Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

tvillingar...vilken chock!!

Skrivet av orolig mamma BF 5/4
Hej, jag är helt ny i gruppen och behöver skiva av mig lite.

Jag är 35 år och var inne på NUPP och KUB förra veckan på Huddinge pga min ålder. Sedan tidigare hade jag och min pojkvän bestämt oss att gå vidare med fostervattensprov om det skulle visa sig att risken var stor för skador efter testerna.

Men....gissa om vi blev överaskade och ställda då det visade sig att det inte bara var en liten bebis i magen, utan TVÅ!!! Jag trodde knappt det var sant och blev väldigt omtumlad, för vilken skillnad... Två istället för en, hur ska det bara gå? Samtidigt jättekul förstås. Men hur gör vi nu med risken för skador och fostervattenprovet?... Jag tänker förstås på värstascenariot och upptäcka att ett barn verkar friskt, men inte det andra. Nu känns det som att kvittar med FVP, för jag vet inte om jag orkar ta ett beslut om att avbryta med två stycken i magen. Jag känner verkligen redan att jag tycker om de små trollen!

Vet ni någon annan som varit i samma sits? Vad gjorde de? Om inte, vad skulle NI gjort?...Har inte fått resultaten ännu från NUPP + KUB, men får det nu i veckan.

Hoppas på några uppmuntrande ord/råd på vägen från er kloka tjejer :)
Svar på tråden: tvillingar...vilken chock!!

Grattis!

Alltid lika kul att hälsa blivande flerlingsföräldrar välkomna in :) Vi var i en liknande sits nu sist när vi väntade barn, vi planerade för ett fvp, men när vi fick besked om att det var två (igen!)... Nä, då föll det bort helt för vår del. Ingen av oss ville ställas inför valet att behöva ta bort båda bara för att en var \"sjuk\". Här på västsidan finns ju inte NUPP-test att tillgå, så då finns ju inget alternativ till fvp eller mkp... Men det gick ju som tur var bara bra, och nu har vi två (igår) 5-månaders som f.n. sover sött och snart ska väckas för att hämta de två 2-åriga syskonen på dagis :)
Skrivet av    Eva-Ley

hej

Jag har inte riktigt varit i sama sits - mer än att jag också fick reda på att det var två rel tidigt :-) Personligen skulle jag inte ta fostervattensprov, och det av den anlendingen att jag definitivt inte hade kunnat välja bort en (eller hu båda) och dessutom med risk för att mista den andra också (har då iofs tvp missfall före tvillinggraviditeten vilket förstås spelar in på _mina_ känslor). Och kromosomförändringar är ju ofta inte ett större problem än man gör det till, egentligen, även om de behöver extra stöd och hjälp. Däremot förstås jag de som känner att det är viktigt och vill ta möjligheten med ett fostervattensprov (med de risker som finns), så jag försöker inte säga att du absolut inte skall göra det... NUPP ger ju f.ö. rätt goda indikationer ändå, så jag håller tummarna för att allt ser bra ut där så att du kanske helt kan ignorera ev FVP och eventuella beslut... och bara gå på NUPP resultat :-)
Skrivet av    stina m k&m 030817

grattis också förstås :-)

hur kunde jag glömma det?
Skrivet av    stina m k&m 030817

Grattis!!

Är inte i din situation och har inga råd att ge. Men visst är det oerhört omtumlande att få veta att man väntar två?! Fick själv veta på rutin-ul i v 17 för två veckor sedan. Mycket märkligt, och helt fantastisk upplevelse! Stort grattis!
Skrivet av    Hibiskus_m_3

Grattis!

Vad underbart med två små bebisar! Jag vet inte om jag kan råda dig. Men du är ju ändå bara 35 år och det är väl ingen speciellt stor risk i din ålder? Hoppas att NUPP visar bra siffror så att ni känner er lugna med att inte gå vidare med fostervattensprov. Lycka till med magen!
Skrivet av    Indra

Här är en!

Vi skippade Nupptest den här gången för vi hade ändå bestämt oss för att ta FVP. ( jag var 38 då ) och det var när jag skulle ta FVP som de upptäckte att det var 2 bebisar i magen. Det är en förhöjd risk för missfall vid fvp när det är tvillingar så därför blev vi hemskickade eftersom vi var tvugna att fundera på om vi ville gå vidare efter beskedet. De kunde se att det var enäggstvillingar så de behövde bara sticka i den ena fostersäcken vllket ändå minimerade risken Vi beslutade oss i allfall för att göra provet av flera skäl. Det går ju aldrig att veta innan hur man reagerar på ett dåligt besked så jag är inte helt säker på att vi hade avbrutit graviditeten om vi fått ett sådant men hur som helst hade det isåfall varit skönt att hinna förbereda sig på att man skulle få 2 skadade barn. Nu var det ju så lyckosamt för oss att mina tjejer var helt friska så vi behövde ju aldrig ta nåt svårt beslut. fast de där veckorna när jag gick å väntade på provsvar ångrade jag att jag tagit provet för jag var jättenojjig. ( inte helt logiskt eftersom provsvaret i sig inte ändrar på fakta... men ändå) Kan egentligen inte råda dig, dethär är svåra frågor som man måste rannsaka sig själv hur man ställer sig till. Lycka till med graviditeten å hoppas du får positiva svar Å så supergrattis förståss kram
Skrivet av    EVA M LASSE ODA OCH MY

Vi gjorde inte fvp

Vi hade kämpat så länge för att bli med barn, så vi vågade inte riskera någonting. Båda blev friska! :-) Jag var då 37 år.
Skrivet av    Annika med Maria&Sofia 26/9 -03

Jätte grattis!!!

Jag visste tidigt att jag väntade tvillingar för jag var inne för ett dateringsultraljud för att få göra nupptest och det var redan i v.7. Vi valde ändå att göra nupptestet och om värdena hade varit dåliga skulle vi ha gått vidare med fvp. Nu hade vi turen att få bra värden på nuppen och det var skönt. Jag kan tyvärr inte ge dig något råd mer än att prata med din man och känn efter vad som känns bra för er. Jag håller tummen att era värden på nupptestet blir bra. Jätte grattis till dom två små underverken.
Skrivet av    SAnna m E 2003 och B1&B2 med bf0603

Hej!

Jag har tyvärr inget råd att ge dig ang fostervattensprov då jag inte har någon erfarenhet av det själv. Vi hade inte en tanke på varken NUPP eller FVP. ..Men jag vill i alla fall hälsa dig välkommen hit och STORT GRATTIS! Det är underbart med tvillingar. *ler stort* Lycka till med allt nu!
Skrivet av    Snowflake med två pojkar 050701

Grattis!

Jag var lite i din sits! Vi gjorde NUPP-test men vi hade gått för långt i graviditeten så det blev missvisande. Fick då prata med en jätteduktig läkare som gav oss för och nackdelar med fostervattensprov. Så vi gjorde faktiskt ett sådant i v.16 (tror jag). Hade innan bestämt oss för vad vi skulle göra om något av barnen var skadat! Men det visade sig att jag väntar två (förhoppningsvis) \"friska\" pojkar.
Skrivet av    Tess m. Lukas-03 & tvillingar bf.24/11

Artiklar från Familjeliv