Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vi ska vara faddrar... *hjälp*

Skrivet av Nillan
Vad gör man som fadder under själva dopet? Och sedan? Kan noll om sådant, men stor ära är det...

Tacksam för svar!
Svar på tråden: Vi ska vara faddrar... *hjälp*

Man gör det

man själv vill och kommer överens med föräldrar o präst om! En fadder står med familjen framme i kyrkan när dopet sker, ofta får faddern hålla barnet före/efter dopakten. Faddern kan be en bön, läsa dikt, läsa bibeltext mm, och får ett kuvert med sitt \"fadderbrev\" av prästen. Under festen efteråt? Tja, det är nog mer som alla andra gäster. Under dopbarnets liv sen har ju faddern uppgiften att tillsammans med föräldrarna se till att fadderbarnet får veta ATT det är döpt, och VAD dopet betyder... lite kristendomskunskap om man ska vara petig. En fadder får tex gärna uppvakta barnet på dopdagen tycker jag!
Skrivet av    Siv m. D&S

som fadder

köper man presenter till barnet när man är utomlands, födelsedagar, julafton etc. Efter att jag gjort det uttalandet fick jag fler gudbarn *s* Då jag inte är kristen vill jag vara den som hjälper föräldrana med att ge barnet en sund livsinställning med respekt för djur, natur och andra människor. Sen hur man gör det konkret.. det e frågan.
Skrivet av    willow med sandra

Tja...

...det är nog upp till var och en. Förutom det praktiska i kyrkan som Siv redan svarat på så tycker jag att det är viktigt att finnas till hands för barnet senare i livet så att säga. Att vara en vuxen som barnet kan vända sig till utöver föräldrarna. Jag tycker att man kan komma ihåg barnet på dopdagen (det gör ju ofta ingen annan, ibland inte ens föräldrarna) på något sätt. En liten tradition i Sjuhärad som jag kommer ifrån är att faddern (förr var det ju gudmor) bakar en särskild kaka som kallas gummekaka och går hem till barnet dagen före julafton. Det är lite kul tycker jag. Man kan ju också hitta på egna små traditioner om man vill. Men som sagt, det viktigaste är väl att finnas till hands. Kanske kan man också ta med barnet till kyrkan och tända ett ljus för någon om man vill.
Skrivet av    Anthea

Artiklar från Familjeliv