Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gråter vid lämning - hur länge?!

Skrivet av Marie
Min lille kille, 20 månader, har nu skolats in på dagis i över två veckor och gråter hysteriskt när jag lämnar honom varje morgon. Han gillar personalen och alla leksaker men har alltid varit osäker tillsammans med andra barn. Just nu är de fyra vuxna tillsammans med sexton barn i blandad ålder, varav hälften i min killes ålder och resten äldre. I vanliga fall är de dock tre vuxna. Jag tror att det är ett bra dagis men jag mår så otroligt dåligt av att lämna honom gråtandes och skrikandes efter mig. Enligt personalen går det över ganska snabbt men han är inte riktigt sig själv och vägrar äta lunch där. Han är bara där två och en halv timme per dag för om en månad väntar vi ett syskon till honom (tanken är att han ska fortsätta vara där samma tidsmängd då). Kommer det att gå över? Kommer han att må bra av ett par timmar på dagis varje dag för att sedan vara hemma med mig och det nya barnet resten av tiden? Jag var övertygad om det tidigare men nu känner jag mig mer osäker, i alla fall när jag just har lämnat honom. Synpunkter och råd tas tacksamt emot!
Svar på tråden: Gråter vid lämning - hur länge?!

var hemma!

Om det kommer ett syskon är ju ändå en av er hemma? Låt honom få vara hemma också så kan ni hitta på roliga saker tillsammans. Kompisar kan han få på öppna fsk om ni har det eller på kyrkans barnverksamhet. visa kommuner har också babysång, babysim och barngympa där ni kan träffa andra barn. Sen sparar ni massa pengar också som ni kan köpa nåt kul för. :) Att få ett syskon är en stor omställning. Min son blev tex mycket mer mammig när hans syster kom då han var 16 månader. De dagar pappa höll vällingflaskan eller matade vid middagen kunde han bli arg och tjurig och slå sin syster, men de dagar jag ägnade mycket tid åt honom var han lugn och harmonisk. Risken med att din son går på dagis när du och babyn är hemma är att han känner sig ännu mer utelämnad och undanskuffad.
Skrivet av    J m I o L

rent

krasst så har ett barn under tre oftast inget utbyte av dagis, de är helst hemma och träffar barn ex på öppna förskolan eller kompisars barn. Så hade det varit mitt barn så hade jag hållt honom hemma ett tag till, eftersom den möjligheten finns.
Skrivet av    dagisfröken

de har de visst det!

barnkan visst kan ha ett enormt utbyte av kompisar på dagis , som man leker med på andra villkor än på öf. Jobbar du verkligen inom förskolan och inte ser ditt eget yrkes värde?
Skrivet av    eva

på vilket sätt...

...är det andra villkor på dagis än på öf?
Skrivet av    J m I o L

Alla barn är olika!

Ibland måste man respektera att en del barn verkligen inte vill bli lämnade och inte känner sig redo för det. Om du har möjlighet att tillgodose ditt barns önskemål och tror att du fortfarande kommer att orka vara en bra förälder till dem båda när syskonet anländer, så lyssna till ditt barn! Många som arbetar inom förskolan hävdar envist att det kommer att gå över - och det är klart att det gör det. Men det kan också ske för att barnet ger upp sin önskan och slutar protestera. Det behöver inte betyda att det har ändrat åsikt... Här skiljer jag mig något kanske från gängse uppfattning, men det vi ofta säger oss vara stolta över, att se till barnet ur ett individuellt perspektiv, stämmer ju inte i så fall när det gäller just inskolningen. Kanske just din son mår bättre av att få vara hemma lite längre. Lyssna till ditt hjärta. Du är experten på din sons behov. Inte vi som arbetar. Vi har till uppgifta att samarbeta med dig för din sons bästa. Vi har mer teoretisk kunskap och erfarenhet av barn i grupp, men du har störst erfarenhet av just din son. Strunta också i om du skulle framstå som velig om du ändrar beslut. Det är fullt lagligt att ändra sig. Och ibland även modigt att stå upp för det man känner för. Det är ju din lilla pojke det handlar om. Min erfarenhet är att ibland kan blyga barn behöva längre tid på sig och att det därefter går riktigt bra. Ibland kan vissa barn ha störst behållning av att få tanka \"mamma\" ytterligare en tid. Detta vet bara du! Lycka till!
Skrivet av    Förskollärare

Himmel och pannkaka!

Här flyger det generaliseringar sa det skvätter om det. Var i hela friden har du fatt din utbildning till förskolelärare?
Skrivet av    Tango

på öf

kan det vara olika barn varje gång, öf har på många ställen öppet 1-2 gåpnger i veckan. Utbudet på jämnåriga kan vara mycket mindre, hhar man otur finns det inte en enda jämnårig.
Skrivet av    eva

fast...

...på många dagis varierar vilka barn som är där vilken dag, en del går bara 15 timmar, en del är lediga vissa dagar etc... På vår öf (som har öppen 3 dagar per vecka) är det i princip alltid samma barn. Min son (2 år) har alltid minst 3 jämnåriga att leka med, ibland fler, upp till 5 som mest skulle jag tro. Dessutom får han den värdefulla möjligheten att knyta nya kontakter och lära sig leka med barn han aldrig träffat förr vilket har gjort honom mkt social (eller så var hans sociala kompetens medfödd, sånt kan man ju inte veta). Om ett barn som han leker med ofta inte är där så leker han lika glatt med ett annat. Även om det alltid finns jämnåriga leker han ibland hellre med de äldre, och andra gånger hellre med de yngre. Så jag håller med dagisfröken om att barn lätt byter miljö och leker med nya barn i varierande åldrar. Dagis är absolut inget måste.
Skrivet av    J m I o L

BRA skrivet!!

Jag håller helt med dig.
Skrivet av    J m I o L

Har varit i liknande situation...

Då vi började skola in mellantjejen i januari. hon var då 2 1/2 år. Det gick bra att lämna ett par gånger men sedan blev hon hysteriskt ledsen och jag lämnade henne ändå. Nästa gång vi kom dit klamrade hon sig fast vid mig redan i hallen. Vi vände då och gick hem och bestämde oss sedan för att strunta i det. Jag har inte ångrat mig även om det ibland hade varit skönt att ha några timmar och jag tror hon hade tyckt det varit kul om hon hade kommit in i det. Nu är hon drygt 3 och vi håller just på med ett nytt besök. Vi är nu inne på fjärde veckan, första två gick jättebra, sen fick vi ett bakslag så vi har backat en hel del. Får se hur det blir nästa vecka. Största barnet har gått på dagis hela tiden men var ju dagisvan sedan länge. För er del tror jag att säkert han kan tycka det är roligt att vara på dagis så småningom men jag tror inte han kommer att må _bättre_ av att vara där än att vara hemma med er. Han är ju fortfarande rätt liten. Om ni beslutar er för att trots allt fortsätta är mitt råd att ta det jättelugnt och backa med inskolningen. Ingen kommer dock att titta snett på er om ni säger upp platsen och låter honom vara hemma ett tag till.
Skrivet av    Gunilla med tre barn

Vad har du för belägg för det? *imt*

...
Skrivet av    Ele

kanske bättre att...

Ha lillen tre dagar i veckan och längre dagar...det kanske blir så halvt annars...då hinner han komma inn lite mer annrs blir det bara dit...lite ledsen..kommer över det, hinner leka lite, sedan ska han hemm, Jag har ett par kompisar som har sin tjej på dagis 9:30 - 14:00 tre dagar i veckan det fungerar jättebra förutom att lilltjejen är super sur på mamma dom dagar hon inte får gå...(hon är 3 år) Lycka till...
Skrivet av    mamma till 3 troll

Artiklar från Familjeliv