Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang maten på förskolan.

Skrivet av Maria
Härromdan fick jag reda på att barnen inte får griskött på förskolan eftersom den ligger i ett invandrartätt område. Många som bor där är muslimer så då tycker de att det är enklare att istället servera kycklingkorv till alla.

Eftersom jag är själv inte äter fisk eller kyckling av olika anledningar frågade jag när barnen skulle börja om det fanns möjlighet att de skulle få annan mat men de var stenhårda: Specialmat kräver läkarintyg! Jag har absolut inte lämnat in något läkarintyg att mina barn inte ska äta griskött!

Jag måste erkänna att det stör mig lite. Överreagerar jag?
Svar på tråden: Ang maten på förskolan.

ja lite

så stort problem kan jag inte se att de andra barnen som äter griskött nu inte får det på dagis. Kan förstå att det kan bli jobbigt för personalen att hålla isär vilka barn som får eller inte får äta gris. De kommer nog klara sig alldeles utmärkt på den andra maten. Varför vill du föressten inte att dina barn ska äta fisk eller kyckling?
Skrivet av    mandelblomman

Eftersom jag är...

...allergisk mot fisk och jag var inte det från \"början\" utan reagerade kraftigt någon gång i 2-3 års åldern. Kyckling äter jag inte eftersom jag tycker det är vidrigt och vi har aldrig ätit det hemma när jag var liten heller. Jag har ju läkarintyg att jag är allergisk men barnen har inte reagerat...ännu.. Det känns extra surt eftersom de får fisk och kyckling nästan varje dag.
Skrivet av    Maria

Tillägg

Tycker din kommentar om att det skulle vara jobbigt att hålla reda på vem som får äta vad var lite konstig. På vår förskola finns en stor lapp där det står vilka barn som är allergiska mot t.ex. mjölk,äpplen,nötter och annat. Det verkar inte som om de tycker det är jobbigt att hålla reda på det.
Skrivet av    Maria

Tycker jag inte!

Jag tycker inte att du överreagerar! Menar du att de byter kötträtter mot fick och kyckling istället? Det tycker inte jag det är ok, barnen ska ha en allsidig kost och har någrea avvikande kosthållning så får man fixa specialkost till dem. Det är inte jobbigt att hålla reda på vem som äter gris eller inte.
Skrivet av    Mica fskl

Ja det står...

...t.ex. korv med mos på matsedeln men då är det ju kycklingkorv istället för \"vanlig korv\". Dessutom får de fisk ganska ofta. Jag har absolut inget emot muslimer och deras val men det känns konstigt att alla ska få samma mat bara för att några valt att inte äta griskött. Helst när de absolut inte kunde tillgodose mina önskemål med hänvisning till att det _krävdes_ läkarintyg för att få specialmat. Inga undantag där alltså! Hade det varit något barn som hade varit superallergisk mot något hade jag haft full förståelse för att de inte hade använt den produkten överhuvudtaget så att inte barnet skulle riskera att få i sig det...men detta känns lite annorlunda.
Skrivet av    Maria

Trode vi bodde...

....i ett svensk samhälle!? Det var det knäppaste jag har hört, så du menar att de som är icke muslimer inte ska få äta griskött!! Om det går en muslim i en förskola får den ju egen kost utan griskött, men att en hel förskola inte ska få äta griskött för att det det finns många muslimer tycker jag låter hemskt!! Ta mig inte fel nu, för jag är själv gift med en invandrare, men jag tycker att det är fel att de icke muslimska barnen ska få rätta sig efter de muslimska barnen, det är ju Sverige vi bor i. Hade vi bott i tex turkiet, hade vi nog fått rätta oss efter deras seder.
Skrivet av    Nickisa

Ja..

...inga barn i hela området får griskött eftersom de uppskattar att ca 60-70% av barnen är muslimer. Jag tycker oxå att det är konstigt och helst med tanke på att på barnens avdelning går inte en enda muslim. *s* Det är ju ändå en religös tanke bakom det hela (att inte äta gris) och mina barn tillhör inte den religonen. Det är en känslig fråga tycker jag. Jag är inte heller helsvensk men tillhör en helt annan religon.
Skrivet av    Maria

Igår

tänkte jag skriva ett självsäkert inlägg om att här i Botkyrka (kan väl knappast bli invandrartätare) får barnen minsann griskött, blodpudding och så. Men så tänkte jag att det _VET_ jag faktiskt inte, säkert eftersom mina barn inte äter lunch på dagis. Idag frågade jag personalen, och mycket riktigt så serveras det inte gris! Dumt kan jag tycka som vill att mina barn ska äta det, men samtidigt så kan jag förstå varför. Det har antagligen med ekonomi att göra, dvs. billigare att laga samma mat till alla, istället för två olka rätter. Och sen är det förstås mer praktiskt att bara behöva laga en sorts mat. Men som sagt var, jag tycker ändå att det är synd att dom barn som äter gris inte ska få göra det på dagis.
Skrivet av    Pyttan1

Nej

du överreagerar inte! Helt sjukt att man inte VILL tillgodose allas önskemål.
Skrivet av    Caroline med 02+04

Mmmmm

Bor själv i Botkyrka och här serveras det gris, men tror som sagt var det beror på vilket område man bor i :-) Praktiserade på en skola i fittja när jag gick på lärarhögskolan och där serverade dom inte gris, eftersom de flesta som gick där faktiskt var muslimer. Tror att det låg på 70-80 % av eleverna, då hade man fått göra specialkost till de barnen som inte var muslimer istället. Och precis som du säger handlar det om tid och pengar, de måste ändå göra en mängd olika rätter för allergiska osv, och då kan det vara jobbigt att göra två olika rätter en med griskött och en med nötkött, när de som är ickemuslimer faktiskt lika gärna kan äta nötkött, kyckling osv. Det de gjorde där var inte att byta ut alla mat till fisk och kyckling. Utan de höll sig till matlistan, istället för att ge t ex griskorv blev det kycklingkorv, istället för köttbullar på gris blev det kycklingköttbullar eller nötköttbullar, om det var en gryta så gjorde dom den på nöt eller lam osv. Det går att hålla sig till matsedeln men att man bara byter ut gris mot nöt. Att bara äta kyckling och fisk tycker inte jag låter särskilt varierande... Kram Jennie
Skrivet av    Jennie med Neo

Jag förstår

dina tankar. Skulle nog också störa mig lite på att de resonerar som de gör. Men jag skulle också tänka så här! Att eftersom vi äter griskött hemma och inte ofta kyckling eller fisk, så blir det ju i sin helhet en allsidig kos för barnen! Jag skulle kanske (om då inte barnen var eller blir allergiska) se det som ganska skönt eftersom då kanman laga den maten som passar för hela familjen hemma! Du överreagerar inte för de är väldigt ensidiga i sina resonemang och som skriviet så skulle jag störa mig rent principiellt på det också. Men kanske kan du istället för att se det negativt se det som jag skrev ovan (om dina barn inte är allergiska vill säga).
Skrivet av    Elinen

OT Kul med

en till Botkyrkabo! :o)
Skrivet av    Pyttan1

nötkött?

Visst kan man diskutera själva principen i att ta bort fläsk helt ur menyn som de gjort här. Men det som förbryllar mig mest är att de ersätter fläsk med kyckling och fisk?! Vad har hänt med nötköttet? Det är mer naturligt i mina ögon att ersätta fläsk med nöt.
Skrivet av    Åsapåsa

Om du är allergisk

och oroar dig för att det är genetiskt så kontakta läkare via bvc och prata med dem och är det befogat med ett intyg på grund av ev allergi så får du det på momangen :)
Skrivet av    Emma

Inte här heller!

På min dotters förskola får barnen inte fläskkött, fisk eller äggrätter. Det beror på att flera barn är så allergiska att de inte tål att andra i närheten äter sådan mat. Istället får de fint nötkött i olika former och mycket grönsaker, frukt och annat. Maten ser supergod och fin ut och min dotter älskar den. Hemma får vi ju tänka på att kompensera lite för den ensidiga kosten men det är helt Ok för vår del.
Skrivet av    Mor

De får inte äta nötkött om inte

kon är slaktad på ett visst sätt. Så har det i alla fall varit med de muslimer jag haft på jobbet. Dock så har föräldrarna inte hållt så hårt på det utan de har tillåtit nötkött på dagis.
Skrivet av    Mica fskl

Ser inte problemet?

På vår förra förskola hade de mycket vegitariskt, kyckling och fisk eftersom flera barn var muslimer. För oss var det inget problem, känns inte som att äta griskött är någon religion för oss. Tycker det är ypperligt att förskolan står för rätter som jag personligen helst inte vill äta, varför ska mitt barn få min smak för mat? Det är väl bättre att man får pröva olika saker? När det gäller allergi är det få allergier som är bevisat ärfliga, däremot har man större risk för att ärva förmågan att utveckla allergi mot något. Så det är ingen fara för barn att äta det föräldrarna är allergiska mot, ma blir vare sig mer eller mindre allergisk av det. Det säger iaf. vår läkare.
Skrivet av    Omnia

Artiklar från Familjeliv