Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Blir så irriterad på

Skrivet av Linda
alla som hela tiden skriver "dem" istället för "de".
Ser det hela tiden i olika snackgrupper här på aff.
Tex " ja där ser man vad dem små kan hitta på"
Varför skriver de så? Har de fått lära sig att inte skriva "dom" och använder då istället "dem" i tid och otid.
Törs jag skriva några inlägg och anmärka på att det är helt FEL? Eller är jag petig då?
Svar på tråden: Blir så irriterad på

Här

får du skriva vad du vill - vi är många som håller med dig :-) Men skriv för guds skull inte i något annat snack så att någon känner sig påhoppad.
Skrivet av    Anonym

Anmärk

du, det brukar jag göra. T.ex. blir jag så irriterad på folk som inte fattar att språk hela tiden förändras och att det sker genom variation (som för övrigt också är en naturlig del i språkstrukturen). Varför ska de skriva just \"de\" och inte \"þe\" som det hette ännu tidigare? Därför att språkförändringar är ok så länge de inte sker under just din livstid?
Skrivet av    Akenanogavos

Det finns väl...

någon snackregel som säger att man inte ska anmärka på folks stavning i snack. Orkar inte kolla efter, men kolla om du vill. Men i övrigt håller jag med dig. Jag ser MYCKET hellre att folk skriver \"dom\" om man är osäker på användnigen av de resp dem.
Skrivet av    maisy

Varför blir du irriterad?

Vad är det som säger att just du har rätt? Det kanske finns visst värde i att bevara en del saker som gör det lättare att förstå en text också??????
Skrivet av    Flip

Rätt i vad?

Att naturliga språk förändras och innehåller variation? Ja, titta efter själv ...
Skrivet av    Akenanogavos

Dom får gärna skriva dom

eller de, vilket de nu vill. men det som jag irriterar mig på är ju att de skriver f e l, för det är ju faktiskt fel när man skriver \" dem kom hit och fikade\". Givetvis förändras språket och det har jag alls ingenting emot. Men har det verkligen ändrats så att man nuförtiden använder dem där de ska vara de ( elller dom som man säger). Så länge sen var det väl inte sen jag slutade skolan...
Skrivet av    Linda

Ifall

språket har förändrats på så sätt att vissa numera använder \"dem\" där man tidigare använde \"de\"? Ja, var det inte det du iriiterade dig på?
Skrivet av    Akenanogavos

Håller med

Det ger hela inlägget ett obildat intryck. Men anmärk absolut inte på det i \"vanliga\" snack. Det är bara att gilla läget. Tyvärr har jag läst det så länge nu att jag själv nästan börjar bli förvirrad.
Skrivet av    Lotta

Hmm...

Jag håller med dig. Jag tycker att det ska vara de eller dem och kan man inte skillnaden så är det bättre att använda dom. Jag tycker också att det ska vara honom när det krävs och inte han. Och ja, jag skulle bli upprörd om mitt barn hade en lärare som inte kunde skillnaden mellan de/dem och han/honom. MEN jag skulle aldrig påpeka detta, varken irl eller här på nätet. Visst, frågar någon vad jag tycker, som här, så säger jag det men inte annars. Då skulle man ju inte göra annat än anmärka hela tiden. Så mycket stör det mig inte. Folk får göra som de behagar. Däremot vill jag att mitt barn ska lära sig vad som är rätt och fel.
Skrivet av    Nasuns

Det är väldigt viktigt

att INTE anmärka på ngns stavning eller grammatik när det gäller Snack. Man får absolut inte hämma folks vetgirighet eller behov av att vädra funderingar och åsikter oavsett om de skriver dem/de/dom i fel ordning!!! Det är bara att hacka i sig! Snack är till för ALLA oavsett bildning, nationalitet eller som jag som ofta skriver ivigt och inte bryr mig om stavning eller korrekt ordföljd. Låt passionen flöda- våga vara puckad!!!
Skrivet av    pucko_

vilka grunder delar du in språket i rätt och fel?
Skrivet av    Akenanogavos

Mmm...

Härligt, vi är tillbaka till att du inte tycker att jag får tycka som jag vill. Och jag anser att det är så pass enkelt att du tycker på ett sätt och jag på ett annat. Du får tycka vad du vill och jag tycker det jag vill. Du kommer inte kunna få mig att ändra min åsikt.
Skrivet av    Nasuns

Tänk

vad många olika ställen man kan hamna på i sina försök att undvika att besvara en så enkel fråga. Jag får väl hoppas att ditt barn är av den nyfikna typen och frågar varför det är fel och att du åtminstone då bemödar dig om att fundera över på vilka grunder du delar in språket i rätt och fel.
Skrivet av    Akenanogavos

Proitavos

Du måste väl ändå hålla med om att det finns \"rätt och fel\" i undervisningssituationer? Tänk vad lätt den där 5-poängskursen i tysk grammatik hade varit om jag hade suttit och hävdat att alla mina grammatikfel var nyskapande? Eller använt argumentet \"men, jag pratar så här och skriftspråket ska väl avspegla talspråket?\".
Skrivet av    Ifos

En språklig förändring

tycker inte jag innebär att v i s s a använder \"dem\" på fel ställe. En allmän språklig förändring har jag inga problem med. Men det har väl alltid funnits folk som inte kan de grammatiska reglerna, och ja, jag stör mig på när det blir så uppenbart fel! Kan inte se att det skulle bli en allmän förändring i språket där vi alla skriver dem iställer för de/dom. Det kanske inte stör dig, fint, men jag tycker att det ser helt fel ut.
Skrivet av    Linda

Jag...

har redan besvarat frågan och du vägrar ta det till dig. Jag anser att de/dem är det korrekta. Och det vet du. Men du vill fortfarande hålla på och vrida och vända. Blanda inte in mitt barn i dina förvrängda diskussioner.
Skrivet av    Nasuns

Den som

kan visa upp något ur det Nasuns skrev som ens påminner om ett svar på min fråga vinner ett exemplar av Aitchisons utmärkta bok _Language Change. Progress or Decay?_.
Skrivet av    Akenanogavos

Och på

vilka grunder delar du in språket i rätt och fel, då?
Skrivet av    Akenanogavos

Ifos

I en undervisningssituation brukar man hålla sig till en sorts språk, och det är väl helt ok att bara lära ut en sak i taget och då tycka att annat är fel i *den kontexten*. Men det är något helt annat än att det är *generellt* eller *absolut* fel. Jämför t.ex. med en kurs i traditionell harmonilära och stämföring. Mycket passar inte in där, men är alla annan sorts musik fel bara därför? Jag läste en gång en kurs i fornhögtyska och om modern standardtyska är det enda som är rätt var det inte mycket som stämde i den kursen. :-) Ytterligare en aspekt är ju vad som existerar eller inte. Om du i din tyskakurs skrev eller sa \"Ich sind eigen Grammatik recht\" kan man naturligtivs säga att det är fel eftersom något dylikt inte förekommer i någon sorts tyska över huvud taget. Men om du däremot skulle säga \"Ich habe dich gestern gesehen gehabt\", vilket ju är en konstruktion som faktiskt förekommer även om den inte tillhör standardspråket, skulle det vara en fördomsfull lärare om h*n sa att det var fel i största allmänhet. Konstruktionen hör visserligen inte hemma i standardspråket och är således fel där – lika mycket som standardspråkets konstruktion är fel i den sorterns tyska där ovannämnda konstruktion är den normala.
Skrivet av    Akenanogavos

Förutom gestern

då kanske. :-) Jag valde mellan ett par olika formuleringar och så råkade det bli en blandning.
Skrivet av    Akenanogavos

Håller med, även om man

i andra sammanhang aldrig lär få kvälja dom...
Skrivet av    AJ aj

Proitavos

Jag tycker att det framgår ganska tydligt ur Nasuns inlägg vad hon baserar sin åsikt om rätt och fel på, nämligen att det som du själv skulle kunna referera till som modern standardsvenska är det som är rätt. Det tror jag att du också förstår, eftersom du ofta ställer människor med denna åsikt mot väggen. Utan att vilja gå in i detalj på vad som ska anses vara standardsvenska, tycker jag precis som flera andra här att det att vissa börjar använda ett ord på ett annat sätt knappast är en förändring av standardsvenskan och är således enligt definitionen ovan fel. Jag tror dock att det kommer att bli allt vanligare med dessa avsteg från standardsvenskan eftersom skriftspråket allt mer och mer används för kommunikation över Internet och SMS där man inte i samma utsträckning bemödar sig om att använda ett så korrekt språk som möjligt.
Skrivet av    Laphroaig

Förvisso

men det är ingen indelningsgrund (vilket var vad jag undrade över), bara en beskrivning av själva indelningen, på samma sätt som om jag skulle säga att skotsk whisky är fel och något som behöver rättas till av den enkla anledningen att jag tycker att irländsk whiskey är rätt. Eller hur?
Skrivet av    Akenanogavos

Det kan det nog vara...

Det kan nog mycket väl vara en indelningsgrund för många, om man inte är så ingrottad i området att man bryr sig om hur ord uppkommer, används och utvecklas. Även om man inte är så vetenskapligt insatt så har man ju rätt att ha en åsikt i frågan och den kan då grunda sig på något på en annan nivå. Förresten är sktosk whisky alltid rätt.
Skrivet av    Laphroaig

Eftersom

jag inte är så insatt i tillverkningsprocessen eller forskningen kring whisky vill jag då bara påpeka att jag blir så irriterad på alla som hela tiden dricker skotsk whisky i stället för irländsk. Jag ser det hela tiden både på och krogar och hemma hos folk. Varför gör de så? Har de fått lära sig att inte dricka bourbon och dricker då skotsk whisky i tid och otid? Törs jag tala om för dem att skotsk whisky är helt FEL? Det ger ju ett så obildat intryck, och vet man inte vad det är för skillnad mellan irländsk och skotsk whisk(e)y är det bättre att dricka bourbon. Sláinte!
Skrivet av    Akenanogavos

enligt de

grammatiska regler jag fick lära mig i skolan! Om det inte finns något rätt eller fel i språket så kan ju alla skriva precis som de vill. Vad svårt det skulle bli då att förstå vad som skrivs i uppsatser och avhandlingar elller böcker.
Skrivet av    Linda

:-)

Jag borde göra ett flödesschema över den här sortens diskussioner. Ja, visst skulle det vara svårt! Tänk om någon skulle skriva \"njall määsep\" i stället för \"de åker båt\" – vad svårt det skulle bli att förstå! Men som tur är händer det nästan aldrig. Så hur kan det komma sig att det alltid finns variation och förändring i alla språk och att folk likväl lyckas kommunicera? Kan det vara så enkelt att det finns flera olika sorters språk som alla har sina egna regler som endast delvis överensstämmer med dem som gäller för andra sorters språk? Nej, det är klart det inte kan det. Fotboll och ishockey har vissa saker gemensamt, men i skolan fick vi bara lära oss reglerna för fotboll. Alltså är ishockey fel.
Skrivet av    Akenanogavos

ja,

det blir nog ganska fel om man kommer med hockeyklubba och skridskor till fotbollsträningen.
Skrivet av    Linda

Och alla

inlägg på aff är alltså språkliga fotbollsträningar? – för att återvända till utgångspunkten. Nåja, jag lär väl inte få något bättre svar ur dig heller vad det verkar (\"det man lär sig i skolan är rätt, allt annat är fel\" – t.ex. bulgariska, jazzimprovisation och diverse metoder för hållfasthetsberäkning?), men det är alltid lika underhållande att försöka.
Skrivet av    Akenanogavos

Ja det är du...*imt*

.
Skrivet av    krillo

Proitavos

Jag gillade din jämförelse med musiken. Man måste tillåta rum för utveckling inom konsterna. Picassos tavlor är inte lika provocerande idag som då de målades, eftersom de inte längre bryter mot föreställningen om vad som är \"rätt\". Men precis som Picasso, som kunde måla \"rätt\" om han hade velat, så krävs det kanske att man vet vad man håller på med? Att man har de formella kunskaperna om vad som är rätt i botten?
Skrivet av    Ifos

...tack för den. *imt*

.
Skrivet av    pucko!

Vad menar du med det?* imt*

\'\'\'\'\'
Skrivet av    sus

Ja ,rätta mig om jag har fel

men uppfattningen att språkets förändringar inte kan/bör stoppas, verkar gå som en röd tråd genom dina inlägg och då undrar jag varför det är din ståndpunkt som är den rätta, kan det inte lika gärna vara de som tycker att vissa saker bör värnas om för att ha kvar ett, för alla, lättläst skrivspråk?
Skrivet av    Flip

...men att vara överbeläst på ämnet

och \"kväsa\" alla som retar sig på olika saker i språket, är det ok? Även om jag inte skriver inlägg och deltar i debatten så känner då jag mig underlägsen bara för att jag stör mig på vart istf vad.
Skrivet av    SusyQ

Proitavos, det som är så irriterande med dig

...är att du förmodligen har rätt jämt, OCH att du är så dryg i dina svar. Mest det sista. :0(
Skrivet av    BF

Artiklar från Familjeliv