Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Nu är hon här!! (födelseberättelse)

Skrivet av Mella och lilla Nora
Hej på er! Efter att vattnet gick och vi började vänta på värkar blev besvikelsen stor när inget hände. Som tur var så förklarade den medicinska vetenskapen hinnorna för läkta (ska visst kunna hända att en liten reva självläker igen) och att babyn hade det gott. Det hjälpte att vi träffade på läkare som var väldigt pro-föda hemma och ville ge oss chansen, om vi hade varit inställda på en sjukhusfödsel så hade de satt igång födseln.
Men det var förstås lite snopet att behöva ställa in sej på att babyn kunde dröja ett par veckor till...

Fast i sent i fredagskväll så började jag känna av lite mensvärk och jag bara visste att vi skulle bli föräldrar igen rätt snart. Jag gick och la mej och berättade för min man att jag trodde att det satt igång lite och vi försökte sova. Lönlöst förstås. Hade någon enstaka värk, men det satte inte igång på riktigt förrän vid 3-halv 4 på morgonen. Det var fortfarande lätta värkar och jag började använda TENS-apparaten (välsignade grunka!) och jag och min man satt och åt Digestivekex med ost och druvor och hade det jättetrevligt med levande ljus.Vi bar upp vår sovande 1,5 år gamla dotter till mormors säng på ovanvåningen, så att hon inte skulle bli väckt av spring i dörrar och ev jämrande mammor i värkarbete.

Fortfarande var allt så lugnt att vi inte ringde bm. Vid halv sex kom några riktigt elaka värkar efter varandra och vi tyckte båda det var dags att ringa bm. Till vår förskräckelse så var hon mitt i en annan förlossning och kunde möjligen komma om 1,5 timme först. Men hon kunde ringa efter en bm i en grannstad åt oss. Vi tänkte efter i två min och jag hade en elak värk till och ropade - hämta den andra bm:n!!! Plötsligt hade värkarbetet accelerat upp sej i snälltågsfart och vi undrade om den andra bm skulle komma i tid. Vi var faktiskt helt inställda på att min man skulle få ta ut babyn själv nu när den kom. Bm kom 6.15 och var jättebra. Jag var 9 cm öppen och hade börjat få krystkänning. Hon hann precis sätta i ordning lite saker och ringa barnsängssköterskan när TENS-apparaten plötsligt inte ville funka normalt...Mitt i en värk la en sladd av att funka, och det som då händer är att man får en djävulsk stöt. Jag gallskrek och fick panik och hade svårt att klara den värken också. BM och min man lyckades få mej lugn och fokuserad igen, med gemensamma krafter. Men från och med nu var jag tvungen att klara mej utan min älskade TENS. Det gick bra ändå, men för mej hjälper en tens verkligen, så det var lite kämpigt. 6.53 kom barnsängssköterskan och 6.55 började jag krysta. Två krystvärkar senare, 7.00 var lilla Nora där. Och så liten var hon inte heller: 53 cm och 4500g.

Fantastiskt! Nu med barn nr. 2 känns det som om jag var mycket mer medveten om allt som hände och det var härligt att få det där lilla knytet på magen! Hon kom till bröstet på en gång och började dricka.
Skillnaden mellan födsel nr 1 och 2 var rätt stor, och det har allt att göra med barnmorskorna. Den första bm var lite barsk och felbedömde mej och tog till alla möjliga trick och knep utan att först prata med mej och min man, medan bm den här gången var helt inne på att jag kunde bäst själv om jag bara var lugn och fokuserad och hon satt redo att ingripa om det behövdes, men annars satt hon som en vakande ängel/coach och det funkade så bra med oss. Hur som helst - vi har en underbar liten dotter och det var en hemfödsel såsom man läser om dem i böcker...och jag unnar alla den upplevelsen!

Kram,
Svar på tråden: Nu är hon här!! (födelseberättelse)

Härligt!

Vad härligt att du blev så nöjd. Men det lät lite läskigt med TENSen :-o Grattis till underverket förresten! :-D
Skrivet av    Anonym

Ett jättegrattis till Nora

vilken underbar berättelse. Fantastiskt att det löste sig riktigt bra trots att \"din\" BM var upptagen på annat håll. Det är ju det man oroas för inför en hemförlossning. Tack för att du delade med dig av din underbara upplevelse och grattis än en gång! Kram Cecilia
Skrivet av    Buscilla med Svea & Sture

Åh, grattis!!!

Vilken bra förlossning ni fick, låter det som. Jag är rent av avundsjuk ;) Stort grattis till lilla Nora!
Skrivet av    Challis med Irmelin 030516

Wow,

grattis! Vad duktig du var och nu är du tvåbarnsförälder. Lycka till och tack för din berättelse.
Skrivet av    Charlotta m. Lukas o Filip

Å, grattis! *imt*

.
Skrivet av    Anna med Abbe

varmt grattis! imt

.
Skrivet av    Anna Teresia

tack för alla gratulationer

Det värmer! Jag tycker att det är så kul att läsa om varenda barn som föds hemma härinne, så då får jag ju också ta och dela med mej. Och jag tycker att alla ni som föder hemma och bor hemma i Sverige gör det kanonbra - själv tror jag inte ens jag kommit på iden om jag inte hade bott här i Nederländerna. Tack och lov för det, för hemfödsel passar oss mycket bättre än sjukhusfödsel (vi skulle inte heller ha skuggan av en chans att komma till sjukhuset i tid..) Men även fast jag bor här nere så har jag fått förklara och förklara för släkt och vänner hemma i Sverige att hemfödsel är ett fullständigt acceptabelt och ansvarsfullt alternativ, som under \"normala\" förhållanden är minst lika säkert som en sjukhusfödsel och att jag inte är en oförståndig dare-devil som äventyrar min och mina barns hälsa...Ni som får kämpa för att få ihop slantar och för att öht få tag på en hem-bm - ni gör det bra!! Kram,
Skrivet av    Mella i NL

Grattis!!

Stort grattis till dottern och den härliga födelseupplevelsen :-) Tack för att du delade med dig!
Skrivet av    Lena m Ella & Axel

Grattis grattis!

Ta hand om er nu och gosa allt vad ni orkar =) *Kram*
Skrivet av    Anna m. Martin & Felix

Grattis!

Skönt att du fick en fin upplevelse och stort grattis till \"lilla\" Nora.
Skrivet av    Annika m 4

GRATTIS!!!

Tack för en underbar läsning
Skrivet av    Sterna m R -0208 o Rebecca -0504

Stort grattis!

Härligt att vara så nöjd som du är! Inte \"bara\" en underbar liten tös utan en underbar upplevelse. Stort grattis och tack för din berättelse.. =D
Skrivet av    Emmie

Artiklar från Familjeliv