Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vet inte om jag överdriver

Skrivet av Aurian
samtidigt som jag känner att man inte kan börja arbeta med barnen för tidigt när det gäller läs- och skrivinlärningen.

Skälet till att jag tittar in här är att min man är dyslektiker och jag har redan nu börjat fundera över vårt barn - en kille som fyller 5 i dagarna. "Risken" för att vår son ska få någon sorts läs- och skrivsvårighet har jag förstått är ganska stor och jag har både läst om dyslexi på lärarhögskolan där jag studerar samt att jag varit på en hel del konferenser samt läst en hel del litteratur utöver den som min skola haft på våra litteraturlistor.

Det jag upptäckt var att nästintill alla böcker om dyslexi handlar om själva diagnosen men väldigt få skrifter finns där man mer konkret får tips och råd om vad man kan göra för att hjälpa och stöjda barnen/eleverna i ett tidigt stadium.

Nu har jag sett ett tag att det finns ett dyslexi-snack så jag tänkte att jag kanske kunde höra mig för hos er här som har lite mer praktisk erfarenhet av detta för jag känner att jag behöver lite mer i ryggsäcken än "bara" mina teoretiska kunskaper.
Svar på tråden: Vet inte om jag överdriver

LÄSK-pärmen

http://www.fdb.nu/htm/lask_parmen.htm I den hittar du en hel del matnyttigt som gäller även barn i förskoleåldern. Det du kan göra för att hjälpa din son på vägen nu är nog att bygga upp hans språkkänsla och ordförråd så mycket som möjligt med högläsning, ljudböcker, ordlekar, rim och ramsor. OCH, stå på dig med din oro! Min son hann komma till årskurs 4 innan skolan kom fram till att han skulle testas. Då hade jag vid varje utvecklingssamtal sedan han var sex år tagit upp möjligheten att han var dyslektiker, men bara mötts av \"oroa dig inte\", \"alla barn utvecklas olika\", \"han är bara sen\", vilken mot slutet av årskurs tre hade bytts mot \"han är lat\", \"han är en bråkstake\", \"han måste nog gå om\"...
Skrivet av    Dysdirexi

Jag tänker inte ge mig

:) LÄSK-pärmen har jag tagit hem. Vi hade en studiedag förra veckan och då kom det representanter från fmls.nu och skrivknuten till oss och pratade om dyslexi. Idag när min man skulle lämna sonen på förskolan kom de och berättade att de tagit dit en talpedagog för att kolla honom. Jag har absolut inget emot att det kommer en talpedagog men jag tycker att man borde ha informerat oss föräldrar först så vi kunde även förbereda vår son på detta. Nu ska sonen tydligen gå hos henne en timme i veckan i fortsättningen. Hon skulle kontakta oss någon dag men min man är av det slaget att han kan lyssna på något som sägs men efter det kan han inte direkt återge det som sagts utan det brukar bli: \"de sa inte så mycket\" när jag frågar så jag tänkte att jag skulle vara den som tar tag i det mötet för annars vet jag inte vad som sker. Jag har fått en del tips och råd från en tjej som arbetar med barn som min son och i den kommunen börjar de redan vid 2-årsåldern och arbetar med barn som ligger i riskzonen för dyslexi och mitt barn är ju en av dessa då han pappa har det. Tack för att du svarade mig! :)
Skrivet av    Aurian

Artiklar från Familjeliv