Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barn har rätt att träffa jämnåriga också!

Skrivet av Salchicha
Läser här att väldigt många tycker att man ska ha barnen hemma i stället för på dagis när föräldrarna är föräldralediga. Det är väl upp till var och en, men det som slår mig är att det alltid föreslås att "man ju kan gå till öppna förskolan, till lekparken osv".

Vad många inte verkar tänka på är att öppna förskolan inte alls finns överallt. Bor du på landsbygden eller i ett mindre samhälle är det långt ifrån en självklarhet. Och närmsta lekpark kanske är där dagis är, som kanske ligger ett par mil bort!

Vi pratar mycket om barns behov att vara med sina föräldrar, men vi pratar sällan om barns rätt att träffa jämnåriga att leka med eller att bara leka bredvid.

Jag är helt övertygad om att om jag bodde på landet, långt från, eller helt utan, grannar med småbarn så skulle jag sätta mitt barn på dagis även om jag var hemma med småbarn. För att ge det större barnet en möjlighet att träffa andra barn!
Salchicha
Svar på tråden: Barn har rätt att träffa jämnåriga också!

Var och en

får ju naturligtvis utgå från sin situation. Min erfarnhet är dock att det där med kompisar är överskattat när det gäller små barn. För några år sedan talade man mycket om överstimulerade barn, den debatten finns inte längre. Men de överstimulerade barnen finns i allra högsta grad (därmed inte sagt att man måste bli överstimulerad av att vara på dagis)
Skrivet av    Sofia*

Håller med dig!

Jag bor i Stockholm och inte ens med min bästa vilja kan jag hitta några barn i min dotters ålder, 2 år, i lekparken, på öppna förskolan eller i kyrkans aktiviter för barn på dagtid. Det blev jättejobbigt för oss när hon fick en lillebror och ännu mindre tid med den enda som fanns hemma på dagarna-mamma. Nu går hon på dagis och har jätteroligt med jämnåriga barn. Hon var blyg i början och hade lite svårt för att leka så många på en gång men nu är hon helt inne i gruppen och hon stormtrivs! Rent \"biologiskt\" känner jag också att jag hellre skulle vilja ha henne hemma men hur kul är det att bara vara med mig hela dagarna? För hennes skull blev det dagis och jag ångrar mig inte även om jag hade gjort helt annorlunda om det funnits barn i hennes egen ålder hemma på dagarna. Man behöver alltså inte bo på landet för att sakna jämnåriga barn hemma på dagarna men jag förstår hur du tänker. *ler*
Skrivet av    Isa med Ellen 0309&Gustav 0506

Håller med

frågan är om inte vissa föräldrar gärna propagerar att man vill ha sina barn hemma för att det är bekvämt att gå hemma när man gjord det några år. Jag tror knappast av att barn mår bättre av att vara hemma mot att vara på dagis några timmar i veckan, träffa andra barn, lära sig massa nyttigt och åka på utflykter.
Skrivet av    Moa med Ella

Jämnåriga

Fast varför jämnåriga? Min erfarenhet är att vilka barn som helt duger ganska länge. Jag menar inte att på något vis värdera ert val av dagis. Alla är vi olika och har olika behov. Men vårt samhälle är så otroligt ålderssegregerat. Båda mina barn har alltid och fungerar fortfarande jättebra med barn i alla åldrar.
Skrivet av    Sofia*

Kan bara hålla med

jag blir också väldigt irriterad över att vi föräldrar som anammar dagis \"mer än vi borde\" ska skuldbeläggas och anklagas för att vi inte vill vara med våra barn. Jag vill absolut vara med mitt barn. Men jag slår bakut när man säger till mig att det inte finns något i dagis/förskoleverksamheten som min dotter inte kan få hemma istället - jag är inte utbildad förskolelärare - och det finns en anledning till att det är en utbildning! Och sen _vill_ min dotter vara med sina kompisar. De är en otroligt viktig del av hennes liv.
Skrivet av    cecilia

Jag skyller en del på kommunen

Beslutet att föräldraledigas barn får vara på dagis är heltokigt. Det fungerade jättebra innan, det var massor av barn i alla åldrar på ÖF, det fanns barn i lekparker och på alla andra aktiviteter. Då var alla syskon hemma och föräldrarna var tvungna att sysselsätta sig. Barn och föräldrar hade en helt annan kontakt än idag. Föräldrarna hittade på sätt att få det att fungera med alla barnen hemma. Idag händer det att föräldrar ringer och säger att ena syskonet är magsjukt, kan vi komma med det andra? Vi säger såklart nej och de undrar då hur de ska kunna ta hand om båda barnen samtidigt? Om man inte kan ta hand om ett sjukt och ett friskt barn utan hellre skickar det friska (ev smittbärande) barnet till dagis så är man på tunn is. Vid andra sjukdomar får syskonet komma, men jag kan inte se varför de måste. \"De har tråkigt hemma\" säger föräldern....och? Är det farligt att ha tråkigt? Försök göra något mysigt av det istället? Det känns som att man vill ha det lätt och bekvämt och att det behovet går före att faktiskt få en guldchans att tillbringa hela dagen med båda sina barn. Visst ska den sjuke få lugn och ro, men det får man se till att han får hemma ändå. Kommunen har inte heller skjutit till särskilt mycket pengar och knappt inga platser. Så situationen i min kommun är att arbetsbelastningen är högre och föräldrar som ska börja jobba får inte plats. Och detta är ju såklart inte de föräldraledigas fel, kommunen borde sett till att de hade torrt på fötterna innan de gick ut i ån...
Skrivet av    Mica fskl

Där jag bor har

öppna förskolan fått dra ner på sin verksamhet.Det kommer nästan inga förädrar dit. De hinner inte eftersom de stora barnen ska till förskolan och det blir så tressigt att ge sig iväg till ett ställe till med den minsta. Kyrkan här hade verksamhet två dagar i veckan för barn mellan 3-5 år. Det har de fått lägga ner eftersom alla barn är i förskolan. Även simskola, barngympa, barndans mm på eftermiddagarna har de fått ta bort. Tidigare var det fullt i dessa grupper. De som arrangerar dessa verksammheter dycker att det är jättesynd att de inte kan få vara kvar. Mitt inne i stan ligger en jättefin park+ lekpark. Där var det fullt med barn och föräldrar hela dagarna. Nu ser man bara förskolegrupper där ibland.
Skrivet av    En mamma

Öppna förskolan finns inte hos oss

däremot finns det ett babycafé dit nyblivna mammor kan gå med sina bebisar. Äldre syskon är INTE välkomna dit. För oss hade det blivit olidligt om storasyster hade varit tvungen att vara hemma med mig och bebisen hela tiden, däremot kunde vi unna oss lyxen att inte alltid utnyttja de 15 timmarna.
Skrivet av    Hervor

Jag blir lite mörkrädd när jag

läser att en fskl själv anser att barnen ska vara hemma med föräldrarna. Tycker du inte att ni driver en bra och eftertraktad verksamhet? Och att det är kommunens fel att föräldraledigas barn får vara på dagis??? Ett beslut jag inte kan annat än applådera - det finns inget värre än att sitta och mastodontamma en växtperiod-bebis medan treåringen går bärsärkagång för att mamma inte har tid, inte kan röra sig. Att kunna få avlastning någon timme varje dag är guld värt - för alla parter! Det handlar _verkligen_ inte om att institutionalisera sin treåring för att kunna ägna sig åt det nya barnet för att man är lat och vill sitta med benen i kors med en kopp kaffe. Och att vara hemma med ett kräkande, febrigt barn och byta lakan en ggn i timmen - ja, det är verkligen något man kan göra _mysigt och gosigt_ för alla. Jag håller med dig, självklart ska man inte skicka andra barnet till dagis med ev smitta om barnet inte ens har en plats på det dagiset. Men fy vilken dålig intställning av en fskl att tycka att barn med nya småsyskon inte ska få vara med sina kompisar några timmar varje dag. Det förstår jag verkligen inte.
Skrivet av    cecilia

Fast är det där så vanligt?

Att vara hemma i några år? Och hur bekvämt är det egentilgen? Jag var hemma 9 månader med Alvin och pappan lika länge. Med nästa skrutt kommer vi att göra detsamma, några år blir det väl knappast tal om, så många föräldradagar finns inte... Sen vet jag också att vi inte riktigt är \"genomsnittliga\" eller vad man ska säga, men det går väl mer och mer åt att alla föräldrar faktiskt är hemma med sina barn och inte bara mammorna?
Skrivet av    G-i-a

vi har varken lekplats

eller öppna förskolan så vart ska min dotter träffa kompisar?
Skrivet av    marie

Håller med i det första

du skriver, att det var bättre när alla syskon var hemma, då det fanns andra barn lite överallt att leka med. Samhället har gått åt fel håll här. Det bästa man kan göra om man inte har någon öppen förskola eller liknande är väl att annonsera t ex på BVC efter andra föräldrar som är i samma situation, så man kan träffas och hitta på saker med barnen. Det kan ju vara kul för en själv också när man är hemma.
Skrivet av    Solros

Jag syftar på

de som tex vill ha bidrag för att ha barn hemma o inte jobba i flera år. Tyvärr oftast mammor.
Skrivet av    Moa med Ella

Lathet?

afst jag undrar om någon är hemma med sina barn pga lathet? Som vi ju sett här ovan så krävs det ju en hel del för att barnen ska trivas med att vara hemma. Är man hemma med sina barn så får man ju ge dem allt det som annars dagis gör, utflykter, sociala kontakter osv. Det är inte latmansgöra att vara hemma med barn, det vet jag av erfarenhet. Jag var nämligen hemma med mina i 7 år!
Skrivet av    Sofia*

Absolut!

Vi driver en kanonbra verksamhet! Men det är i grunden till för de barn vars föräldrar arbetar eller studerar. Idén att ha föräldralediga barn där är inte vår. Vi välkomnar dem självklart som alla andra, men vi lider också med de som inte får plats och med alla barnen som tvingas vistas i större barngrupper för att kommunen inte skjutit till resurser. Om man som förälder inte kan ha båda sina barn hemma samtidigt så får man skaffa barnvakt, enligt mig är det fel att det är dagis som ska fixa det. Undrar vad det var som hände 2000-2001 någonstans där helt plötslig mammor inte längre kunde ta hand om alla sina barn då hon är hemma med den nyfödde? Det gick kanonbra innan dess, men nu tycks ingen klara det?? Jag har inte sagt att barnen inte ska få vara med sina kompisar några timmar/dag, men det ska inte vara på dagis. Om inga föräldralediga barn var på dagis fanns det massor av barn i alla andra verksamheter och då blev man inte ensam. Ingen jag känner som fått barn innan syskonreglen har haft barn utan lekkamrater. Du skrev:\"Och att vara hemma med ett kräkande, febrigt barn och byta lakan en ggn i timmen - ja, det är verkligen något man kan göra _mysigt och gosigt_ för alla. Jag håller med dig, självklart ska man inte skicka andra barnet till dagis med ev smitta om barnet inte ens har en plats på det dagiset.\" Jag svarar: Hur mysigt är det för alla andra 20 familjer att byta kräkiga lakan pga att en familj sprisder smitta då? Ibland får man tänka längre än till sig själv. Och den sista raden är jag inte med på hur du resonerar. _Oavsett_ om barnet har plats på dagis eller inte får/bör man inte skicka dit det där då syskonet kräks. Om det inte har plats får de inte komma annars heller... Sista raden har jag överseende med och svarar inte ens...
Skrivet av    Mica fskl

ÖF kanske är nerlagd?

Många ÖF är nerlagda pga att det är så lite barn där - alla är ju på dagis. Var ni kan träffa barn kan ju inte jag veta. Innan 2000 löste man det själv. Man träffade kompisar, gick på mamma-barn gympa, gick på musiklek m.m. Om ni har bosatt er så långt borta att ni inte kan ta er att träffa någon annan så är det ju ert val. Det verkar ju som att ni har dagis nära, så ni kunde ju träffa dagisbarnen på gården varje dag om ni ville. Utbudet som fanns för ett par år sedan finns inte längre, just pga att barnen är på dagis istället för att vara hemma med mamma/pappa.
Skrivet av    Mica fskl

Ja, visst var det så!

Som \"en mamma\" skrev så fanns det massor av aktiviteter förut! Och det fanns fullt av föräldrar och barn i lekparkerna. En annan knasig sak är att man ju förlorar sin plats om man säger upp den. Och då köerna är så långa så väljer man att inte säga upp den just pga det. Och det har jag full förståelse för!
Skrivet av    Mica fskl

fast vet du!

vad är det som säger at t det var så BRA för barnen under dessa år? Att man inte fick ha dem på dagis är ju inte samma sak som att det var BRA för dem. Vi bor centralt, men inte i ett område med särskilt många barn i förskoleåldern, området ser inte ut så, alla kan inte bo i små trevliga bostadsområden där det finns en gemensam gård och några förskolebarn i varje hus, alla kan inte bo i \"bullerbyn\".... Jag tycker det är naivt att tor att man måste bo långt borta för att inte ha jämnåriga kompisar till barnen, alla har inte egna kompisar som skaffar barn samtidigt. Varför är det så svårt att förstå att vi alla är olika ? Jag är överhuvudtaget emot allt detta spring som kan bli mellan olika aktiviteter för barn, usch så stressande!
Skrivet av    M

fanns det?

När fanns det? Och när var det fullt av föräldrar och barn i lekparkerna?
Skrivet av    M

Det fanns ända fram till

de började med syskonplats på dagis. I min kommun runt 2000/2001.
Skrivet av    Mica

Att jag vet att det var bättre för barnen förr

är för att jag ser att barn idag generellt mår sämre. Det är större barngrupper och mer stress på dagis. Håller med dig om att barn inte ska behöva springa mellan alltförmånga aktiviteter så därför kan det vara skönt med dem att inte behöva vara på dagis då man är föräldraledig. Dagis är ingen avstressande miljö. Alla har inte kompisar som skaffar barn samtidigt, och det hade de inte heller innan syskonen fick vara på dagis. Men som förälder sökte man upp andra med barn i samma ålder. En del dagar var man hemma med sitt barn och gjorde saker bara familjen. Idag är det uteslutet för många. De tror att man måste aktivera barnet hela dess vakna tid för annars...ja...jag vet inte riktigt vad som händer. Kanske har barnet till slut så tråkigt att det börjar använda sin egen fantasi och leka? Det är en av de saker som barnen har svårare för idag - att leka. De är inte vana vid att själva skapa lekar utan är vana vid att bli matade och underhållna. Detta gäller såklart inte ALLA barn, men jag ser en tydlig trend ditåt i de barn jag träffar.
Skrivet av    Mica

har aldrig funnits ÖF här så NEJ

det är inte nedlagt eftersom alla är på dagis. Och det är jättesvårt att träffa andra barn/mammor ifall man inte redan känner någon eftersom det inte ens finns en lekpark här. jag bor inte heller långt borta, jag bor visserligen i ett litet samhälle men även där NEJ jag har inte bosatt mig mitt i skogen. iså fall hade jag ju bara behövt ta bilen till närmast ÖF eller lekpark.
Skrivet av    marie

då or du

antagligen i ett barntätt område, emn det gör inte alla så man kan inte dra slutsatser utifrån att det bor och finns mycket barn där jag bor och då ser det lika ut överalt.
Skrivet av    M

tror snarare

att det är så at tman idag har bättre resurser att fånga upp barn som mår dåligt och därför tror att barn mår sämre idag. Jag tror att det i alla tider funnits barn som farit illa och mått dåligt fast de inte kommit fram på samma sätt. Dagis kan vara en alldeles utmärkt miljö, det beror helt och hålet på de pedagoger som finns där. Det är helt ok att tycka att barn ska leka själva, jag tror på att att barn har större behov än så, även om mde har en enorm fantasi. Att barn inte är vana att skapa egna lekar har knappast med förskolan att göra, om man som förädler väljer att inte låta sina barn leka så blir det givetvis så, men det är tillsammans md kompisar barns lek och fanasi kommer igång.
Skrivet av    M

Det beror kanske på vilken ålder.

Min 5,5-årigen son och 3,5-åriga dotter hadde jag hemma nu en månad när lilleman föddes.Efter en månad säger 5,5-åringen.\"mamma jag önskar jag hadde någon att leka med som förstår\".Det talar väl sitt eget språk.Här finns ingen öppen förskola och inga barn över 2,5 år hemma .Barnen är överlyckliga de dagar de får vara hos dagmaman och förskolan.
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Håller med där!(imt)

....
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Men då har ju ni valt att

bosätta er där och det är ju ni som själva får se till att ert barn träffar kompisar. Man kan inte lasta över allt ansvar på andra, men får anstränga sig lite själv också. Som jag skrev så fungerade det innan 2001 och jag är övertygad om att det skulle fungera idag också om alla föräldraledigas barn var hemma.
Skrivet av    Mica fskl

Till M

Nja, att man har bättre resurser att fånga upp barn som mår dåligt kan jag inte hålla med om. Kunskaperna är bättre, men tiden och resurserna är sämre. Håller med om att dagis är en utmärkt miljö om det är bra pedagoger. Tycker även att hemmet är en utmärkt miljö om barnet har medvetna föräldrar. Visst ska barn leka själva, men man kan hitta kompisar till dem även hemma. Det handlar om hur mycket man vill anstränga sig. Läste om en tjej som satt upp lapp på BVC (antar att ni har ett sådant?) om förälder-barnträffar. Det var många som nappade och till slut var de jättemånga! Det finns fullt av möjligheter om man väljer att se dem.
Skrivet av    Mica fskl

fast var tycker du att man ska träffas?

syskon +bebis och föräldrar? Det är klart att det finns barn lediga i vår stad ochså, men jag ser inte vinsterna med att stressa runt hela stan för att hitta jämnåriga kamrater.
Skrivet av    M

men snälla du!

Alla kan inte bo i små trevliga radhus, i barntäta bostadsområden! Tycker du inte att det blir lite löjligt att du antyder att vi ska flytta för att det inte finns någorlunda jämnåriga barn kvarteren som är hemma samtidigt? och som sagt barn finns det men vad är det som säger att de är hemam samtidigt som vi är det? Fungerade gjorde det säkert 2001 ochså, men var det till fördel för barnen? Jag tror inte det, jag tror att det är ett otroligt stressmoment att fara runt på olika aktiviteter och leta kompisar till barnen samtidigt som man vill erbjuda en nyfödd en någorlunda lugn start i livet. Så det handalr inte om ansträngning för mig, det handlar mer om vad jag erbjuder barnen. Jag tycker det är tragiskt att läsa om fskl som har den inställning som du har.
Skrivet av    M

men var kommer barnen in?

jag tycker det är förskräckligt att ta hem barn som har sin kompiskrets på förskolan. varför visa så lite respekt för deras relationer till sina kompisar? Visst kan man hitta nya kompisa till dem, men är det så du resonerar kring dina egan vänner? Att de inte betyder mer än att du lätt kan byta ut dem? För det är känslan jag får när jag läser om hur föräldrar ska anstränga sig lite för att hitta kompisar till barnen, de kompis ar de redan har då? de realationer de redan byggt upp? men det är klart, byter man lika lättvindigt ut sina egna kompisar så tycker man antagligen inte heller att barnens egna realtioner är särskilt viktiga.
Skrivet av    M

jag tror

att vissa glömmer bort barnen i sin iver att leva upp till den duktiga mamman som givetvis har sina barn hemma, har man inte det är man inte en tillräckligt hängiven mamma och älskar inte sina barn över allt annat ! Man ser inte barns relationer till andra som särskilt viktiga, man ser barnens kompisar som utbytbara helt enkelt.
Skrivet av    M

Det handlar fortfarande om

hur gärna man vill det. Du säger att ni måste ha dagis för kompisarna, jag säger att det går att lösa på andra sätt. Men självklart kräver det ju att du engagerar dig, det lär inte komma någon och knacka på dörren...
Skrivet av    Mica

Det är ju du som säger

att stället ni bosatt er på innebär att det är helt omöjligt att hitta kompisar och då måste barnet gå på dagis trots syskon. Jag säger att det inte är omöjligt om man anstränger sig. Ja, det var till fördel för barnen innan 2001 generellt sett. Barnen hade bättre kontakt med sina föräldrar och föräldrarna hade bättre tro på sig själva. Det som barnen gör på dagis idag gjorde barnen ihop med sina föräldrar på andra ställen. Vad du erbjuder barnen handlar ju om hur mycket du anstränger dig. Du har sagt att det aldrig funnits varken ÖF, barn i lekparker eller barn någon annanstans än på dagis där du bor. Jag undrar vad du hade gjort med syskonet om bebisen kom innan 2001? Jag håller med om att det är svårt att hitta aktiviteter IDAG eftersom alla syskon är på dagis, men är de inte det så är ju samma antal barn någon annanstans och då kan man ju träffa dem?! Återigen, det gäller att se möjligheterna men om man väljer att inte göra det så är det klart att inget händer...
Skrivet av    Mica

Kompisar

Man kan ta med sitt barn och hälsa på de gamla kompisarna på förskolan. Man kan ta med en kompis hem så att barnen får leka själva hemma om det är ok för kompisens föräldrar. Det finns alternativ... Mina arbetskamrater (som jag jämställer barnets kompisar med) träffade inte jag 15h/vecka då jag var föräldraledig. Jag var och hälsade på dem ibland. Jag mötte nya vuxna som jag träffade istället och framför allt så ägnade jag mycket tid åt mina barn. Barnet kan hälsa på sina kompisar. Barnet kan träffa nya kompisar och barnet kan umgås med sina föräldrar. Det GÅR att vara hemma med alla sina barn samtidigt då man är föräldraledig. Barnen mår inte bättre idag eller är utvecklingsmässigt före idag även att alla syskon är kvar på dagis.
Skrivet av    Mica

självklart

går det att lösa, det gör allt! men jag tycker inte att det är en bra lösning för barn att flänga runt på det sätt som jag anser att det behövs för att träffa kamnrater.
Skrivet av    eva

vänta lite nu!

har jag sagt att det är omöjligt? Visst har det funnits barn i olika åldrar, på olika ställen (vilket kräver att vi far omkring väldigt mycket) men det behöver inte betyda att mina barn inte saknar sina kompisar, varför ska de behöva byta ut dem? Vad jag hade gjort? jag hade givetvis hittat någon lösning även om jag inte tyckt att det varit bra.
Skrivet av    M

givetvis kan man det

men inte alls på samma sätt som de umgås på dagis. Jag jämställer inte mina barns dagiskompisar med mina arbetskamrater, jag jämställer de med mina vänner/kompisar, vilka jag inte alls bara vill träffa någon gång då och då utan mycket oftare än så. jag tycker din inställning till barnens kompisar är jättetrist, de verkar inte räknas. jag är helt övertygad om att man hinner med att umgås med sina barn även om de är på förskolan 15 timmar i veckan. det är klart att det går att vara hemma med alla barnen, allting går....
Skrivet av    M

Artiklar från Familjeliv