Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är du en sexist?

Skrivet av -Tilia-
Läste jag i tidningen i morse och fann sålunda ytterligare ett belägg för denna anglicism som verkar fått fäste i svenskan. "Jag ska bli en polis" i stället för det för mig mer naturliga "Jag ska bli polis". Minns att jag stört mig på fenomenet i svenska översättningen av Harry Potter.
Svar på tråden: Är du en sexist?

bedragare, sexister och feminister

Här finns en skillnad, men jag har ingen bekväm regel att luta mig mot. Man säger \"han är en bedragare\" \"hon är feminist\" och nu alltså \"han är en sexist\" Skillnaden kanske är att när man inte använder artikel så menar man en person som tillhör ett kollektiv med vissa gemensamma åsikter eller egenskaper, och när man använder artikeln så syftar man på någons personliga egenskaper. Kan det vara så, tro?
Skrivet av    Elin S

Intressant

Frågan är då hur \"sexist\" ska definieras - personlig egenskap eller kollektiv ;-)?
Skrivet av    -Tilia-

Åh, ännu en som

stör sig pa detta fenomen. Jag tycker _inte_ om det men det lustiga är att varje gang man tar upp det (här t ex) sa är folk som fragetecken och begriper inte vad man pratar om ;-) Antar att det har med aldern att göra... 20-aringar tycker antagligen att det är helt normalt att säga jag skall bli en polis och jag stukade ankeln t ex.
Skrivet av    Tango

Är det fel

att säga \"jag stukade ankeln\"? *fattar inte* Jag stukade en ankel låter inte så bra. Vems ankel stukade man då? Tycker annars att det (om jag nu bara går på känsla) känns helt fel att säga \"Jag ska bli en polis\" men mer ok att säga \"jag är en sexist\" (fast inte ok att vara förstås!). Har väl med kollektiv innebörd att göra.
Skrivet av    Karinko

Aha!

Nu fattar jag. Tror jag! Glöm allt jag sagt!
Skrivet av    Karinko

Jag fattar inte

\"Jag stukade ankeln\" vaere som e fel med de? Förutom att det är trist med stukningar.
Skrivet av    -Tilia-

Att begrunda:

SAG, band 3, kap. 13, §§ 30, 111ff.
Skrivet av    Akenanogavos

Jo du hajja

va att pa min tid nä ja va ung sa man stuka vristen. Sa ankeln gar fetbort för mej juh. ;-) Vem hade kunnat gissa att du var sa ung Tilia? *s* (jag tycker du har ett underbart nick förresten!)
Skrivet av    Tango

OK guss!

Skillnaden mellan ankel och vrist torde vara regional enligt min mening, men kanske finns det en tidsaspekt också. Man kanske kunde be Proitavos att slå lite i sina böcker? Eller fråga det allsmäktiga Google. Trevliigt att du tycker att mitt nick är underbart *skär om kinderna*. Jag tog det som extra förnamn när jag gifte mig och bytte bort mitt flicknamn som betyder Tilia på svenska, så jag heter faktiskt mitt nick. Om jag skreve ett snuskigt inlägg nån gång skulle jag utvidga nicket till Tilia vulgaris.
Skrivet av    -Tilia-

Nationalencyklopedin

låter meddela att ankeln utgörs av fotknölen och vristen motsvara fotleden, så det stämmer nog att det är vristen man stukar. (När jag googlade på ankel+vrist fick jag träff på en sida med rubriken Dildos och ankel-vrist-nackboja, så det blev Tilia Vulgaris direkt. Jag skyndade mig till NE:s trygga hamn.).
Skrivet av    -Tilia-

skulle gärna begrunda…

…om jag visste vad det var. Vad är SAG?
Skrivet av    Elin S

Det var ju faktiskt

ännu häftigare - att du verkligen heter Tilia. Nu är ju var flicka redan döpt annars hade det nog fatt sta överst pa namnönskelistan. Hade funkat ypperligt i makens hemland ocksa. Smidigt att bara kunna hänga pa vulgaris sadär i vissa sammanhang ;-) Tango vulgaris later inte riktigt lika bra *s*. Far fundera ut nagot annat.....
Skrivet av    Tango

Svenska Akademiens grammatik

Ett praktverk som står och ser inbjudande ut i min bokhylla.
Skrivet av    -Tilia-

På snacket Otrohet

hoppas jag att du aldrig behöver vara, men du kan ju slänga in ett inlägg på fråga Pappor om varför karlar måste se på porr och underteckna med Tango jalousie. Fast de är innerligt trötta på den frågan, papporna.
Skrivet av    -Tilia-

Nationalencyklopedins ordbok

anger dock ordet ankels andra betydelse, nämligen vrist.
Skrivet av    Akenanogavos

Ja, sen om det är (ot)

nagot jag inte är sa är det just svartsjuk. Skulle nog snarare ställa fragan vad det är för fel pa maken som inte tittar pa porr..... far fundera vidare....
Skrivet av    Tango

tack! (imt)

Skrivet av    Elin S

Som sagt, fragetecken

var det ja ;-) Arligt talat, jag är helt övertygad om att man, innan 80-talet ungefär, _aldrig_ använde ordet ankel i Sverige (utom kanske läkare, vad vet jag). Att ordet sedan finns/fanns med i ordböcker behöver ju inte betyda att det var/är det ord som används, det visar bara att det inte är \"fel\" att använda det. Det är ju just sadana nyansskillnader som avslöjar icke-infödda t ex.
Skrivet av    Tango

Pssst!

Kolla mig på Boksnack! Kvinnan för vilken ord och handling är ett.
Skrivet av    -Tilia-

Det är just

vad ordböcker gör (om man undantar specialordböcker såsom etymologiska osv.), nämligen återspeglar det faktiska språkbruket – om också med viss fördröjning, d.v.s. orden används eller har (relativt nyligen) använts på det sätt som anges. Detsamma gäller i stor utsträckning SAOL (som ju primärt inte är en betydelseordbok): att de t.ex. numera anger ströp som första preteritumform (i stället för strypte i tidigare upplagor) beror helt enkelt på att ströp är vanligare, inte på att de mer dominerande individerna i Svenska Akademien fått för sig att strypte är mer felaktigt än ströp.
Skrivet av    Akenanogavos

Jo, det var ungefär

det jag menade ocksa. Men vad jag syftade till var ffa i vilket sammanhang ett visst ord föredras av majoriteten och hur detta kan pavisa att den som talar inte talar sitt modersmal om man väljer en synonym. Ta exemplet Purchase pa engelska. Visst kan man säga \"I\'m going to purchase a car\" men om det inte är sa att man är inköpschef för ett företag och skall köpa bilen till företaget, sa säger en infödd inte sa. Det är inte fel att säga det, alla förstar vad man menar men man visar att man inte till 100% behärskar sprakets nyanser.
Skrivet av    Tango

Jo

det håller jag med om. Det är också intressant i samband med rätt/fel-diskussioner: i många sammanhang måste man ju välja något som anses \"fel\" för att inte låta styltig/oinfödd, en inte helt oviktig detalj att ta hänsyn till i språkriktighetsdiskussioner. :-)
Skrivet av    Akenanogavos

Precis! Jag har

ofta den diskussionen med min man som teoretiskt sett är jätteduktig pa engelska men det later ofta \"fel\" när han pratar. Det spelar ingen roll hur manga bevis han lägger fram för att textboken säger att man kan säga sa, för sa länge majoriteten inte gör det sa blir det \"fel\".
Skrivet av    Tango

Artiklar från Familjeliv