Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tveksam som sjutton, hjälp!

Skrivet av anne
jag är 32 och har en dotter på 2 1/2. skulle vilja ha ett barn till men känner mig för gammal. bör man göra fostervattenprov??? det ökar väl risken för missfall?
hur hantera det här med att jag känner det som om jag sviker min älskade flicka om det kommer en till som ska ta massor av plats och ork? känner mig så snurrig av oro. skulle vilja ha flera barn men känner att jag är så sent ute med allt. snälla, hur ska jag tänka? vågar jag köra på? tänk om det går åt skogen, tänk om barnet föds sjukt eller dör eller...ja herregud, jag önskar jag vore 20!!!!
Svar på tråden: Tveksam som sjutton, hjälp!

jösses

32 är väl ingen ålder! Kör så det ryker!
Skrivet av    seven

Säger som seven...

32 är väl ingen ålder? Fick mitt första barn vid 34, andra vid 35 och tredje vid 37. Risken ökar en aning vid 35 (men är fortfarande väldigt liten). Vid 32 är det väl bara tuta och köra. Lev livet!!!
Skrivet av    Pepparkakan m 3 grabbar

Min syster blir 43 år

nästa år när hon får sitt andra barn.
Skrivet av    Lena_O

Du är _inte_ för gammal

Jag fick vårt tredje barn för 1,5 år sedan och jag är 36, jag ser mej inte som gammal. Inte i detta sammanhang iallafall *ler*. Men din oro blir ju inte mindre för att jag inte känner mej gammal, men jag tycker iallafall inte att du har någon anlednign att oroa dej. Jag har aldrig funderat på att göra fostervattenprov, av den anledningen att jag iallfall inte skulel kunna ta bort barnet. MEn det är ju ett beslut som ni måste ta, men det är sant att det ökar risken för missfall, men den risken är ju inte speciellt stor iallafall. Du kommer inte att svika din dotter genom att det kommer en till, hon får itne mindre kärlek för det. Hon får lika mycket kärlek från sina föräldrar och dessutom ett syskon, kan det bli bättre. Lycka till
Skrivet av    mia-pia

32 är ju ingen ålder!

Min mamma var 32 när hon fick mig, 28 när hon fick min bror. Idag är ju de flesta runt 30 när de får första barnet, jag tycker inte att du ska tänka att du är för gammal för det är du absolut inte! Fostervattensprov skulle jag tagit om jag fyllt 30, men det är pga att jag inte vet om jag skulle klara av ett handikappat barn, plus de 2 jag redan har. Men sådant får ju du ta ställning till själv, jag tror inte att risken för missfall är så stor.
Skrivet av    *Tina*

Hmmm

Jag var 32 när jag fick mitt första barn, och kände att jag var ganska \"sent ute\" - men vaddå, jag var ju tvungen att hitta en bra pappa till mina barn först *s* Nu är jag 34 och ska snart få mitt andra... har inte gjort fvp och funderade knappt ens på det. Om rutin-UL visat nån tveksamhet hade jag gjort det, men inte annars. Svårt att råda någon annan... men jagtyckerdu ska våga och sen ta upp det hela med din BM.
Skrivet av    Siv m. D&S

Jag tycker

inte att du är ett dugg gammal! Om du känner dig orkeslös av någon anledning så kanske du borde kolla upp det? Visst är det väl så att ett till barn tar plats och risken att bli trött finns ju också där, men inte behöver du oroa dig för det vid 32 års ålder? Kram
Skrivet av    Minchi

Svika?

Jag tycker det är värre om flickan inte får några syskon att dela livet med, än att hon kanske förlorar något i uppmärksamhet, tid och ork. Hon får den finaste gåvan en mamma och pappa kan ge sitt barn - en bror eller syster. Den dag när ni är borta, så är hon annars helt ensam kvar i sin familj - vet många ensambarn som har tyckt att det har varit tungt. Likadant om något händer med någon av er, så att ni behöver extra stöd och hjälp -så är det BARA hon som är ert barn och hon har ingen att dela oro och \"arbete\" med o s v... Ang din ålder, så tycker jag inte alls att du är för gammal. Om du känner dig orolig så kanske du kan få göra lite extra ultraljud o s v - och om det visar något avvikande DÄR så kan du kanske göra fvp. Men, annars så tror jag inte att du behöver oroa dig! Lycka till!!
Skrivet av    JessicaF

Håller inte med..

.. om att syskon är det finaste man som förälder kan ge sitt barn, det finaste man kan ge sitt barn är kärlek, omtanke och trygghet.
Skrivet av    jenpet

Vid 32 är ju helt..

...\"normalt att få sitt andra barn, förstagångsföderskorna är ju i snitt ca 29 år gamla...
Skrivet av    jenpet

Okejrå... :-)

Men, det ena utesluter ju inte det andra. Jag tycker att det är en kärlekshandling att ge sitt barn ett eller flera syskon. Det är omtänksamt i längden, att de har varandra också när vi föräldrar är borta - och det är tryggt att ha flera människor som står en nära, som älskar en \"no matter what\"...
Skrivet av    JessicaF

Men du är

inte för gammal. Jag fyller 32 i år och väntar mitt tredje. KLart du ska våga köra på, än finns det gott om tid till att få barn. Jag vet flera som är närmare 40 som skaffar barn och det går hur bra som helst. Så vad väntar du på?? Kör hårt nu *S* Tänk om, tänk om tänk om inte fanns........
Skrivet av    sandra & co

He, he...

vid 32 hade jag inte fått mitt första barn! Fyller 40 nu, men inte tusan känner jag mig för gammal!
Skrivet av    Vardis

Nej..

.. det ena behöver inte utesluta det andra, men bara ett kan vara _det finaste_. Och jag ogillar skarpt helgonförklaringen av syskonskapet, att det är det finaste man kan ge sina barn med underbetydelsen att man är taskig och hemsk om man inte gör det. Alla står inte sina syskon nära, och långt ifrån alla syskon älskar vaarndra no matter what. Och att skaffa ett barn till enbgart för att ge det förra ett syskon är knappast nån kärlekshandling mot det nya barnet...
Skrivet av    jenpet

ingen ålder

32 är väl snart genomsnittsåldern för första barnet här i Sverige*s*,tror du behöver prata om något proffs om den här oron om den är så stark, för den är helt obefogad.Det finns bra psykologer tex på MVC.efter 35 erbjuds fostervattensprov,och innan dess tror jag knappt att man får göra det om inga särskilda skäl föreligger.
Skrivet av    Cecilia m fem+bf april

Jag skulle inte ta fostervattenprov

Gör ett NUPP-test, det räcker så bra det. Det finns inga garantier här i livet - en väninna var mycket yngre än du och fick ett sjukt barn medan en annan väninna som var 48 år gammal fick ett helt friskt barn. Kör på du, om ni vill ha fler barn.
Skrivet av    Hervor

Jag fick mitt första barn vid 32...

... och mitt andra vid 34. Jag gjorde moderkaksprov med båda, men det var inte pga åldern. Risken för avvikelse ökar egentligen först närmare 40. Det går inte garantera något, inte ens att du blir gravid. KÄnde du likadant med första barnet? Jag tycker ärligt talat att du sviker din dotter mer om du vägrar henne glädjen av syskon om du själv känner att du egentligen vill ha fler barn. Inget fel i att bara ha ett barn, men att vara två eller fler syskon är ju också jättebra.
Skrivet av    Nissa, R-02 och M-04

Vid 32???

Nog för att jag börjar känna mig lite för gammal nu då jag är 36, men det beror nog mest på att jag redan har två och är tveksam till fler barn av andra orsaker. Däremot är jag inte orolig för hälsan eller att det skulle vara någon större risk för barnet nu än då jag var 25. Att barnet kan vara sjukt, dö eller annat är nog lika stor risk då man är 22 som 32. VIsst ökar risken vid ökad ålder. Men inte redan vid 32.
Skrivet av    Akleja

Sätt igång

vad är det för snack att vara för gammal. Jag är 31 och fick min första son när jag var 27 och väntar vårat 4 barn i april nästa år
Skrivet av    sara med 4:e på väg

SORRY, JAG ÄR 34!!! IMT

..
Skrivet av    Anne

Fel, fel, fel

jag är 34 år. skrev visst lite fel ( önsketänkande kanske...)
Skrivet av    Anne

Artiklar från Familjeliv