Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

osams med sambon om uppfostran

Skrivet av millan
Jag och min sambo har helt olika åsikter angående vissa delar av sonens uppfostran ( 6 år).
Om vi tex är ute och cyklar och han åt ett håll och sonen sedan börjar skrika och bråka så säger sambon "Nu blir det inget lördagsgodis" Fast detta inträffar på en måndag. Då tycker jag att vi istället plockar bort cykeln. Eftersom det är svårt för honom att förstå sambandet mellan inget godis och cykelturen på måndagen. Och vid onsdagens bråk, vad ska vi ta bort då? Nästa veckas godis? Likadant om han bråkar vid matbordet, "ingen veckopeng" säger sambon, jag säger snarare "Gå från bordet, nu är det färdigätet". Vad anser ni andra?
Sambon kör även med längre bestraffning än jag, om sonen bråkar på eftermiddagen, men sedan slutar efter tillsägelser och bir lugn, så tycker jag att det är helt okej att handla glass av glassbilen på kvällen.
eftermiddagen inget roligt eller gott alls under kvällen.
Så frågar han mig vilken uppfostran jag egentligen fått. Jag svarar då att om sonen förstår vad som var fel några timmar tidigare och sen gjorde som vi kommit överens om så visst kan han få köpa glass på kvällen.

Ja jag vet inte, vad tycker ni?
Då sä
Svar på tråden: osams med sambon om uppfostran

Att du har helt rätt

En bestraffning ska komma som en direkt konsekvens, den ska vara förutsägbar och den ska stå i proportion till vad man gjort. Visar man äkta ånger, försöker rätta till något, ber om ursäkt och över huvud taget en god ambition att bättra sig, så ska straffet givetvis också sänkas eller helt utebli. Men det beror också på hur ens barn är. Är det ett barn som ber om ursäkt och kommer undan med det bara för att göra en ny dumhet kort senare, då räcker det inte. Är det däremot som med min, att ursäkten sedan håller = han gör inget dumt igen, då tycker jag att det räcker.
Skrivet av    Malinau

Alltså, straff

är ju inte precis det första man tillgriper. Tillsägelser, förklaringar, mer tilsägelser förklaringar, kanske med positiva förespeglingar och sedan i verkligt hopplösa fall ett hot om ett straff - helst så närliggande i tiden som möjligt. Det straffet måste givetvis verkställas om det inte hotet räcker. Att ta bort lördagsgodiset på en måndag är inte bara helt meningslöst - det är också ganska stor risk att man glömmer bort det eller inte vill verkställa det när lördagen väl kommer och då blir det ännu mer meningslöst.
Skrivet av    seven

Din linje

är jag helt med på.
Skrivet av    Qanna

också viktigt........

att ni pratar igenom det hela i lugn och ro. Taskigt om han häver ur sig en massa straff som du tycker är orimligt och inte tänker följa också taskigt om du ständigt trotsar din mans auktoritet. Försök att samsas om att inte utdela ett straff så fort barnet gjort något dumt........Försök att respektera varandras olikheter i syn på vad som är ok och inte. Eran son märker säkert att det händer grejer mellan er om han stökar och geigermätare som barn är måste han testa vad som händer Svårt att vara föräldrar, ni är ändå de bästa som finns för er son även om det haltar ibland :-)
Skrivet av    libanon

Tack för era svar

Vi pratade om det här senast igår och sambon ansåg fortfarande att han har rätt och jag fel :( Men jag frågade vad han ska \"ta bort\" när han på en måndag \"tagit bort\" både lördagsgodis och veckopeng.. Så jag tror att han förstår mig lite mer nu och kan tänka sig att försöka på mitt sätt.
Skrivet av    Millan

Varför sluta bråka då

Om din pojke gör någonting dumt och slutar när ni säger till så är det någonting positivt som bör belönas. Om din man delar ut ett hårt straff när er pojke gör någonting dumt, vad händer då om han fortsätter med dumheten. Det finns ju inte så mycket straff som man kan ge barn. Vad ska man ge för straff då om gör riktigt dumma saker som att misshandla någon, tända eld på saker mm. Jag tycker att din metod är mycket bättre. Direkta konsekvenser av sitt handlande som går att förutse på förhand.
Skrivet av    milla

Artiklar från Familjeliv