Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur görs kontrollerna??

Skrivet av Anonym
Man hör ofta talas om arbetslösa som blir hänvisade att söka jobb som de verkligen inte vill ha, ofta pga det långa pendlingsavståndet och att man har småbarn osv. Har man blivit erbjuden ett jobb och tackat nej så är väl risken väldigt stor att A-kassan får reda på det. Och det är ju inte bra. Men om man redan i ett tidigare läge "fuskat", hur kan A-kassan kontrollera det? Dvs hur kan de kolla att man gjort det man kunnat för att få jobbet?

Jag menar... om man nu inte vill ha ett visst jobb, är det inte väldigt enkelt då att åka på intervjun och se allmänt uttråkat ut? Eller ovårdad? Eller använda mycket svärord när man pratar? Eller bara sitta och gäspa? Eller peta näsan?
Om A-kassan ringer den rekryteringsansvarige och den senare säger att den arbetssökande inte verkade speciellt intresserad av tjänsten, kan man bli avstängd från A-kassan då? Hur ska det kunna bevisas att man "verkat uttråkad"? Det är ju bara rekryterarens åsikt, kan man hävda.

Liksaså kan man ju i ett ännu tidigare skede "fuska", genom att medvetet skriva en dålig ansökan. Inte kan man väl bli avstängd från A-kassan för att nån tycker att ens ansökan är dåligt skriven?

Nu är jag ju inte arbetslös längre, men jag har grubblat på detta och förstår inte hur dessa kontroller eg. görs. Någon som vet?

Svar på tråden: Hur görs kontrollerna??

kan dom ju aldrig kolla

Har själv gjort så. Blev erbjuden ett jobb som jag kände var totalfel, jag ringde samma dag som intervjun och sa att sonen var sjuk, tog ut en sjukdag. Sen ringde jag tillbaka några dagar senare för att ändå verka intresserad men då hade dom ju såklart hittat någon annan som inte hade massa sjuka barn... visst kan man fuska. Gör man det på rätt sätt kan dom ju aldrig kolla det. Jag kanske bara är allmänt ohyffsad i mitt sätt, inget akassan kan göra något åt. sen är det väl bara jobb som akassan har rekomenderat som man inte får tacka nej till. om jag söker ett jobb på egen hand är det ingen som kan kolla upp om jag varit på intervju och tackat nej. så mycket tid och pengar har nog inte akassorna så dom har resurser för detta. man måste ju tro på att människan är ärlig...
Skrivet av    Annika med busen

en bekant till mig...

skrev i ansökan till ett jobb hon blivit anvisad att söka, ett hon defiitivt inte passade för, jag har nog inte de personliga egenskaperna eller meriterna ni söker men.... Hon fick inte komma dit på intervju!
Skrivet av    Kajsa

Om det inte är så

att rekryteraren kontaktar AF och talar om att du har tackat nej till jobbet.
Skrivet av    Signe

Jag har ...

inte varit på jobbet i så många veckor men har läst massor av ansökningar och de ansöknigar där de skriver rakt ut att de blivit anvisade eller skriver något annat som tyder på att de blivit anvisade och inte vill ha jobbet stoppar man undan. Tanken dyker upp att kalla på intervju för att \"jäklas\" men vem vill lägga tiden på det? Det absolut suraste sättet är alla de som skickar ansökan utan tele-nr och hör inte av sig, trots sökning via mail. Eller de som jag kallat på intervju men som aldrig dyker upp.
Skrivet av    Signe

Men vad jobbigt...

en annan sitter ju vid varje ansökning och hoppas få komma på intervju. Om jag hade en inbokad intervju och barnen blev sjuka, så skulle maken glatt få VAB:a, inte sumpar jag en intervju för det. Menar du att de inte dyker upp och inte har hört av sig. Jag vill åtminstone ha ett jobb, de andra kan väl ge f-n i att söka då, så kanske jag skulle ha en chans. :-( Vad har du fått för jobb? Har du inte jobbat med IT tidigare?
Skrivet av    Cicci

Men...

jag trodde man skulle ange i ansökan när man blivit anvisad ett jobb. Man måste ju visa att man sökt de jobben och då trodde jag att det skulle stå så. Jag har verkligen velat ha de jobben jag varit anvisad till för de har gått genom arbetsförmedlingen och inte varit utannonerade på annat sätt. Jag hade alltså aldrig fått veta om tjänsten om inte arbetsförmelingen skickat ut sin anvisning. Men det är helt fel då. Hur ska jag då skriva hur jag fått nys om jobbet?
Skrivet av    Lilo

Man måste inte tala om...

...hur man fått nys om jobbet alls. Det är mest om du hittat den på en annan jobbsökarsite än AFs som de gärna vill att du talar om det eftersom siten antagligen får betalt för hur många sökanden som hört av sig... Har du blivit anvisad jobbet och vill ha det ska du absolut INTE ta med det i din ansökan, det ses som negativt.
Skrivet av    Anna E med Viktor och Emma

PS

Om du har fått nys/tips om jobbet via nån du känner så kommer saken i en annan dager, då kan det vara fördelaktigt att nämna det hela.
Skrivet av    Anna E med Viktor och Emma

Men alla jobb man

söker kommer ju knappast från arbetsförmedlingen, så jag tror inte att dom kontaktar arbetsförmedlingen för att \"tjalla\"...
Skrivet av    Annika med busen

Det vet man

ju aldrig. Går man på a-kassa får man inte tacka nej till något jobb, vare sig det är anvisat från AF eller inte.
Skrivet av    Signe

Så är det

Jo, jag är utbildad inom IT och har jobbat lite inom det men det är tufft på den marknaden och jag är relativt nyutbildad. Det är visserligen tufft på alla marknader. Jag sitter på ett bemanningsföretag, jag ska rekrytera lagerfolk och ragga lagerjobb, fungera som en slags arbetsledare åt uthyrd lagerpersonal och allt administrativt runt det. Jag har 13 års erfarenhet inom lager bakom mig + att jag suttit och utvecklat lagerapplikationer.
Skrivet av    Signe

Men anvisade jobb

är ju annonserade på ams. När jag gick arbetslös tyckte min handledare att det inte var någon idé att anvisa en massa jobb till mig eftersom jag hittade samma jobb som honom, via ams. Att skriv i en ansökan att \"söker detta jobb efter ha blivit anvisad det av AF\" eller liknande ser inte jag som positivt, snarare \" jag har blivit tvingad att söka detta jobb, bara så ni vet det\". Inte alls samma sak som att skriva \"Jag såg på ams sida att ni sökte folk inom ... \" eller \"Min arbetsförmedlare tipsade mig om att ni sökte folk inom ...\"
Skrivet av    Signe

Nej

Det jobb jag sökt efter att ha blivit anvisad, det är än så länge bara ett enda, var inte annonserat någonstans. Det var ett företag som sökte några personer för ett kortare uppdrag och gjorde det genom arbetsfömedlingen men utan att annonsera i Platsbanken. Arbetsförmelingen valde ut några kandidater som de tyckte var lämpliga för jobbet, varav då en var jag. Är det då fel att säga det? Tråkigt att man blir bortsållad för att man inte känner till alla \"koder\" hur man skriver rätt i sin ansökan. :-(
Skrivet av    Lilo

Det är ju

naturligtvis skillnad på det du säger och på vanliga anvisningar. Anvisningar gör ju AF för att de arbetssökande SKA söka jobb, då vet ju också arbetsgivaren vad det handlar om eftersom de har bett om detta. Jag har själv fått ett jobb genom AF men då ringde arbetsgivaren och ville ha 10 namn, därefter ringdes vi in på intervju.
Skrivet av    Signe

Själv mailade jag

helt enkelt handläggaren på AF. Denna visade var ett sällsynt exemplar, då jag möttes av full förståelse för att man i min sits inte kan ta vilka jobb som helst eller hur långt bort som helst.
Skrivet av    MsK

Det var nog nån som

egentligen inte jobbade på AF... En prao kanske?
Skrivet av    A

Artiklar från Familjeliv