Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hur är det med pappans ålder då ?

Skrivet av eva
jag med tanke på kromosomförändringar (ds). Eftersom barnet har både min och pappans arv. Sedan undrar jag om det finns något annat som kan spela in, min man kommer från asien. Finns det geografiska skillnader ? Enligt honom borde det vara bra om föräldrarna har större genetiska skillnader, men det är kanske bara taget ur luften. Alla snackar om fvp, men för mig är ändå missfallsrisken betydande (då jag har haft 2 missfall innan), ändå kan det vara bra att veta vad man har att förvänta sig. Självklart vill jag ha ett friskt barn, men jag vill välkomna den som kommer. Var på ultraljud och läkaren försa sig "barnet jag menar fostret" .... Suck.

Finns det ingen forskning som visar på andra faktorer som kan spela in, mer än moderns ålder eller att man har ds som nära släkt?
Svar på tråden: hur är det med pappans ålder då ?

Hörsägen, men iaf..

Jag har hört att faderns ålder ska spela in i ca 20% av fallen, men sedan säger andra att det INTE kan göra det för de spermierna som är skadade aldrig skulle hinna fram.. Men vad vet jag? jag är ingen expert, bara mamma ;-) Jag var iaf 33 när jag blev gravid, pappan var då 46, barnet har en glädjekromosom extra :-) jag TROR att det finns forskning om detta iaf, du får söka vidare, för mig del spelar det mindre roll, jag har den man jag vill ha, sen att han är äldre får jag väl ta ;-)
Skrivet av    anne.h

Jag har läst....

...att pappans ålder ska spela in lika mycket som mammans när det gäller t ex DS. Jag har dessvärre inga länkar som jag kan referera detta till utan jag har läst det i DN och hört om det på tv.
Skrivet av    ~Trixie~

Jag har hört att...

pappans ålder också kan spela in. Här i USA så har man ju en befolkning med ursprung i många olika världsdelar/länder och det lär finnas sjukdomar som drabbar olika folkgrupper. T ex så lär skandinavier ha en ökad risk för cystic fibrosis. När jag väntade Thora så tog jag och min man blodprov för att se om vi bar på genen för cystic fibrosis och det gjorde vi inte. Båda måste bära på genen för att få ett barn med sjukdomen.
Skrivet av    evaOregon

Artiklar från Familjeliv