Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om 15h/veckan dagis *långt*

Skrivet av Lilla jag
HAr kommunen skyldighet att skaffa barnomsorgsplats på 15h/v om man är mammaledig med annat barn eller kan de neka om det är rätt fullt på alla ställen? Typ: -Du går ju ändå hemma så.. Det är så att min son är verkligen behov av att träffa andra barn o komma "ut" lite.. jag känner två med barn o de jobbar heltid nu o har sina på dagis o det finns inte någon öppnis eller något här.. Undrar inom vilken tid i så fall de är skyldiga att skaffa barnomsorg.. Han har stått i kö sedan mars-04 men dagis är fullt (vill ha dagis) så då blir det väl dagmamma. Hade nämligen min son på ett tillfälligt dagis då jag väntade hans lillebror (han älskade det !!) men så lade de ner det med motiveringen "att det blir allt färre barn.. =0(" O nu är det fullt typ överallt.. konstigt det där.. O då i alla fall erbjöd de en plats hos dagmamma så länge men jag tackade nej för jag kände att jag inte ville "flytta runt" min lille kille så mkt då vi ändå väntade på dagis.. Fast nu ser jag att detta inte funkar så bra.. Hans lillebror är väldigt krävande o min store gör ju allt för att få uppmärksamhet nu när han tar all tid.. blir arg ledsen o mamma trött o skriker i stället.. Kommit in i en ond cirkel av detta..Han är ju så "social" annars o de gånger han träffar andra barn är han så GLAD o uppspelt. Är jag dum som tycker att det vore ett bra alt för min snart tvååriga lille kille att gå på dagis/hos dagmamma? Känner att många kommer tycka man gör fel som ändå är hemma men de vet nog inte hur vår situation ser ut tyvärr. Snurrigt o långt detta blev men någon med tips?
Svar på tråden: Fråga om 15h/veckan dagis *långt*

Kommunen är skyldig

att tillhandahålla dagisplats. Det spelar ingen roll om det är en 15-timmarsplacering. En 15-timmarsplacering är ju eg. en \"vilande\" heltid. Finns väl ingen nackdel att inte prova låta din större kille gå på dagis/hos dagmamma om du tror att han skulle må bra av det. 15 timmar är ju en bra början! Pe
Skrivet av    Pe

Jag tror

att det lagen säger är att kommunerna måste ordna omsorg till barn vars föräldrar arbetar. Man har alltså ingen \"rätt\" till dagis om man är föräldraledig eller arbetslös men att kommunerna uppmanas att ordna platws även till dessa barn. För 4-5 åringar gäller dessutom den allmänna föskolan. De är berättigade till fri föskola 15 timmar i veckan, oavsett vad föräldrarna gör. Det gäller alltså olika regler beroende på barnets ålder. Men utifrån dessa lagar och riktikinjer har sedan olika kommuer tagit olika beslut. Men det går att få dessa beslut om du ringer centrala skolnämnden i kommunen. Vad gäller din tvååring så är jag av den åsikten att så små barn inte är i behov av att träffa andra barn utan att föräldrana är med. De måste inte aktiveras jättemycket varje dag, även om de tycker att det är kul. Men det kräver ju av dig att ni ser till att komma iväg till sandlådan eller öppna förskolan eller något liknande varje dag. Att ahn inte tycker att det är kul att bara vara hemma förstår jag, han behöver mer än så. MEn det kan du ge lika väl som en dagmamma.
Skrivet av    Sofia*

Då tror du fel

Skollagen säger att även barn till föräldralediga samt arbetslösa har rätt till förskola om barnet fyllt ett år. Pe
Skrivet av    Pe

OK

Det har hänt så mycket med den delen av skollagen som handlar om de mindre barnen så man hänger inte riktigt med när man inte befinner sig mitt i det hela.
Skrivet av    Sofia*

Ja men..

Vi har sandlåda o massa andra saker i en stor trädgård o det är inte av så stort intresse för honom.. tröttnar väldigt fort.. Även på lekplatsen. O det finns ingen öppna förskolan här, inga andra aktiviteter o jag umgås inte med så många (som är hjemma om dagarna) som har barn. Och ska man ta sig iväg till öppna förskolan så måste jag ha körkort o det har jag inte.. Bussen blir för krångligt med de busstider som finns häromkring tyvärr.. Tror faktiskt att vissa barn visst har behov av att träffa andra barn.. Vissa kanske nöjer sig med \"bara mamma o småsyskon\" mer än andra.. O dessutom.. JA JAG skulle få mer ork o bli en bättre mamma.. Känner mig helt slut o usel just nu.
Skrivet av    Lilla jag

Jag tror

absolut att abrn har behov av andra barn. Att bara gå hemma eller leka i sandlådan på tomten är troligen inte stimulernande nog. Frågan är hur du gör med dagis om du inte har körkort. Det jag tyckte var jobbigast med att vara hemma med en och ha enb på dagis var att dagen blev så splittrad. inget lugna på morgonen och sedan passa tid på eftermiddagen. Men fungerar inte livet som det är nu så får ni ju prova något annat.
Skrivet av    Sofia*

Artiklar från Familjeliv