Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barnrum – egna eller gemensamt?? (långt)

Skrivet av Karen m Isak o Annie
Vi bor i en marklägenhet på 93 kvm, tre sovrum. Just nu har vi ett ganska stort sovrum, där vi även har datorn. Isak, 4½ år, har ett också ganska stort rum, medan Annie, 2½ år, har ett pytterum som dessutom har snedtak. Nu, när det är hög tid att hon får en riktig säng i stället för spjälisen, har vi problem. Om vi sätter in en säng i hennes rum blir det knappt nåt golv kvar att leka på, kanske 1 x 3 meter. Vi kan inte ha loftsäng pga snedtaket. Bygga en egen loftsäng har vi funderat på, men det är lite avancerat att göra i en hyresrätt där man inte får göra hur som helst. I kväll kom vi på tanken att kanske flytta om rummen. Vi skulle ta Isaks rum, Annies rum skulle bli kontor och barnen skulle få dela på vårt stora sovrum (med en våningssäng). Nu vill jag ha era synpunkter på detta – funkar det? Hur länge? När behöver de eget rum? De leker nästan alltid tillsammans och bråkar sällan. Tacksam för många synpunkter och funderingar!
Inlägget ligger även på Hus&Hem om nån undrar.
Svar på tråden: Barnrum – egna eller gemensamt?? (långt)

Våra delar

Vi bor i en lägenhet med två sovrum och det gör att våra barn delar rum - en femårig flicka och en 2,5-årig pojke. Deras rum är inte särskilt stort, men funkar. Vi har en sådan där säng det är tänkt att ha koja under (Kura från IKEA) där lillebror sover på en resårbotten på golvet under storasysters säng. Nåja, vi tycker i alla fall att det har fungerat bra hittills, men vi börjar faktiskt se slutet på \"dela-rum-perioden\". Om ett år börjar vår stora tjej sexårs och då börjar vi känna att hon behöver ett eget skrivbord att få ha i fred etc. Något som också börjat bli lite problematiskt är när stora tjejen har med kompisar hem och vill stänga in sig och leka i fred. Det innebär ju per automatik att lillebror blir utstängd från sitt rum, och det funkar ju itne heller så där jobbar vi på att hitta en balansgång. Men samtidigt vet jag många det fungerar för, och det beror säkert på hur barnen är. Vi har en pysslig, lugn, saksamlande stor tjej och en busig och smått destruktiv lillebror. Inte alltid en lysande kombination. Dessutom är det ju säkert lättare med ett större rum, där man kanske kan göra en egen skrivbordshörna eller liknande åt den stora. Inga råd, men väl lite tankar. Lycka till!
Skrivet av    Majsan

Dela

Det låter som en bra ide att låta barnen dela rum. Jag skulle sätta in ett litet skrivbord eller så till barnen i kontoret. Det är bra att ha en hörna där den stora killen kan pyssla, rita och hålla på med småsaker som den lilla kanske förstör eller stoppar i munnen. Att sova i samma rum kan kännas trygt för barnen när de är små.
Skrivet av    sonna

Kan du inte ta det minsta rummet

som sovrum till barnen och ha det stora som ett gemensamt lekrum? Jag tycker att just det oftast är problemet; att ha plats sâ barnen fâr ta ut svängarna ordentligt. Jag och min man har tagit det minsta sovrummet, för vi sover ju endast där, och gett de större rummen till barnen.
Skrivet av    dosiss

Hur lågt...

är snedtaket? Min ena son har ett rum med snedtak men det slutar ändå 120 cm över golvet om du förstår hur jag menar. IKEA har en \"halv-loftsäng\" som heter KURA, den är totalt 116 meter hög, liggytan kanske 20 cm nedanför det alltså. Om du förstår? Jag har svårt att förklara ikväll känner jag.... Det är alltså ingen direkt våningssäng men man kan gärna lägga en madrass på golvet under den höga sängen och på så sätt får man en mysig hörna ELLER en säng till om nu barn behöver dela rum. Vår pojkes rum är långsmalt, cirka 2 x 4,5 m, så vi ska köpa en KURA-säng åt honom så att han får säng och myshörna på samma yta. Då får resten av ytan gå till skrivbord och lekhörna. Jag tror att det funkar ypperligt att dela rum. Nu blir det inte så för vår del, vår äldsta pojke är så mån om sitt EGET rum och vill inte dela. Vår lilla pojke ammas fortfarande och sover stökigt på nätterna så för oss blir det skilda sovrum för barnen. Annars tror jag att det är jättebra att dela rum, en extra trygghet och det underlättar ju helt klart vid nattning. Vi kanske löser det så att lillebror får flytta in hos storebror om ett år eller så, så får det andra barnsovrummet blli ett gemensamt lekrum.
Skrivet av    Cat med K & S

Dela?

Fråga barnen om de vill dela rum. Mina har gjort det fram till förra veckan. Nu har de blivit äldre och fått olika sovvanor och stört varandra därför vill de ha olika rum.
Skrivet av    Monika

Artiklar från Familjeliv