Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Större syskon vid FL?

Skrivet av G-i-a
Hur gör ni med era "stora" förskolebarn när ni är föräldralediga med småsyskonet? Har ni dem på dagis eller hemma? Man får ju ha dem 15 timmar per vecka, men jag känner att det känns lite fel ändå. Varför skicka iväg sitt eget barn när man ändå är hemma själv? När jag var liten var det ju inte tal om det.. men nu verkar det som den mest självklara sak i världen, eller?

Alvin kommer inte ens att vara 2 år och har knappt börjat på förskolan när lilla tvåan kommer i maj, så det känns lite konstigt att skicka iväg honom för att vara hemma med lill*n. Hur gör ni andra? Vad har ni för erfarenheter? Är det skönt med en paus från första barnet, och är det okej med barnen tycker ni det verkar som? Vill ha lite råd innan vi bestämmer hur vi gör..
Svar på tråden: Större syskon vid FL?

på stenåldern för knappt 10 år sedan

då lillebror kom till världen så fick man ju inte ha storasyskonet kvar på dagis, så valet fanns aldrig. Men jag hade klart haft båda hemma ändå! Det är en så kort tid då man får ha dem fullt ut o den peridoen är nog den jag mest minns o myser av minnena! Vi var på öppna förskolan, kyrkis, badhuset, picnic i vitsippsbackar, lunchdater med andra föräldrar o barn, mysa hemma o ta dagen lite som den kommer! För det gör den aldrig mer på samma sätt då du har tider att åter passa ! Passa på att njut av den tiden!
Skrivet av    mandelblomman

Jag håller med mandelblomman

Och det är inte ens så länge sedan som 10 år sedan regeln kom. Då jag fick barn -00 var det \"i mån av plats\" och det var bara ett fåtal barn som var på dagis. Min äldsta var 2½ då hennes bror kom, och jag ville ha henne hemma, hon hade inget behov av dagis. Sedan var det 4½ år till nästa barn, och jag har behållt platsen, men den utnyttjas inte varje vecka. Vi är hemma och har det mysigt och njuter av varje stund vi får. Nu verkar det dock som att det är självklart att syskonet ska vara på dagis. Detta gör ju också att det är färre barn på öppna förskolan och i lekparkerna. Jag hoppas att trenden vänder tillbaka och att platserna istället får användas av de som behöver barnomsorg. Hoppas också att föräldrarna återfår sitt självförtroende och inser att man inte måste lämna barnet på dagis för att \"han tycker att det är roligt\" eller \"jag kan inte stimulera honom\". Argumentet att \"han kommer bli ledsen om han inte får gå kvar\" håller inte heller, för innan denna regel kom fick ingen gå kvar och som du skriver så ifrågasattes det aldrig och inga barn blev ledsna. Däremot är det många barn som blir ledsna idag när de bara får gå 15h och de missar aktiviteter de vet ska hända. Att vi har kvar vår plats är enbart för att slippa stå i långa kön igen. Det argumentet i sig är skäl nog att behålla platsen för mig.
Skrivet av    Mica fskl

Vi...

...gör så att storasyster går på dagis 20 tim/vecka. (De har en special här i vår stad!). Pappa är hemma med lillasyster. Vi umgås knappt med några som storasyster kan leka med, därför tycker vi det känns bättre att hon får gå på dagis och träffa barn i hennes ålder. Dessutom har hon skaffat pojkvän *fniss*, han går på samma avdelning...
Skrivet av    Pilluska

Håller med mandelbllomman

när jag fick mitt andra barn -01.. så fick syskonen inte vara kvar på dagis... Då hade jag en 4 åring som älskade sitt dagis där hon varit varje dag sen hon va 1½ år... Visst va det lite jobbigt den första tiden.. hon va hemma med mej 1 mån, innan bebisen kom... men när hon vant sej och varvat ner.. så blev allt toppen... Vi va på öppna fsk..(det fanns eg, ingen.. men vi fick vara på dagis).. kyrkans barntimme och i simhallen osv... Så även om hon hade fått vara på dagis... så hade jag haft henne hemma.. det hade känts konstigt att lämna bort henne... Eftersom Alvin kommer att vara så pass liten, så skulle jag haft honom hemma....
Skrivet av    Anette med M&A

Vi har båda på dagis

Mina \"stora\" killar är 15 timmar/vecka nu när jag är hemma med minstingen. De är två och fyra år. För oss var valet enkelt; vi vill absolut ha kvar våra killar på samma dagis (och hoppas naturligtvis få in trean på samma avdlening :-)) och kunde inte tänka oss att säga upp platsen. Dessutom bor vi en minut från dagis, så det blir inget flängande i bil/buss. Sedan är det ju inte ett måste att vara där jämt, men fyraåringen tycker helt klart att han är där för lite. Å andra sidan har han inget emot att gå hem efter lunch heller. Min uppfattning är att det är jätteskönt som mamma att få den där stunden med bäbisen på förmiddagen, i synnerhet första månaden efter förlossningen. Jag tror dessutom att om de stora barnen är vana att gå på dagis så är en stor förändring tillräcklig, dvs att bebisen kommer. Tror att många barn skulle tycka att det vore konstigt om de helt plötsligt inte fick gå på dagis \"bara för att\" de har fått en bäbis i huset. Mitt tips till dig är att behålla platsen och låta storebror vara kvar åtminstone en-två månader efter bebben kommit. Sedan kan ni ju tillsammans avgöra vad som verlar bäst för er. Lycka till! Pe
Skrivet av    Pe

Har 1,5 år mellan

barnen och vi lät \"stora\" killen sluta på förskolan när lillasyster kom. Så här i efterhand kan jag säga att detta året med två små hemma har varit det bästa i mitt liv! Så lugnt och skönt vi hade det. Besökte öppna förskolan när vi fick lust,hade annars inga tider eller måsten att passa. Jag tycker absolut att en så liten kille som din ska få vara hemma och mysa med föräldrar och bebis.
Skrivet av    Annjo

Om G hade varit runt 2 år

så hade jag haft honom hemma - av samma anledning som du skriver (men det är min personliga åsikt och ingenting jag tycker alla måste följa... bäst att tillägga - det är en känslig debatt) Nu är G 5 år och går sista året inom förskolan innan han börjar förskoleklass och då tycker jag det är lite annorlunda. Så han går 4 dagar/vecka mellan 9:00-15:30...och jag passar på att läsa en kurs på universitetet som jag länge velat läsa. Det enda man ev. ska tänka på är om man bor i en stad med platsbrist så har man ju en fördel med sin FP-plats... du är inne på en förskolan som ni förhoppningsvis trivs på och då kanske ni också har syskonförtur när det är dax för nästa att börja på förskolan. Tar du hem den stora riskerar du att få problem med att hitta 2 platser när det är dax... och helst på samma förskola.
Skrivet av    KMCB

Mina barn

Jag hade min första hemma tills lillasyster föddes, då var hon 3 år. Vi njöt av tiden och kände inga behov av dagis. Men så när hon började närma sig 4 så kom behovet. Det var mycket tydligt,hon frågade efter kontinuitet i sina sociala relationer, helt plötsligt dög inte vilka barn som helst utan hon behövde en fast grupp. Så när lillasyster var 1 år och storasyster var 4 så började storasyster på dagis fast jag var hemma. Jag tyckte det kändes konstigt, men hennes behov fick styra. Lilasyster var hemma tills hon var 3,5 det var ungefär då storasysters behov av kompisar hade vaknat. Med facit i handen kunde vi ha hållit henne hemma ett år till. Så prova att ha båda dina barn hemma och njut av deras småbarnstid, den kommer aldrig igen. OCh när du känner att behovet finns (eller om du måste börja arbeta) så får det väl bli dagis. Det är ju möjligt att du kommer att känna att de 15 timmarna behövs, men prova först att ha dem hemma. (Jag tycker att det är lättare att ha 2 barn hemma än att ha ett eftersom de sysselsätter varandra).
Skrivet av    Sofia*

Min äldsta hade gått länge på dagis

när hon blev storasyster så för oss var det naturligt att låta henne träffa sina kompisar åtminstone några timmar per vecka, hon blev nämligen otroligt rastlös de dagar då hon var hemma. Dessutom måste jag erkänna att det är ganska skönt att kunna fokusera helt och hållet på det yngre syskonet och det tredje skälet var att vi faktiskt inte kunde säga upp platsen - vi hade inte fått en ny när det var dags att börja på dagis för bägge och vi behövde syskonförturen till just den förskolan.
Skrivet av    Hervor

Kompisar?

Hej, har 22 månader mellan mina barn. Storasyster hade börjat dagis 2 månader innan lillebror föddes. Hos oss får de gå 30 timmar i veckan vilket innebär att det finns knappt några 2-åringar hemma som går på öppna förskolan. Till skillnad från när man själv var liten och hela gatan hemma var full med kompisar! Så vi kände att vi hade inget val. Och i 2-årsåldern börjar ju kompisar bli viktiga. Dessutom minns jag (knappt, har nästan förträngt) de första tre månaderna som 2-barnsmor som ganska jobbiga. Mycket ammande vilket kunde vara frustrerande för storasyster. 15 timmar är ju inte så mycket. Kan nog vara skönt för storebror att träffa lite kompisar (men det kanske han gör ändå)! Det är ju så olika från barn till barn också. Men mina erfarenheter är goda. Ville storasyster vara hemma någon dag från dagis kunde hon vara det (men det hände inte ofta)! Lycka till!
Skrivet av    Caroline med 02+04

nej om inte

min minsta son hade börjat på dagis då skulle jag inte sätta in honom på dagis när bebisen kommer. Sonen började dagis i jan i år, jag pluggade lite i våras. Nu ska jag ha bebis snart (helst nu) och han går på dagis precis som storasyster på 5.5 år. De har turen att de får gå 3 dagar i veckan 8.30-13.30 och äta. Men skulle det ändras till 8-11 då skulel jag nog ta hem sonen och ha hemma när jag ändå är hemma med bebisen. Storasyster på 5.5 år behöver sina vänner på dagis. Hon skulle bli så ensam annars.
Skrivet av    Monica v. 38, bf 19/10, -12 dagar

Dagis!

Vi har 1 år och 8 månader mellan barnen och i vår kommun får man ha barnen 30 tim/vecka vid FL, vilket jag är oerhört glad för. Vår stora tjej har väldigt mycket spring i benen och lillebror är inte alls av den lugna \"ligga-i-vagnen-och-jollra-typen\". Den korta tid hon var hemma med mig och lillebror var ett enda stort kaos som ingen mådde bra av. Ammningen blev fruktansvärt jobbig med en klättrande knappt 2-åring på ryggen som gärna petade lillebror i ögat eller kastade en nalle i huvudet på honom samtidigt som jag försökte få lillebror att äta. Vi kom aldrig iväg på något roligt eftersom ammning, sovtider för båda barnen och annat gjorde det mer jobbigt än kul med större aktiviter än lekparken. Jag var helt slut p ga sömnbrist och ammningsstrul och var mest som en zoombie. Innan vi började skola in kände jag mig inte det minsta tveksam till dagis men under inskolningens första 3 veckor var det jobbigt att lämna en ledsen tjej. Då gick mina tankar åt att ha henne hemma istället. Nu, 4 veckor senare, älskar hon att vara på dagis. Hon kommer hem, mätt, utsövd och full av roliga saker som hon vill berätta. Hon är stolt över att få ha ett eget liv där inte mamma och pappa ser och hör allt. Vi får ofta höra att \"bara Ellen, inte mamma och pappa gå dagisssss!\"Hon visar halsband och teckningar de gjort, berättar om kompisar och personal, pratar mycket positivt om dagis och verkar må jättebra. Självklart hade vi haft henne hemma om hon hade fortsatt att vara ledsen vid lämningarna men samtidigt måste de ju någongång vänja sig vid att bli bortlämnade. Samhället ser ju tyvärr ut så att de flesta måste ha sina barn bortlämnade under dagarna för att arbeta och försörja sig och vi resonerade som så att om hon hade väntat till ex 3-4års ålder att skolas in, då hade hon varit en riktig \"outsider\" på dagis eftersom nästintill 100% av barnen börjar tidigare och då är vana vid både situationen, barnen, personalen och att bli lämnade. Ja, det blev mycket och svamligt det här. Summan av kardemumman är att vi trivs med dagis. Jag får tid med lillebror, diska/städa/göra tråkiga saker som Ellen inte alls uppskattar, så kan vi ha mysigt och kul när jag hämtar henne vid 14.30 istället. Då viker jag resten av eftermiddagen åt henne och lek ute eller inne. Hade hon däremot mått jättedåligt så hade jag haft henne hemma för att sedan försöka lite längre fram igen. Gå på magkänsla och känn er för. Kanske kan det vara skönt för storebror att någonting är som vanligt mitt i allt det nya med litet syskon, som inte alls behöver vara någon \"superkul grej\" för en 2-åring. Eller så kanske det blir tvärtom, sånt vet man ju aldrig i förväg.*Ler* Hur ni än gör, hoppas att det går bra och grattis till den väntade bebisen!
Skrivet av    Isa med Ellen 0309&Gustav 0506

Om Tindra skulle...

få ett syskon så tätt så hade hon fått gå 15t/v på dagis. Hon hade nämligen fått spunk av att gå hemma med mig och liten bebis... Hon behöver aktiveringen och att träffa andra barn varje dag annars blir hon rent odräglig..... Sen kan det ju vara skönt med lite ensamtid med lilla bebisen också, utan att behöva springa efter det större syskonet hela tiden...
Skrivet av    Tindragull

Vi kommer...

ha vårt son på dagis 15 h/veckan när bebisen kommer och det är absolut inget jag har dåligt samvete över. Han älskar att vara på dagis, han älskar att vara hemma med oss och nu får han ta del av båda världarna. Vi hinner med Öppna förskolan, promenader ute, gos hemma mm. Veckan har ju ytterligare 153 timmar om jag har räknat rätt och allt mysigt händer ju inte de 15 h han är borta. Då får jag istället en möjlighet att gosa ostört med bebis, alternativt vila lite själv. Visst hade det fungerat att ha honom hemma, självklart... men nu finns ju möjligheten att ha honom kvar på dagis och jag är jättetacksam över det!! I vår familj vinner alla på det, men självklart kommer jag inte att tvinga iväg honom till dagis om han inte vill. Nu är han ju 3½ år och trivs som sagt på dagis, kanske hade det varit annorlunda om han varit yngre eller inte trivts på dagis. Annars kan jag inte förstå varför det är så provocerande att ha kvar syskon på dagis!?? Varför är det mer ok att gå till ÖF, lämna på kyrkis mm?? I samma veva anklagas föräldrar för att släpa runt sina småbebisar på olika aktiviteter & ställen... hur ska man ha det egentligen???
Skrivet av    Cia

Men...

går Tindra redan på dagis? Det har jag ju missat i så fall... Alvin kommer att börja i januari och kommer alltså att ha gått på dagis i 4 mån innan lill*n kommer. Så man vet ju inte hur han kommer att trivas såklart. Vi får väl se hurdan kille han verkar vara. Dagis-kille eller hemma-kille! ;-)
Skrivet av    G-i-a

Tack för alla svar! =)

Ni har ju alla så rätt, så rätt, så ni gör ju inte valet enklare för mig precis.. *s* Ni tycker ju ganska olika förstås... ;-) Men, det är klart att vi ska vänta och se hur Alvin trivs på sitt dagis, se vilket dagis vi får och så kan vi ju ha kvar platsen fram till sommaren, då jag har semester det är ju bara en månad, lite drygt. Så får vi se vad som passar oss bäst. Tack för att ni tog er tid och svarade! =)
Skrivet av    G-i-a

Artiklar från Familjeliv