Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur tidigt är det rimligt?

Skrivet av Undra
Min sambo vill gärna vara hemma så mycket som möjligt med vårt kommande barn. Jag tycker förstås det är bra, men undrar (första barnet för min del så jag vet inte) - hur tidigt är det rimligt att gå tillbaks till jobbet? Han anser att jag kan vara hemma 3 månader, och att vi sen ska turas om med 3 månader var resten av tiden...
Synpunkter, erfarenheter?
Svar på tråden: Hur tidigt är det rimligt?

Svårt att råda

Jag skulle inte bestämma något alls i förväg. Visst kan man har ambitioner och önskemål att göra på ett visst sätt, men bestäm inget definitivt. Om du inte ammar blir det såklart lättare att göra som ni tänkt, men ska man följa rekommendationerna och helamma i 6 månader så blir det svårare. Man vet heller inte vad barnet tycker. Om du tex ammar första tiden och sedan vill gå över till flaska, vad gör man då om barnet vägrar ta flaska? Då måste man ha en alternativ plan. Det blir också många stora förändringar för barnet att ömsom vara heltid med mamma och ömsom heltid med pappa. Ett mjukare alternativ är kanske att ni båda är lediga på halvtid en period mellan bytena, så att barnet får en lättare övergångsperiod.
Skrivet av    Karin

Hej hej

hej... om du tänker amma 6 månader (som är rekomenderat) så föreslår jag att du är hemma 6 månader... tyvärr så la min amning av efter 3 månader men jag skulle gärna hel ammat mycket längre... sen beror det ju på hur man är som person... klarar man inte av att vara hemma så ska man givetvis inte vara det heller... jag trivs jätte bra hemma, har varit det i 9½ månad nu men tyävrr så ska jag tillbaka till jobbet om inte ens 3 månader... längtar INTE! Kram
Skrivet av    M

Om han _vill_ var hemma

och barnet inte tar flaska, som du har pumpat ut till, så finns det drickskålar. Vi använde inte ens drickskål utan hade en vanlig tunn plastmugg som bebisen sen lapade från kanten. Denna lösning är dock mycket tidsödande för pappan, först värma mjölken i vattenbad (iaf. när vi fick barn skulle man inte micra bröstmjölk.) och sen den tid det tog för barnet att lapa mjölk. Å andra sidan ägnade jag mycket tid till ammning, så allt är ju rellativt. Sen finns ju oxå risken att du inte känner för att gå tillbaka till jobbet, då får du väl dock tänka över om det du känner är viktigare än vad pappan känner om att vara hemma. Kanske måste ni inte börja så abrupt, se över hur det fungerar att dela på tiden från 3 månder till sex månader. Dvs. om ni kan ta några dagar var i veckan, kanske ta halvdagar eller kanske till och med att den ena jobbar lite tidigare och den andra senare på dagen. Fördelen för dig att dela redan tidigt blir ju att du har dagar kvar för den \"roliga\" tiden när barnet är lite äldre. Iaf. brukar folk hävda att det är orättvist att pappan alltid får den \"roliga\" tiden.
Skrivet av    Omnia

Ni kanske kan jobba deltid

båda två och varva dagar i veckan istället för att ta hela pass om 3 månader åt gången? Men personligen skulle jag nog inte gå tillbaka till jobbet redan efter 3 månader OM amningen fungerar... skulle i så fall vänta 6 månader. Men därefter gärna bjuda in min man i föräldraledigheten. Om ni får problem med amningen så kan man köra delat ganska direkt - det är bara upp till er inom familjen att känna efter.
Skrivet av    KMCB

Artiklar från Familjeliv