Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Torktumlare eller torkskåp, råd önskas!

Skrivet av ankeba
Vi har ganska begränsat med utrymme, det talar ju för en torktumlare, men är det inte så att sweatshirts och sånt blir flera nummer mindre när man tumlar dom? Drar torktumlare mycket mer ström? Vad har ni för erfarenheter, det är ju en djungel...
Svar på tråden: Torktumlare eller torkskåp, råd önskas!

Torkskåpet åkte ut

Vi har också begränsat med plats och jag tyckte valet var lätt. I en tidigare lgh hade vi torkskåp och det fick inte plats med mer än tvättmaskin åt gången och man fick köra på bra med värme för att den skulle hinna torka innan nästa maskin var klar... oftast blev det max en tvättmaskin vid varje tillfälle. Kläderna blir stela och skrynkliga av att torka så här. Kör du ingen värme så torkar det ju också - efter en vecka eller så... De lär dra mycket el - men jag har aldrig gjort någon egen mätning. Dagens torktumlare krymper inte kläderna - förutsatt att du följer anvisningarna och kör på rätt program. Kör du en syntettröja på maxvärme, ja då går det åt skogen. Vi kan ställa in olika program för olika material, köra på tid och med reducerad värme. En torktumling tar i normalfallet lika lång tid om en maskin tvätt och det innebär att man kan ha bra snurr på tvätten en söndageftermiddag och sen ha allt nytvättat när veckan börjar. Konsumentverket gjorde en test och jämförde slitage och krympning på identiska plagg körda i torkskåp resp tumlare. Efter en längre tid var plaggen lika slitna och lika krympna. Det är vid första tillfället plagget krymper och slits liksom allt på en gång i en tumlare. Samma grej sker i ett torkskåp, men det tar fler tvättar. Så slutresultatet blir detsamma. Vi slängde ut torkskåpet och ersatte med en tumlare. Och så kollar jag kläderna jag köper att de tål tumling :) Fast kör man på snälla program så går det även att tumla de som är märkta med ingen tumling.
Skrivet av    Illan

Gillar torkskåp

Vi har bara torkskåp och jag tycker att det fungerar strålande. Sätter jag på maxvärme så torkar tvätten på samma tid det tar att köra en ny maskin = ingen \"tork-kö\". Allt går att köra i torkskåp och det tycker jag är såå smidigt! Jag tycker, trots att Illan ovan skriver gott om nya tumlare, att de sliter mer på kläderna. Om jag hänger in kläder i torkskåpet utan att sätta på så torkar det över natten, möjligtvis jeans undantaget. Vi har golvvärme, det kanske snabbar på processen? Enda gången jag saknar tumlare är när jag samlat på mig många handdukar och lakan (dubbellakan...) i tvätten.
Skrivet av    Majsan

Hmm..

det där testet lät intressant. Talar väl för att det blir en tumlare i alla fall. Dom erfarenheter av torktumlare jag har är från 80-talet ungefär, så det har väl hänt en del också =). Tack för ditt svar.
Skrivet av    ankeba

Jaa det finns ju...

mycket som talar för torkskåp också, just det där att man kan hänga in tvätten där utan att ha nån värme på också. Hmm, får nog fundera lite till ändå... Tack för svar =)
Skrivet av    ankeba

Den hängtvätt jag har

och det är inte så mycket, hänger jag på en hängaranordning som sitter på dörren in till tvättstugan som vi köpt på IKEA. Fungerar jättebra.
Skrivet av    Illan

Det låter

ju praktiskt. Grejen e bara att vi har tvättmaskinen i badrummet så jag vet inte om det skulle funka för oss med utrymme. .
Skrivet av    ankeba

Tumlare

Specielt som damm, kvalster etc blåses bort från kläderna i mycket högre utsträckning när de tumlas - de blir alltså renare ;)
Skrivet av    tvättfia

sliter en del med

titta i filtret med ludd som fastnar varje gång...det är ju tyget från kläder som skavs bort...tillslut blir de så tunna så de går sönder
Skrivet av    Linda m. Saga + 3 till

Det ska tydligen inte slita mer....

på kläderna än om man inte tumlar dem. Det läste jag i någon rapport för ett tag sedan. Själv säger ajg hur som helst tumlare. Att slippa hänga tvätten, spar ju massor av tid och även mina bekymmer med värk och ryggproblem.
Skrivet av    Ulrika

Artiklar från Familjeliv