Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En ohållbar situation!(Långt)

Skrivet av Linda
Jag vet snart inte vad jag ska ta mig till.Så här ligger det till:Jag har en dotter som är 3 år och en dotter som är 9 månader,äldsta dottern bor varannan vecka hos mig och varannan vecka hos sin pappa,när hon bor här får hon gå 15h/veckan på förskolan och när hon är hos sin pappa går hon heltid.Nu i augusti så fick hon börja på en ny avdelning eftersom hon blivit för gammal för småbarnsavdelningen men det har inte fungerat bra alls,hon vill absolut inte gå dit och är jätte ledsen på morgonen och det blir bara värre och värre.Fröknarna har sagt att det går ganska bra när hon väl är där men att hon fortfarande känns otrygg.När jag frågar henne om varför hon inte vill gå dit så säger hon bara att "hon är rädd för dom andra barnen" hon har 2 st tjejer med sig från sin gamla avdelning som är lika gamla som hon men hon vill ändå inte gå dit.Hon gråter,skriker i ren panik när vi är där och ska lämna henne,jag känner knappt igen henne.
Nu har jag suttit och försökt få tag i ett fammiljedaghem istället då jag tror att hon kanske skulle trivas bättre i en mindre grupp och att bara behöva ty sig till en vuxen(även rekomendation från förskolan).Men det är jätte långa köer överallt och när jag äntligen får tag i en jätte gullig kvinna som ska starta upp sin verksamhet i Januari (enskild dagmamma)som har en plats till min tjej så är det ju så att hon vill ju bara ha heltidsbarn(förståligt)men att hon ska kolla upp vad som gäller.Jag ringde idag till kommunen där vi bor för att kolla om samma regler gäller för enskilda fammiljedaghem om 15h/veckan och det gjorde det ju såklart.
När jag äntligen fått tag i en plats så funkar det inte.Jag är i sådan panik att jag skulle kunna tänka mig att betala för en heltidsplats men ändå bara ha henne där 15h i veckan för att kunna få den här platsen.
Vad ska jag göra???
Svar på tråden: En ohållbar situation!(Långt)

Svårt att säga

Men för oss var det själva deltiden som var problemet för vår dotter under en period - hon var ju bara där ibland och blev därmed utanför trots fröknarnas försök att få med henne i gruppen. Det blev bättre efter ett tag men nu när hon går heltid är hon en helt ny tjej - hon har fått kompisar och trivs fantastiskt bra:-) Svårt att säga vad du ska göra. Om du känner att du väldigt gärna vill ha platsen så kan du väl fråga om du får betala för heltidsplats men bara utnyttja deltid - å andra sidan kan det ju vara så att dagmamman bara vill ha heltidsbarn för att hon ska slippa passa tider ifall hon tänkt sig olika aktiviteter för barnen.
Skrivet av    Hervor

Du kanske kan

begära att hon ska få vara hos dagmamma/dagis fler timmar enligt särskild prövning. Man kan ha rätt till andra överenskommelser om barnet har särskilda behov och det borde man kunna säga att din dotter har om hon inte klarar av att vara i en normalstor barngrupp. Dessutom så kan du få förtur i barnomsorgskön om det är av stor vikt för ditt barn. Dagispersonal och bvcpsykolog kan skriva på för en sådan förtursansökan. Lycka till!
Skrivet av    ~Prisilla~

hjälper inte att betala, tyvärr

du har ändå inte rätt till mer än 15 timmar och ditt barn räknas bara som 15-timmarsbarn. Det _du_ betalar av platsen är ju bara en bråkdel av den verkliga kostnaden så att betala full taxa hjälper nog inte tyvärr... Kan du inte skriva in båda barnen från januari och börja jobba deltid för att få mera tid? Studera?
Skrivet av    -AT-

Lillan blir...

....1 år i Januari,jag skulle vilja vänta tills augusti nästa år innan jag skolar in henne någonstans. Funderar på att dra det här problemet lite längre då min tjej uppenbarligen inte mår bra.Ska börja med att ringa kommunen.Det måste finnas något att göra.Det ända vi har att välja på nu är att:tvinga henne till dagis och låta henne må dåligt elller att hennes pappa slutar jobba.
Skrivet av    Linda

Artiklar från Familjeliv