Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behöver hjälp av er språkvetare :)

Skrivet av Pugini
Vi hade en diskution på jobb ang orden Renässans och Retro. renässans betyder ju pånyttfödelse men hur kan jag _mer_ förklara det ordet? Sätta det i en mening t ex så att man förstår innebörden mer. Jag menar ju inte Ränessansen ur historieböckerna.

Och hur förklara Retro? Tack för hjälpen !!!
Svar på tråden: Behöver hjälp av er språkvetare :)

Ute och inne

Målade tånaglar har fått en renässans, dvs det var ute att måla tånaglarna, men nu är det inne. Retro ingår inte i mitt språkbruk, så där går jag bet just nu. Ursäkta att jag inte kan komma på ett mer relevant exempel, men när det gäller mode och trender är jag blind och döv.
Skrivet av    -Tilia-

men det är jättebra,

det var min chef jag diskuterade med och hon bara skrattade åt mig när jag sa att Renässans kunde användas på fler sätt än ur ett historiskt perspektiv. Tack för hjälpen!
Skrivet av    Pugini

Retro är väl när moden kommer tillbaka.

Eller stilar. Som nu t.ex börjar man kunna köpa radioapparater i trä med stora rattar, det är nån sorts retrodesign. (jag tror det gäller saker som inte är kopior av tidigare design, utan mer i en svunnen epoks \"anda\". Som PT-cruiser-bilarna.)
Skrivet av    Bunozi

Fast det

förutsätts väl att det tidigare förekommit innan det var ute, för om folk plötsligt började klippa av sig örsnibbarna skulle det i alla fall i mitt språkbruk vara konstigt att säga att avklippta örsnibbar har fått en renässans (= har blivit modernt *igen*). Men kanske på- nytt-komponenten i ordet vattnats ur utan att jag märkt det?
Skrivet av    Akenanogavos

Undrar hur det

skiljer sig från renässans, som ju betecknar i princip samma sak. Är det bara perspektivet som skiljer (renässans ’pånyttfödelse’: dået kommer till nuet; retro ’tillbaka, bakåt’: nuet beger sig till dået). Innebär kanske retro en mer medveten strävan eller är det kanske bara olika typer av språk/stilar – vissa använder retro, andra renässans? Eller innebär det som är retro mer av en anakronism – att något som uppenbart hör hemma i en svunnen epok införs i nuet (kanske som en kontrast) medan renässans kan gälla vad som helst, t.ex. Tilias målade tånaglar, som ju inte nödvändigtvis får en att känna historiens vingslag. Hmm, det var svårt det här ...
Skrivet av    Akenanogavos

Inte språkvårdare

är jag (vilken svenska!!!) men tolkar \"retro\" lite som \"nostalgiskt modernt\"
Skrivet av    Pappa AJ, han med \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Hm... jag använder nog retro

enbart om design, vid närmare eftertanke. Och renässans mer om företeelser, ideologier... och musik. Gah vad svårt! Smaksak bara?
Skrivet av    Bunozi

Bra påpekande

På-nytt-komponenten finns absolut med i min uppfattning av ordet, jag var inte tydlig med det i min förklaring.
Skrivet av    -Tilia-

Kanske så här?

Jag kan säga att en pryl ser retro ut, för att den lånar formspråk från en äldre tid. För att det ska vara en renässans ska det vara över bred front, att många efterfrågar just detta utseende på den sortens saker just nu (som jag använder språket alltså). Retro kan vara en enstaka företeelse, men det kan ju också bli modernt. Då har exv 60-talsplast, som är retro, fått en renässans.
Skrivet av    Fenomena

Intressanta

kommentarer, tack för dem! (Hoppas den ursprunglige frågeställaren också fick ut något av dem.)
Skrivet av    Akenanogavos

absolut!

tack för hjälpen!!!
Skrivet av    Pugini

Så här tycker jag

Renässans är att något sedan gammalt \"ute\" blivit modernt på nytt. Medan retro är mer snabbt i svängarna, det är coolt för att det inte längre är modernt, och därför på något konstigt sätt modernt. Som när glasögoen som Tommy och Annikas pappa i Pippifilmerna blev moderna igen: så fult och ute att det blev häftigt och modernt.
Skrivet av    cene

Artiklar från Familjeliv