Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ev. mjölkallergi - vad göra??

Skrivet av -Pixie-
Jag skrev ett inlägg här för ett tag sen om min 5-månaders son som fick nässelutslag när jag matade honom med köpt gröt. Utslagen kom alltså direkt, redan efter första tuggan.

Tog upp detta med BVC-sköterskan, och hennes råd var enkelt: "Men då får du väl sluta ge köpt gröt då...". Ett tag var hon inne på att det skulle kunna vara banan han reagerade på (han fick Sempers banangröt), men han har fått färsk banan och inte reagerat det minsta. Jag har dessutom gett hemlagad mannagrynsgröt gjord på vatten, och det har gått jättebra så uteslutningsmetoden får det ju att luta mot mjölkallergi.

Jag har druckit och ätit mjölkprodukter helt utan hejd under hela amningen och han har aldrig reagerat, men kanske har han inte fått i sig tillräckliga mängder för att reagera..? Jag är ingen storkonsument - det är mest att jag har mjölk i kaffet och keso på mackan.

Bara sluta ge gröt... Var det SÅ enkelt? Brukar man inte göra något slags test för att få det bekräftat?
Svar på tråden: Ev. mjölkallergi - vad göra??

Han är så liten så

om du fortfarande ammar så skulle jag bara sluta ge köpte gröt och försöka amma så längde det går så du slipper allt trix med mjölkfria vällingar/grötar osv. Så länge du ammar ca 3ggr per dag är mat fortfarande mest komplement och tills du trappar ned amningen, eller om man inte ammar alls, gör det egentligen någon skillnad om man har testat eller inte. Sedan behöver du livsmedelsmedelsanvisning på en bra mjölkersättare (nutramigen/profylac). Ett bra tips på att hålla i amningen är att inte byta ut mål utan servera smakisar och gröt osv som vanligt men amma till varje mål oxå som måltidsdryck sas. Tester visar oxå sällan rätt på småbarn och gör därför uteslutningsmetoden så mycket mer \"korrekt\" Eftersom din pojk inte reagerat med något annat än prickar runt munnen är det troligt att det bara är överkännslighet, precis som vissa barn är kännsliga mot ex tomat och röda bär. Detta växer ibland bort fort så din son kan mycket väl tåla mjölk redan innan 1 års ålder och då blir det ganska jobbigt med utredningar osv bara för några månader. Jag skulle gett hemma lagad gröt, EgoGo och för övrigt mjölkfrikost i säg 2mån och sedan provat med lite mjölk igen.
Skrivet av    Åsa

Be om att få göra ett pricktest!!!

Hej! Jag vill råda dig om att se till att få ett pricktest - för att se om din lille pojke är allergisk eller ej. Jag var med om exakt samma sak när min pojke var fyra månader. Han skulle då få smaka på ananas-banan gröt (minns ej om det var Nestle eller Semper), och vid första tuggan fick han fullt med nässelutslag på hela kroppen. Som första gångs föräldrar så blev vi väldigt oroliga och åkte till akuten direkt. När vi kom dit fick vi träffa en barnläkare som var specialist på allergier. Han sa till oss att vi skulle undvika ananas och banan. Jag tyckte att det lät väldigt konstigt, samtidigt som jag tänkte som dig \"var det så enkelt?\". Men jag gav mig ändå inte riktigt, och då kollade läkaren en än gång på innehållsförteckningen på vällningen, och frågade om han hade fått i sig riktig mjölk någon gång. Och det hade ju inte min pojke fått, så vi fick komma och pricktesta honom, och då fick reda på att han var allergisk. (Så det var bra att jag lyssnade på min intuition istället för på en specialist!) Eftersom att jag ammade honom fick även jag gå på mjölkfri diet.
Skrivet av    jsbs

Karamellen ger inte utslag på pricktest men

är mycket allergisk mot mjölkprotein! Hon fick utslag runt munnen som liten-dålig i magen osv osv. Hon är nu tolv och fortfarande mycket känslig
Skrivet av    Kattis 4U

Artiklar från Familjeliv