Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Diagnos - vad händer sen?

Skrivet av iafia
Hej, jag har några frågor gällande konsekvenserna av en diagnos (förutom de positiva som jag fått beskrivna under denna sida). Problem med försäkringsbiten har jag hört är vanligt, stämmer det och hur i så fall? Hur är det med körkortstagandet, behövs speciella tillstånd/intyg? Blir man nekad att göra värnplikt etc pga diagnosen? Är en diagnos något som man alltid kommer att bära med sig i alla papper (läs journaler etc) eller går den att ta bort om man upptäcker feldiagnos etc? Tacksam för svar
Svar på tråden: Diagnos - vad händer sen?

Några svar

Nya försökringar kan vara svårt att få så håll benhårt fast i de som (ev) redan finns. Värnplikten vet jag inget om Körkortet kan man behöva specialtillstånd för MEN har man bekymmer med impulskontrollen så är det en fördel. Tror diagnosen kommer att hänga med i journalerna. Ev kan man nog få dem rättade OM man ber om ny koll vid vuxen ålder.
Skrivet av    marib

Om journaler och andra papper

(Lekman utan egentliga kunskaper, så ni som vet detta bättre får gärna rätta mig om jag förstått fel.) Journalerna är fast vid den klinik som gör en viss utredning och lämnas bara vidare till annan klinik om det är medicinskt motiverat. Därför får den läkare som ska operera bort tonsillerna/ skriva ut pencillin etc etc inte få veta något om patienten inte vill. De papper som förs i skolan är däremot att betrakta som offentlig handling och omfattas därmed av offentlighetsprincipen. Det innebär att envar har rätt att ringa upp din sons gamla skola och be att få alla evk-protokoll och andra handlingar. Skolan får inte vägra att lämna ut dem. De kan förhala det, men i slutänden kommer de att vara tvungna att lämna ut pappren om någon begär detta. Jag antar att det inte är speciellt vanligt att utomstående begär att få ut sådana uppgifter, men det kan vara bra att man är medveten om den risken finns. De uppgifter som förs av skolsköterskan och annan vårdpersonal omfattas däremot inte av offentlighetsprincipen; där är sätts den personliga integriteten före. Pratar man om känsliga saker på en evk som inte är nödvändiga för skolan att journalföra (sin egen jobbiga skilsmässa t ex) tror jag att det bara är att be att det inte protokollförs. Vet någon mer om detta så klargör gärna i fall jag missat /missuppfattat något.
Skrivet av    Mammuten

Artiklar från Familjeliv