Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang advokatkostnader

Skrivet av anonym och säkerligen naiv
Jag kände att jag behövde kontakta advokat för att få rådgivning inför ett samarbetssamtal med mitt ex och inför en hotande vårdnads/umgängestvist.

Jag ringde upp en advokatbyrå för att fråga hur det fungerade och nämnde också att jag för tillfället (föräldraledig med SGI noll pga studier utan CSN-lån senaste åren, nyskild) får försörjningsstöd från socialtjänsten. Jag sa att jag var orolig för kostnaderna men sekreteraren jag pratade med sa bara lugnande att det där brukar ordna sig, att det fanns något som heter rättshjälp och att jag kunde prata mer om det med advokaten när jag kom dit, hon skulle förklara allt.

Jag frågade vad en konsultation/rådgivning skulle komma att kosta och om jag skulle betala kontant vid besöket men hon avvärjde då alla såna idéer och sa att det inte behövdes, det kunde vi klara upp senare - hon ville inte heller säga någon avgift och jag tjatade inte vidare, det lät faktiskt (jag är säkert naiv) som att det i mitt fall skulle finnas möjligheter att få större delen av arvodet täckt av någon del av någon försäkring eller liknande.

Jag gick på rådgivningen och fick sedan en räkning på 1275,-. Jag fick också veta att det var det jag själv skulle betala, och blev det en tvist med rättegång kunde jag ansöka om rättshjälp. Vid förfrågan fick jag veta att det inte var 100% säkert att ansökan skulle beviljas - det berodde visst på ett eller annat.

Nu känner jag mig nästan lurad! Jag hade från början uppfattningen att advokat, det kan man bara anlita om man har gott om pengar - sen har folk (som känner till mitt ex) uppmuntrat mig att söka advokat och jag fick ju också lugnande besked (och undvikande svar vad gäller avgiften) från sekreteraren tyckte jag, så jag vågade boka en tid....

Det känns ju bara dumt eftersom jag borde tagit mer reda på exakt vad det kostar, men jag tyckte ju att jag frågade. Jag berättade ju också att jag får socialbidrag och då borde de väl vetat att jag absolut inte har några 1200,- i marginal!!!

Jag sökte bidrag till arvodet hos socialen men det gick inte tyvärr. Så när jag betalat advokaten var det en hel del annat som inte blev betalt den månaden.

Är det likadant för er andra, eller är det bara jag som betett mig såhär - naivt? Som upplever att 1200 är MYCKET pengar?
Svar på tråden: Ang advokatkostnader

Det är riktigt

Man får alltid betala första timmen själv. Om din historia stämmer så tycker jag att de varit oförsiktiga och inte gett dig ordentlig information i synnerhet som du visade viss oro. Nu är det väl inte mycket att göra tyvärr eftersom du redan har betalt. Visst är 1200 kronor mycket pengar!
Skrivet av    Malinau

Egen erfaranhet

Hej! Har själv kontaktat advokat och fick då veta vad det skulle kosta. Hemförsäkringen hade en självrisk på 1.500 kr och därefter betalar jag 20% av advokatkostnaden. Antagligen finns det ett tak för hur mycket hemförsäkringen täcker, men jag tror inte att jag kommer att behöva utnyttja försäkringen till fullo.
Skrivet av    Paladin

Min erfarenhet

men då har jag iof anlitat adovkaten ifråga, är att jag hittills inte betalat ett öre. Jag blev beviljad rättshjälp eftersom jag inte hade rätt till rättsskydd via hemförsäkringen. Jag har inte heller just nån inkomst att tala om då jag studerar så jag ska betala 2% av den sammanlagda kostnaden sen när tvisten e slut. Rättshjälpsansökan fick jag hjälp med att fylla i redan hos advokaten och resten skötte han.....
Skrivet av    vill inte skylta med namnet just nu

Tror inte jag förstod

ditt svar, \"vill inte skylta....\"Behövde du inte ens betala första timmen själv?
Skrivet av    anonym och säkerligen naiv

Nepp

det besöket läggs på helhetsnotan sen.... Men som sagt, jag anlitade ju advokaten och det blir väl skillnad om man bara rådfrågar och sen går därifrån, för advokaten vill ju ha sitt arvode också. Men om du anlitat den advokat du var till så borde du inte ha behövt betala för första timmen heller.
Skrivet av    vill inte skylta med namnet just nu

Nja

Jag fick snällt betala 1200:- för första mötet jag (fick dock vänta med det i 10 dagar tills lönen kom men pengarna skulle jag iaf betala in, ingen hjälp med det inte.... ) Och då hade jag alltså anlitat advokaten (båda gånger detta skett... ) Verkar vara lite olika syn på saker och ting från advokatbyrå till advokatbyrå....
Skrivet av    -Jessis-

Det förekommer

att advokater gör så. Inte helt rumsrent, men tämligen omöjligt att kontrollera eftersom de lägger på en extra timme till samhället istället för att debitera klienten.
Skrivet av    Malinau

möjligt

jag kan bara tala om hur det sett ut i mina fall, de två gånger jag sökt advokathjälp. Förmodligen är det olika från byrå till byrå, jag vet faktiskt inte vad som är praxis......
Skrivet av    vill inte skylta med namnet just nu

Artiklar från Familjeliv