Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste få skriva av mig,ursäkta..

Skrivet av Uppgiven mamma
sonen är drygt 15 år och har problem i skolan.Rastlöshet,oberäknelighet(heter det så).För att göra en lång historia kortare så stämmer flera av ADHD -kriterierna-men ändå inte.Han är mycket tyst,sluten,svårt med sociala kommunikationer,mm-
Han pratar med mig ,några syskon,sina tre,fyra kompisar.Men inte pappan eller sina äldre syskon,där svarar han bara på tilltal mest.

När han senast skulle på Prao så slutade det med att han kom hem på andra dagen.Jag ringde då arbetsgivaren som sa att det fanns så lite att göra och hon tyckte synd om sonen som inte sa ett knäpp.Han stod bara och tittade på ,då det inte fanns jobb.

Nu är han ute på prao denna vecka i en verkstad.Första dagen gick bra men idag kom han hem vid 11.00.Sa att han frågat om han fick gå hem,men det var inte så.Jag ringde arbetsplatsen där de sa att han bara helt enkelt varit försvunnen.

Han säger att han inte vill vara där,och att han tycker att det är helt fel arbetstider.( 7.00
-16.00)

Jag vet inte vad vi ska göra snart!!!!!!!

Han har gjort massor av olika tester hos skolpsykolog,det mesta ser normalt ut,annat inte.

Han är dock normalintelligent.Har mest av allt så stora svårigheter i att samtala med andra människor utanför hemmet..han vill heller absolut inte ha någon ögonkontakt,det avskyr han.

Att han ändå ibland tittar på folk som pratar med honom,_kan_bero på att jag tjatat mycket om det.Det kanske är fel av mig,jag vet inte,men det är så tråkigt att andra tror att han är "konstig"-det är han inte.

Nu sitter han och kollar på en videofilm på sitt rum-arg på mig för att jag sagt att han SKA iväg på praon resten av veckan.

Ge mig några råd!Känner att får vi inte veta vad det är som är hans problem,så blir jag tokig!!
Skolpsykologen ska ta upp hans "fall" idag på BUP för att få lite tips från specialisterna,innan vi får komma dit.
Svar på tråden: Måste få skriva av mig,ursäkta..

En styrkekram...

ska du först få. Känner med dig att du vill veta. Först och främst vill jag säga att ha Adhd eller annan bokstavsdiagnos är inte detsamma som att inte vara normalintilligent. Jag hade bett/krävt en ordentlig utredning om jag du. Det är ju så att det måste komma från oss som är föräldrar. Lita på din magkänsla. Att du får beskrivet vari din son har sina svårigheter så både du och skolan kan jobba utifrån det. Det du beskriver om din son att han har svårigheter att samtala med andra och han inte tycker om ögonkontakt låter lite som Asperger. Lycka till
Skrivet av    Bittan

Jodå ,jag vet.

Att intelligensen inte har med tex adhd att göra.Vet inte varför jag skrev detta,kanske för att skolpsykologen kommit fram till åtminstone detta-att han är normalintelligent. Tack för ditt svar,kram tillbaka!
Skrivet av    Uppgiven mamma

Har någon funderat på

Aspergers syndrom eller liknande? Våra barn kan ha svårigheter inom både ADHD-spektrat och autismspektrat. Min son har t.ex. dubbeldiagnos och som yngre var ADHD mer uttalat men ju äldre han blir desto tydligare har AS-dragen framträtt. Det som är mest tydligt inom autismspektrat är de sociala svårigheterna. Att tolka \"spelreglerna\" kan vara jättesvårt. Vad skall man tala om? Vad går kallprat ut på (varför prata om något man inte egentligen är intresserad av?). Att inte tycka om att bli tittad i ögonen är också jättevanligt. De här barnen/vuxna behöver oftast få en tydlig förklaring/inlärning av sociala beteenden som \"normala\" barn har mer intiutivt. Man får helt enkelt förklara (gärna genom att praktiskt visa) hur man gör vissa saker som t.ex. att ringa och tacka för senast eller varför man skall delta på en fikarast. För en del är det inte tillräckligt med muntlig information utan det är bäst att skriva (t.ex. genom sociala berättelser). Gissningsvis kanske verkstaden inte varit tillräckligt tydliga med vilka regler som gäller på platsen. Det kan också helt enkelt vara så att din son blev så trött av alla nya intryck och nya rutiner att han helt enkelt inte orkade längre. Han kan mycket väl ha uppfattningen att han frågat om han fick gå hem och tolkade det som att det var ok, om han har svårt att läsa av deras reaktion. Det kanske inte var någon som sa tydligt nej? Hoppas du kan prata med ansvarig på verkstaden och ge dem lite info om hur de bör prata med din son.
Skrivet av    Portia

Hej,jag ringde och pratade..

med arbetsledaren på verkstaden,en väldigt trevlig o snäll man.Sonen hade bara gått hem utan att säga något.Jag frågade honom igen nu ikväll och då svarar han,\"ja men det var ingen som märkte att jag gick\".Att de märkte det lite senare tänker han visst mindre på.. Hur som helst så har vi idag fått veta att han ska utredas för ev.autism.Något åt det hållet tror läkarna på mera än adhd.Jag vet verkligen lite om jsut autism .Det finns väl flera olika typer?? Fick veta också att sonens testresultat visar att han har svårt att uttrycka sig muntligt,men bra skriftligt. Det är ju rätt mycket som redan gjorts av skolpsykolog ihop med skolöverläkaren ,och nu tyckte alltså en läkare o psykologer på Bup att han hellre ska utredas på \"habiliteringen\"-vet inte mycket om det. Men de vill göra en födljupad utredning och det känns otroligt skönt! Att det \"är\" något som inte står riktigt rätt till verkar rätt uppenbart nu..Tack för ditt svar!!
Skrivet av    Uppgiven mamma

Det är ju jättebra att de vill

göra en fördjupad utredning för då kommer ni att få en mycket bättre bild av vilka styrkor och svagheter din son har. I och med det så vet man bättre hur man skall hjälpa och underlätta. Välkommen in på snacket autismspektrum om du vill träffa fler föräldrar med barn inom spektrat (t.ex. Aspergers syndrom).
Skrivet av    Portia

va, inte uppgiven!

en praktikperiod är inte hela värden, även om jag förstår hur viktigt det är! Det viktigaste just nu är att det finns folk som vill hjälpa till och att ni får ett svar, sonen är så pass stor att han kan ta till sig informationen om sig själv ( även om tonåren är inte den lättaste åldern ...) och får svar varför han tänker på ett visst sätt! Det finns många olika \"grader\" med autism oc hdet ser ut så olika som olika personligheter är olika, doc med vissa gemensamma nämnare. välkommen till autismspektrum! från en mamma till en 11-åring med AS ( asberger)
Skrivet av    Katah

Artiklar från Familjeliv