Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Till småbarnsmamman

Skrivet av sara med 4:e på väg
Det är inte rätt att gå och äta av butikens varor varken du är ett barn eller vuxen fastän man betalar för sig i efterhand. Inte bara det att det är fel bild för barnet att man kan äta sakerna innan man har betalt det för det är ju vi som vuxna som skall lära våra barn vad som är rätt och vad som är fel. Ett barn kan aldrig se någon skillnad om barnet har fått något en gång tidigare och helt plötsligt så har barnet blivit "stort" och skall då lära sig att man inte få göra på det viset. Som jag skrivit tidigare så har jag en väninna som sitter i den sitsen, hon gav sin dotter en brödskiva ifrån paketet de köpte och idag när hon är 2,5 år och skall lära sig att man få vänta tills man har betalat varorna innan man kan få något. Och jag kan tillägga att hon har ingen rolig sits nu då dottern skriker sig till det hon vill ha. Skall man ta "striden" innan barnet har lärt sig att man kan få mat innan man betalt det eller sedan när barnet har vant sig vid att få så fort det blir lite gnäll bara för att man som vuxen kanske är trött och inte orkar ta fajten .
Svar på tråden: Till småbarnsmamman

men jag lovar de lär sig ändå!

Min son var extremt sockerkänslig, han kunde krascha helt i affären o då han var liten kunde jag exempelvis öppna ett paket kex o ge han medans vi handlade. Öppna festispaket o låta han dricka lite eller ge honom av gratis bananerna om de hade några. Ärligt talat så vet han nu som snart 10 åring mycket väl vad som gäller, alltså att man betalar för sig. Med ditt o andra här nedans resonemang, undrar jag hur ni gör i affärer som har bjudmat, eller korgar med gratisbananer till alla barn o liknande. Hur förklarar ni skillnaderna här för små barn i så fall?
Skrivet av    mandelblomman

Jag tycker inte

att det är rätt att äta obetalda varor i butiker. Men jag tror inte heller att det behöver leda till såna problem som du beskriver. Barn är smartare än så! Vi handlar i lite olika butiker, i vissa får barnen äta bananer (som butiken bjuder på) och i andra inte. Det har aldrig varit något problem för oss vuxna att förklara skillnaden mellan de bananer man får ta och de man inte får ta. Jag tror att även små barn lär sig förstå skillnader.
Skrivet av    Annjo

Återigen

Kan jag inte i min vildaste fantasi tro att ett barn som en gång får smaka nåt i affären blir helt olidlig att handla med för all framtid. Herregud detta synsätt får det ju att låta som att barn är dumma! Dessutom tycker inte jag att det är oacceptabelt att äta något litet i butiken vid enstaka tillfällen som man sen betalar för. Det är inte stöld förrän man har gått UT därfifrån.
Skrivet av    Moa med Ella

Delar inte din syn på vad barn är.

Jag anser att barn _visst_ kan lära sig att vara flexibla, de är människor precis på samma sätt som vuxna fast utan erfarenhet. Om mitt lilla barn är trött och hungrigt och jag måste handla innan vi går hem kan det få något i butiken om det tagit sig det själv eller jag misstänker att det blir ihopbryt snart. Din svartvita syn på hur barn är anser jag inte stämmer överens med hur människor är alls. Jag känner inte alls igen mig i det du du beskriver, enligt mina erfarenheter går det _jättebra_ att göra si en gång och så en annan. Barn är människor, inte hundar så man kan vara flexibel. Det går att neka barn som är vana att få om man är konsekvent med att behandla dem som människor. Att _förklara_ att idag kan vi inte köpa för vi har inte pengar så att det räcker - det köper de för det är på riktigt och ett vettigt argument men att bara hänvisa till att det säger mamma basta är fel! Det _ska_ inte barn acceptera enl mig för det är ju bara för att föräldern har makt och kan genomföra sin mening med hot om våld som barnet måste rätta sig. Helt fel metod. Jag tycker att flera föräldrar i diskussionen nedan visat på mkt låg förståelse för hur barn fungerar eller tänker öht. Tråkigt men när man ser och framför allt _hör_ hur vissa föräldrar är mot sina barn i ex sandlådan så känner man igen den mkt låga nivån.
Skrivet av    Småbarnsmamma

begreppet barn

Måste bara göra ett litet inlägg om ditt sätt att beskriva ett barn på. Du skriver att de är människor på samma sätt som vuxna fast utan erfarenhet. I viss mån har du rätt, i vissa hänseenden. MEN å andra sidan handlar det om en mognadsfas att tex ha impulskontroll (inte bli tokarg och ledsen när man inte får som man vill) och en hel del andra saker som inte alls är färdigutvecklade. Du kan öva hur mycket som helst med en nyfödd - han går inte förrän muskler och sinnen är redo för det steget och det samma gäller saker som händer i hjärnan. Visst är det en fin tanke att uppfostra flexibla barn, men först måste man veta vad man ska vara flexibel gentemot. Om man varje gång man handlar påpekar att nu betalar vi innan vi äter och sen 1 år senare säger \"idag busar vi och äter en kaka i affären\" så har man en helt annan utgångspunkt än om man plötsligen bara ger barnet nåt för att det passar för stunden. Om det rör sig om en aktiv handling som ingår i ens uppfostran så tycker jag inte att det är fel, däremot om det är en impulsgrej för att fixa skivan för stunden så är det inte ok. Jag tror inte att barnet blir nån tjuv av det här, däremot är det inkonsekvent beteende och det straffar alltid ut sig i längden - vi har väl alla gjort nåt inkonsekvent och fått betala för det i långa diskussioner med våra barn ;)
Skrivet av    lisalei

Hot och våld??

Hallå vart är du nu och cyklar?? Aldrig i mitt liv skulle jag hota mina barn för att få min \"vilja\" igen. JAG anser att det är fel att ge barn ex en kaka hit eller något annat vad som nu är på tapeten då jag har flera väninnor som har samma problem. DE ger med sig när barnet lägger upp en \"scen\" det är där jag tycker att man skall visa barnet att har jag satt nej, så kan det inte bli ett ja. Ett nej är alltid ett nej och ett ja är alltid ett ja. Om jag är osäker på om en sak och inte vet om jag skall säga ja eller nej säger jag till barnet att jag skall fundera lite om jag inte kan ge ett rakt svar med en gång. Jag har aldrig sagt att någon är tjuv eller att något barn skulle bli det, utan min åsikt (vilket jag trodde var meningen i det hela var poängen) är att JAG tycker att det är fel för mig och min familj. sedan får andra ta den dusten med sina barn.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Men oavsett

så är det ett lagbrott du begår. Bättre isf att ta frukten eller yoghurten, betala och sen sätta er i lugn och ro utanför kassan och äta för att sen gå in igen och handla det ni måste handla. Det är ALDRIG ok att begå ett lagbrott, inte ens att gå för röd gubbe när ett barn är i närheten eftersom det är vi vuxna som är deras förebilder. Sluta stressa så förbannat här i livet.
Skrivet av    Sterna m R -02 o Rebecca 050405

egenligen tror jag inte att det är det....

tror att man ska passera kassan utan att betala för varan för att man ska kunna fällas för snatteri. Har en kompis som jobbar som butiksvakt o hon måste vänta med att haffa personen tills efter att denne passerat kassan.
Skrivet av    mandelblomman

Förstår inte...

varför det blivit en sån jättelång diskussion utav det med att M:s son fått ETT ENDA äpple i affären vid ETT ENDA tillfälle?! Trots att hon förklarat och svarat på någras inlägg så fortsätter vissa att moralpredika som om hon vore dum i knoppen.
Skrivet av    Sara

En del verkar....

bara vilja ge henne dåligt samvete skulle man kunna tro.
Skrivet av    Sara

men om man tycker

att det är ok så finns chansen att man gör det fler gånger!
Skrivet av    anna

Som sagt

så delar jag inte uppfattningen om att allt måste vara svartvitt i barns värld. Jag anser vidare att det finns _ganska_ många vuxna, alla?, som har problem med impulskontroll mm som du nämnde. Att göra referenser till att få spädbarn att gå tar jag inte ens på allvar, vilket fånigt argument...
Skrivet av    Småbarnsmamma

Är väl inget

lagbrott!? Vilken nivå... Det är ju inte fråga om något sådant öht. Detssutom anser jag fortsatt att barn är så mycket smartare och vettigare än _många_ vuxna att jag har större förtroende för deras omdöme och kapacitet än deras sura ovettiga päron.
Skrivet av    Småbarnsmamma

Vidareutveckling

Att ha så dumma argument för barnen anser jag är att förolämpa deras intelligens, dessutom blir de ledsna och tycker att föräldern är helknäpp. Ta tex tjatet om \"lördagsgodis\". Det är ju helt _ologiskt_ att hänvisa till en så knäpp princip. Säg istället att \"Nej, godis är onyttigt/dåligt för tändera eller likn så därför kan man inte äta det varje dag. Eller att man helt enkelt inte har råd att köpa godis varje dag. Att hänvisa till en viss veckodag är ju bara knasigt och har ju inget alls med godisätande att göra. Som exempel alltså. Klassikern är ju föräldern som nekar barnet godis men själv köper cigaretter och veckotidning... Jag tycker mig skönja att de föräldrar nedan/ovan som går i taket för att få frukt innan kassan gör det av någon slags princip. Man _ska_ inte göra så för det ska man inte. Argumenten om att barnen blir kriminella, att det skulle vara olagligt , att barnen blir helt kollriga av att inte ha helt totalt strikta regler med noll flexibilitet mm plus att det \"straffar\" sig att låta barnen få något de vill ha haglar verkligen men jag tror inte alls att det har med saken att göra och ser inte på barnen på detta sätt.
Skrivet av    Småbarnsmamma

JO, det är VISST ett lagbrott!!!

Det är SNATTERI, så det så!! Blir du tagen av en butiksvakt så åker du dit! Om du nu ändå vet bäst om hur man uppfostrar barn, och alla andra som vill ha lite ordning på sina barn har fel, varför frågar du då? Du är ju ändå så tvärsäker på att du har rätt. Hade du inte väntat dig ett sådant motstånd, att andra tycker att du har fel? Tål du inte det? Och att jämföra godis till barnen med tidning/cigaretter till den vuxne är helt sanslöst!! BARN ÄR INTE VUXNA, och vuxna har andra rättigheter (och skyldigheter) än barn, så är det bara. Vuxna förstår att cigaretter inte är bra, men kan ta konsekvenserna om han/hon röker i alla fall. Ett barn förstår inte konsekvenserna av för mycket godis, och ska inte behöva ta det ansvaret. Och du, barn förstår inte resonemanget med att godis inte är nyttigt att äta ofta (det är inget resonemang som biter på små barn, godis är gott så de skiter i om det inte är nyttigt), därför är det bra att säga en viss veckodag. Vem är det egentligen som har en konstig syn på barn? Barn är inte små vuxna, barnen far illa av vuxna som tror att barn är precis som vuxna.
Skrivet av    Zeth

Hon frågade och många gav ett svar

Precis som hon ville. Sedan om hon eller andra inte gillar att få motstånd är väl ändå deras problem. Man skall inte lägga ut sådana frågor på ett forum i sådant fall.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

alltså allvarligt!

menar du detta? \"Ett barn kan aldrig se någon skillnad om barnet har fått något en gång tidigare och helt plötsligt så har barnet blivit \"stort\" och skall då lära sig att man inte få göra på det viset.\" Gäller det för allt? Nappar, sagor, bli torkad i rumpan, äta med fingrarna... Måste alla regler alltså gälla exakt på samma sätt, alltid och på alla platser? Handlar ni samma sak varje dag, unnar ni er aldrig något utöver det vanliga? Jag kan utan problem ändra vardagsrutiner med mina barn, är de då helt unika med att kunna se att olika saker gäller vid olika tillfällen? Det enda som är helt konsekvent hos mig är mina \"ja\" och \"nej\", man kan med bra arument få mig att ändra åsikt men när jag anser något kommer det att bli så det kan man lita på. _Det_ vet mina barn och därför har jag inga bekymmer med att gunga efter dagis ena dagen och låta bli andra... inte svårare än så faktiskt.
Skrivet av    Tuvamy

Tar rökare konsekvensen!????

Mycket har man hört! \"Vuxna förstår att cigaretter inte är bra, men kan ta konsekvenserna om han /hon röker iallafall.\" Det är ju just det de inte kan! Om rökare skulle ta konsekvensen för all den skada deras rökande ställde till med så vore det ju jättebra! Men tyvärr: Det är inte bara rökare som betalar för all den vård som deras rökande kräver. Det gör vi alla! Och inte kunde min arbetskompis man, som dog i lungcancer efter många års rökande, ta konsekvensen av det lidande han orsakade sin fru och sina barn. Han bara dog! Själv tycker jag att det går bra att förklara för mina barn att godis äter vi på lördag för att vi tycker att det är gott, men inte oftare för det är inte bra för tänderna och kroppen. Och det gäller HELA familjen. Vad skulle vi vuxna annars vara för förebilder???
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Men hallå!!!

Jag är flexibel, jag impuls handlar med mina barn MEN jag låter dem ALDRIG att äta något i butiken som inte är betalt. Mina barn frågar om vi kan handla vissa saker och ibland kan vi göra det ibland inte. Det var inte det som var poängen här. Mina barn har lärt sig att det går inte att tjöta till sig saker de vill ha. Har jag sagt nej så ställer de tillbaka sakerna.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

GO GIRL!!!!

\'
Skrivet av    sara med 4:e på väg

ja men

då går det alltså att lära barn att det är olika vid olika tillfällen och att man kan få göra saker när man är liten som man inte får när man blivit \"stor\".. det var liksom inte det intrycket man fick i dina tidigare inlägg...
Skrivet av    Tuvamy

NEJ för elfte gången

det är inte snatteri förrän man passerat kassan utan att betala
Skrivet av    Moa med Ella

Det är inte alls samma sak

Tycker du inte att det är STOR skillnad på att tjöta till sig något att äta i butiken innan man har betalat varan och att impuls handla något som man sedan äter hemma. ???? För mig är det en stor skillnad, Mina barn har lärt sig från det dom var riktigt små (för när skall man igentligen börja med att \"sätta\" gränser) att det går inte att tjöta till sig något jag tar faktiskt hellre dusten som blir än att ge med mig på den punkten. Jag har fått den uppväxten och vill ge den till mina barn också. Jag har aldrig påstått att man inte kan impulsköpa, jag har bara svarat på om det är ok att ge sitt/sina barn något i affären som inte är betalt ännu.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

du har skrivit:

\"Ett barn kan aldrig se någon skillnad om barnet har fått något en gång tidigare och helt plötsligt så har barnet blivit \"stort\" och skall då lära sig att man inte få göra på det viset.\" Det tyckte jag var en klart svart-vit bild och det var det jag reagerade emot. Jag gillar heller inte när man låter barnen gnälla till sig saker och det praktiserar jag inte heller så jag ser inget problem.
Skrivet av    Tuvamy

Har _svarat_ inte frågat...

Jag tål fint att man har olika åsikter, vad skulle jag annars göra på en sådan här sida... Däremot gillar jag inte att föräldrar är orättvisa och ibland rent dumma mot sina barn bara för att de ska genomdriva någon slags princip. Principer och barnuppfostran har inte med varandra att göra enl mig. Ditt resonemang om cigaretter är ju välbesvarat nedan så jag bara ansluter mig till nedanstående åsikt. Ditt förtroende för vuxnas förstånd och kapacitet och din brist på förtroende för barns dito gör att vi nog har _totalt_ olika värdegrund när detkommer till dessa saker... Förresten har barn _precis_ lika stora rättigheter som vuxna, de har tom större. Läs på \"Barnkonventionen\" om du inte tror mig...
Skrivet av    Småbarnsmamma

fånigt?

Är det fånigt att vi utvecklas i en viss takt? Om du inte tar ett sånt argument på allvar så förstår jag faktiskt lite bättre varför du är så frågande inför allas negativa syn på ditt handlande. Javisst är det så att det finns en hel del vuxna som har problem med sina impulser, det beror kanske helt enkelt på inkonsekventa beteenden i deras uppfostran och liv ... Vi strävar väl alla efter att uppfostra våra barn till harmoniska och bra människor med känsla för etiska regler och personlig moral. Det bästa vi som föräldrar kan göra är att försöka vara så bra förebilder vi bara kan, det är vi som skapar framtidens normer för vad som är ok och inte - och jag kan fortfarande inte tycka att det är ok att betala ett uppätet äpple.
Skrivet av    lisalei

läste i DN

eller någon annan blaska att butiksägare klassar \"provsmak\" av snask mm som just snatteri. Man kan ju inte gärna spy upp varorna man svalt, vid kassan för att sedan äte upp de igen...
Skrivet av    farmis

Fantastiskt

bra skrivet! Skriver under på allt du sa i ditt inlägg!
Skrivet av    Snyggan

Men det är väl inte samma sak

Som om man går o storhandlar och lägger fram tex ett chokladpapper på bandet som man ätit. Dessutom tror jag inte att nån anhåller en provsmakande godisköpare, SUCK. Tänk om alla var lika moralfrälsta som er härinne.
Skrivet av    Moa med Ella

Så mycket

bättre det sett ut i våra affärer då!
Skrivet av    *Jab*

Jovisst är det ett lagbrott

om du äter upp något som tillhör någon annan. Att du tänker köpa det spelar ingen roll - före du har betalat är det inte ditt. Att vakter måste vänta tills efter man passerat kassan innan de tar någon för snatteri beror på att det inte är fullbordat innan man kommit utanför affären om man har saken kvar. Har du ätit upp ett äpple tex kan du ju inte återlämna det till affären utan då är brottet fullbordat. Men jag tror att de flesta affärer har överseende med detta. Jag blir inte så moraliskt upprörd även om jag själv aldrig skulle bjuda mina barn på något som inte tillhör mig.
Skrivet av    Humhum

Artiklar från Familjeliv