svar till Maria (imt)

..
Skrivet av    -AT-

Artiklar från Familjeliv