Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad är nupp?

Skrivet av Pia
Jag är 33 och funderar på att skaffa ett barn till inom nåt år (är separerad och har en ny relation nu). Min gravida kompis som bor i Tyskland har sagt att där gör de tester på alla för att leta missbildningar. De mäter nackens bredd på barnet genom ultraljud (senast kring v 12) och tar ett blodprov på mamman. Gör man sånt i Sverige? Är det vad som kallas nupp???
Svar på tråden: Vad är nupp?

Jag läste längre ned...

...och där fanns ju förklaringen, det verkar vara det! Fast de hade sagt till min kompis att det var 90 % säkerhet att hitta fel.
Skrivet av    Pia

ja det stämmer

Det stämmer att det är 90% säkerhet att hitta Downs Syndrom (dock inte andra möjliga fel barnet kan ha) om man mäter NUPP och tar blodprov. Det finns nu tillgängligt för alla som vill i de flesta västländer utom i Sverige, här varierar det i olika delar av landet, men det kommer nog att införas för alla som vill inom några år vad jag förstått.
Skrivet av    pärlan

felmarginal finns

Har läst att det finns en felmarginal på ca 20 % på NUPP.Föräldrar som trott att det varit OK men sedan visat sig bli ett barn med Downs.Fostervattenprov är nog det säkraste...om man inte vill ta en chans.
Skrivet av    K-70

Artiklar från Familjeliv