Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur gör ni för att få era 6 åringar glada

Skrivet av Annette
& lyckliga...utan att muta, hota & allt annat :=) Vad får era barn att gå å lägga sig glada & inte förbannade för att de måste...
Svar på tråden: Hur gör ni för att få era 6 åringar glada

Det är svårt

Det är sällan som P protesterar mot sängläggandet, men visst händer det, han brukar oftast istället tycka att det är så tråkigt att han måste lägga sig när leken är som roligast eller mest spännande. Det första som vi använder oss av är att han nästan alltid går och lägger sig samma tid, även helger och lov. Det är väldigt sällan som han får vara uppe längre än till 19.30 (klockan 19 ska han i säng och lampan släckas 19.30). Det här tror jag är jätteviktigt för att slippa : - men jag fick ju igår... Och för att han ska ha i sig \"sömnklockan\" För att \"mota olle i grind\" brukar vi tala om för honom att om en kvart är det dags att sova, om du borstar tänderna och tar av dig så hinner du leka en stund innan du hoppar i säng. Sedan sätter vi äggklockan på ringning så att han vet när det är dags. Jag tror att många barn kan man få att lägga sig utan större protester genom att ge barnet något för \"besväret\" (hittade inget annat ord). Jag ser det inte som en muta att säga att om du borstar tänderna, tar av dig och lägger dig på en gång så hinner vi läsa 2 sagor istället för en (om man brukar läsa). Du har säkert vissa rutiner som ni använder er av på kvällen som du kan använda som sporre, ex. vi hinner prata lite längre om dagen eller liknande. Hoppas att det blir bättre snart.
Skrivet av    Katti med Petter och Victor

äggklockan var bra...den använder

vi när de är fler som spelar exv x-box...för att turas om:=) vi har samma tider å visst sover han 19,30-19,45 men oj så förbenad...somnar med orden...jag kan inte sova sååå hääääär tidigtttttt zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Skrivet av    Annette

Nu har jag läst ditt svar igen

och det känns som om vi gör precis likadant, utom äggklockan...vi säger som ni men ger exv tio minuter extra...kan verkligen äggklockan vara skillnaden??? Hur gör du/ni på morgonen. Malte vaknar glad (alltid nåt) men sen händer det något...han säger själv att han inte kan styra det...han skall inte äta frukost, spelar ingen roll om han gör den, jag gör den eller vad det är eller inte är...det ska bara inte ätas...sen tar det en stund av tjafs sen äter han..I vilken ordning gör ni allt??? Nåt som funkar bättre/sämre...Leka/TV/tidning på morgonen? Påklädning osv osv...Du verkade ha samma värderingar, så jag skulle verkligen uppskatta dina tips!!!!
Skrivet av    Annette m Malte 99 & Greta 05

Oj, jag måste tänka

Petter vaknar oftast glad och positiv. Det som brukar vara jobbigt för honom är att han är så sööööölig på att äta frukost så vi måste skynda på honom (tyvärr). Han får sitta vid bordet till 7.25 sedan måste han gå från bordet oavsett om han har ätit eller inte. Behöver jag säga att det är ett evigt tjatande \"ät nu, ät nu, ät nu\". Ibland blir han irriterad på att vi skyndar på honom, men jag brukar förklara för honom att om han inte äter på en gång så kommer han för sent till skolan. Kläderna brukar jag sätta fram på kvällen och visa honom vad han ska ha på sig. Då har han möjlighet att säga om det är ngt han inte vill ha och ändra det redan då. Ibland vill han ha en annan tröja på morgonen men det får han fixa själv isf. Förut har han fått se på Tv på morgonen, men inte längre. Han hinner inte och dels så blir han så hemskt distraherad av tv-tittandet på morgonen så allt blir bara fel. Nåja, så här brukar oftast en morgon hos oss se ut: Petter vaknar själv på morgonen någon gång mellan 6 & halv 7. Om han inte vaknat kring tio i sju brukar vi väcka honom. Då springer han på toa samt tar på sig byxorna. Frukost borsta tänderna ta på tröja (tröjan tar han på sig efter tandborstning och frukostätning för att slippa smutsa ner den) Utekläder vi promenerar till skolan. Han vet om att vi måste var iväg klockan 7.40. Vi har även kommit försent en gång så han har fått vara med om hur det är och hur stressigt det blir. Efter det vill han verkligen vara i tid..l. Fråga gärna mera om du undrar.
Skrivet av    Katti med Petter & victor * på besök*

Utan tröja - hualigen nån kan

ju se mig genom fönstret & det är såååå pinsamt :=) så vår son har alla kläder på sig vid frukost...för pyjamas är än mer pinsamt...MEN hur gör du om han inte får i sig frukosten? alltså när du har tjatat 43 ggr med: ät nu, vi måste skynda oss så vi inte kommer försent mantrat...går ni bara 7,40 eller får han alltid i sig maten? Vi sätter oss i bilen 7,40 och det vore så skönt om allt gick smidigt...jag känner mig som en riktig gnällkärring, som bara tjatar...I morse var allt solsken, trots att rutinen var den samma som alltid...kanse var leverpastejen extragod eller så var kläderna extra snygga, vad vet jag! Jag testar och ser om det går lika bra i morgon...skriver annars till dig egen!! Tack!
Skrivet av    Annette

Jag är en grym mamma

Pojken får fara till skolan utan frukost (än så länge har det aldrig hänt) om han inte har ätit färdigt till sin \"sluttid\". Han har alltid gott om tid till frukosten så han behöver inte skyffla i sig maten (om någon skulle tro det). Ibland brukar vi gå från bordet när han äter om vi märker att det går allt för sakta, vi kanske går och borstar tänderna, byter på lillebror eller ngt annat. Då brukar det gå lite snabbare (kanske för att han slipper bli distraherad och tjatad på). Hoppas att det snart blir bättre. Jag kan tänka mig att \"söligheten\" också beror på att de känner att mamma och pappa är stressade och då blir det att de blir stressade och då händer ingenting. Kanske man skulle behöva sluta ha tidspress på morgonen. Ibland säger P att det var mycket roligare på mornarna när han gick på dagis för då slapp han stressa.
Skrivet av    Kattis med Petter & Victor

De senaste dagarna upplever jag det

som om trotset börjar avtaga...Vi har ny lägg tid, vid 18,30 och han tokslocknar innan det äter vi en stadig husmanskost middag...morgonen blir så mycket lättare med den extra sömnhalvtimmen på kvällen...strange =))
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

Artiklar från Familjeliv