Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ystads BB?

Skrivet av Anna Teresia bf december
Är det någon härinne som fött på Ystads BB (istället för hemma, eller av något annat skäl).
Får ett väldigt bra intryck av deras hemsida, de välkomnar hela familjen vid födseln och säger sig utgå mkt från ens egna önskningar.
Vår drömplan som säkerligen kommer att förverkligas är ju att resa upp till Sthlm en dryg vecka innan bf (har gått över 8 dgr båda gångerna innan). Föda hemma, fast borta, med våra "gamla" hembarnmorskor och min väninna. Men realister som vi är har vi såklart en plan B (om vi föder lite för tidigt eller är oförmögna att ta oss upp av något skäl). Och Ystads BB låter som ett mkt bra alternativ.
Så dela gärna med er om ni har fött där!
Svar på tråden: Ystads BB?

Vinkar!

Jag födde där och har även ett par kompisar som fött där! Vad vill du veta? ;-) Jag är mycket nöjd! De lyssnade verkligen på mina tankar och det märktes att de hade läst min födsloplan. Jag kände mig trygg med personalen både på förlossningen och på BB. Det var toppen att få möjlighet att gå igenom förlossningen efteråt med förlossningsbm, vilket jag har förstått inte hinns med på alla BB. :-(
Skrivet av    Anonym

Jag har inte fött där...

men jag skull enog kunna tänka mig det om vi skulle vara tvugna att föda på sjukhus (dock bor vi ju lite norr om Sthlm. så det är nog liiite långt!). Det är ett av få sjukhus som skulle kännas okay!
Skrivet av    Venus

Hej!

Fint att höra att du är så nöjd med din födsel på Ystads BB. Vi bor i Lund men kommer som sagt att försöka åka till Sthlm i god tid för att föda barn där (många vänner, hjälp och inte minst för att få föda med samma barnmorskor som de andra två barnen föddes med). MEN man vet ju aldrig...vi ska åka till Ystad på studiebesök och jag har pratat med en bm som var väldigt öppen. Vet du om det brukar vara hårt tryck, alltså kan man få platsgaranti eller så? Låter ju jättefint att du kunde prata igenom födseln efteråt, det kan vara mkt värt. Vet du någon som haft med syskon under förlossningen? Finns det all medicinsk utrustning synlig i rummet?
Skrivet av    Anna Teresia

Hej!

Jag tror också det är ett bra alternativ till hemfödsel, de verkar otroligt öppna och tillmötesgående. Men jag undrar just hur det skulle kännas att föda på sjukhus efter hemfödsel... På något sätt känns tanken inte lika jobbigt nu när jag haft en så fin födsel hemma (med mitt andra barn). Jag tror både jag och min man är mkt tydliga på hur vi vill ha det och skulle nog klara det \"själva\" liksom. Men min dröm och önskan är ju att det ska gå vägen rent praktiskt att få föda uppe i Sthlm igen. Hänger egenligen bara på den lilla i magen...att hon stannar tiden ut och vi hinner komma upp innan jul. Lägenhet, hjälp och barnmorskor ordnat!
Skrivet av    Anna Teresia

Hej igen

När jag födde var det ingen fara att få plats, däremot har jag hört andra som försökt åka från Malmö som nekats att komma dit så det pendlar nog. Jag känner inte till om någon haft med syskon. Den medicinska utrustningen var inte framträdande tyckte jag, men vissa saker fanns där nog hela tiden. Jag ville absolut inte ha lustgas så den tog de ut. Antar att de är beredda att \"rensa\" om man vill det. Det finns tre förlossningsrum (finns nog lite bilder på deras hemsida) varav ett med badkar. Det finns också dusch, men den ligger tyvärr utanför. De rum som inte har badkar har dubbelsäng förutom vanlig \"förlossningssäng\" och det var toppen, speciellt efteråt. Det finns en underbar innergård som jag utnyttjade att stå på i början (vi åkte in ganska tidigt då vi hade svårt att ta oss). Det jag tyckte var väldigt skönt var att jag slapp vara kopplad till ctg hela tiden. De tog ctg när jag kom in, men då bedömde det som att det inte satt igång helt. Eftersom vi hade svårt att ta oss hem fick vi ändå stanna kvar och sova över. Nu satte det igång ganska direkt därefter och då togs ny ctg, men fram till dess att jag började krysta (dottern hade bajsat i vattnet och då ville de ha ctg hela tiden) så la de bara på ett par gången, \"spände\" inte ens fast. Det var väldigt skönt. Jag hann träffa två barnmorskor och båda var toppen! Fråga på om du vill veta ännu mer! ;-)
Skrivet av    Anonym

Ja...

jag känner precis som du att även om jag absolut önskar att föda hemma även nästa gång så känns det inte riktigt lika viktigt som förra gången. (även om jag för mitt liv inte fattar hur det skulle gå till rent praktiskt att föda på sjukhus! *s*). Hoppas verkligen att bebben bestämmr sig för att stanna i magen tiden ut och att du får föda hemma som du planerar! Får man vara nyfiken och fråga vilka branmorskor det är som är tilltänkta? :)
Skrivet av    Venus

Självklart...

Jag har fött med Ann och Marietta båda gångerna. Första gången blev jobbig, och en odramatisk överföring till sjukhus (Södertälje då Sthlms sjukhusen var fulla!) och där avslutades födseln med Ann, min man, min väninna och Diane (som av en slump möttes vi av en hem-bm på sjukhus!). Det var helt ok. Men oj, vad vi längtade hem direkt och jag kan helt ärligt säga att min dotter föddes med ilska och besvikelse. Diane gick jag hos under min andra graviditet och det kändes fint. Hur menar du med att du inte kan förstå hur det går till rent praktiskt med sjukhusfödsel, menar du att ta sig dit? Eller just hur du skulle bete dig? Jag tycker, som du säkert, att det är både bekvämt och praktiskt hemma. det är ju lite lyxigt att man slipper röra sig och att man har ensamrätt till barnmorskorna...
Skrivet av    Anna Teresia

Ja...

jag födde ju oxå med Ann och Marietta och jag vägrar föda barn utan dem, eller framför allt Ann, igen! :) Jag förstår inte hur jag mitt i ett värkarbete ska komma mig för att sätt amig i bilen, uta och åka, in på förlossningen och sen ta in ny miljö och personal! Fattar likosm inte hur man gör det utan att bli värksvag, behöva värkstimulerande och sen få skitont! *s* Känns så mycket naturligare att liksom bara vara tills barnet bestämmer sig för att komma ut! :) Att bara fokusera på att underlätta födandet så mycket som möjligt istället för på att pakca, åka bil, hitta fram och lära känna nya människor! Nåt jag tycker ät lite intressant är att det är olagligt att flytta havande djur 2 veckor innan och 2 veckor efter födelsen förutsatt att de inte behöver akut veterinärvård! Man ligger ju och smyger på skullen för att inte störa ett sto som fölar tex. eftersom det ofta leder till komplikationer. Tänk vad folk skulle garva om man flyttade sin ko till veterinären varje gång hon skulle kalva! Men en människa ska man minsann stressa iväg! *suck*
Skrivet av    Venus

Just det där

med att åka iväg mitt under värkar och stressa tyckte jag också kändes jobbigt. Nu fick vi ju först åka in akut till Mas (=väldigt jobbig upplevelse) men då stannade det hela av, vilket jag helt klart berodde på stor del \"tankekraft\". När vi blev ivägsläppta därifrån (utan besked så klart...) så åkte vi ganska direkt till Ystad. Eftersom värkarna inte var etablerade så blev resan inte jobbig. Det var snarare tvärtom en mycket trevlig resa (senast jag åkte den sträckan så kändes det riktigt i magen :-)). Jag fick ju ett mellanting: jag fick vara på samma plats under hela förlossningen, det var visserligen inte hemma, men en plats som ändå kändes trygg. Nästa gång hoppas jag kunna stanna hemma hela tiden dock, men väljer gärna Ystad om det inte är möjligt att vara hemma. Just nu tillhör vi inte Ystads primära upptagningsområde, men min mamma ska flytta ner och bo inte så långt ifrån Ystad så det går ju alltid att flytta in där om det skulle bli aktuellt! ;-)
Skrivet av    Anonym

Hej...

Ja, då vet du vad jag menar. Jag tycker framförallt att det känns så skönt och tryggt att föda med några som redan känner en. Som vet hur jag vill bli bemött och som allt känns så enkelt och självklart med! Liknelsen med djur och den respekt som visas kossor som föder barn är ganska bra. :-)
Skrivet av    Anna Teresia

Hej där!

När var du beräknad? (bara nyfiken)! Jag tänker som så att fast jag inte fött på Ystad så finns det säkert fantastiska bm där som \"passar\" er men kanske också någon som inte gör det. Det handlar ju om personkemi. Jag vill själv om möjligt slippa råka ut för den möjligheten. För mig är det personerna som är med som är viktigast och inte platsen, även om jag helst inte vill flytta på mig. Någon som jag har blivit imponerad av som jag tror jobbar på Ystad och även tar hemförlossningar är Karin Edhe. Har du kollat med henne?
Skrivet av    Rosa m 3:an v 29

Underbart BB!!

Jag har fått tre barn på Ystads BB och har varit väldigt nöjd! De lyssnar verkligen på oss mammor och de är helt inne på den \"naturliga\" förlossningen. Man får stanna så länge man vill efter och de har fria besökstider. De har några familjerum också, minns inte exakt hur många. På Ystads BB får man inte föda om man är före vecka 36 tror jag det är. Det beror på att de inte har den avancerade vården för för tidigt födda i Ystad. De säger även nej om det är en, som man vet, komplicerad förlossning. Tex fick inte min syrra föda där pga grav.diabetes. MEN skulle det hända något under en förlossning så finns op en våning ner för akuta snitt och de är inne med en sjuk bebis i Lund mkt snabbt om det behövs! Hmm, något mer jag kan svara på? Bara fråga på!! Fredrika
Skrivet av    fredrikat

Hej du!

Visst är det väl vi som har träffats en gång? Typ på Åhlens fik med våra nyfödda? Eller var vi höggravida 2001? I vilket fall, vi är väl i samma vecka, jag är beräknad till 26 december...har gått över 8 dgr med de båda andra så vem vet...kanske blir det januari även om jag tippar på mellandagarna. Jag tror att Ystad kan vara ett alternativ, men hoppas verkligen att bäbisen stannar tiden ut och att vi kan packa in oss i bilen runt den 18-19 december. Vi har velat fram och tillbaka hur och var vi ska föda denna gång, och kommit fram till att vi vill föda med samma människor som tidigare. Så nu blir det i en fantastisk lånad lägenhet som vi ska boa in oss. Hemma fast borta liksom. Vi kommer ha familj och vänner nära, samma bm och barnen känner sig hemma och trygga där så egentligen är det optimalt. Men visst....det blir säkert en gnällig bilresa upp från Lund till Sthlm! :-) Hur vill du göra denna gång?
Skrivet av    Anna Teresia

Karin

verkar alldeles underbar. Vi ska föda hemma med henne och ser verkligen fram emot det. Hon känns jättetrygg.
Skrivet av    Anna med Abbe

Det låter näst intill perfekt...

nu när ni har flyttat (minus bilresan då *s*). Jo vi planerar för hemförlossning oxå förstås. Men det känns som detaljerna är lite lösa för tillfället men det reder nog upp sig. Ffa vem som ska vara andra-barnmorska. Själv har jag inte gått över tiden med de andra barnen så jag räknar med att det blir runt jul...
Skrivet av    Rosa m 3:an v 29

Ja, det är ju som sagt...

den uppfattningen jag fått oxå även om jag inte känner henne personligen! Lycka till nu och hoppas det är dags snart!
Skrivet av    Rosa m 3:an v 29

Artiklar från Familjeliv