Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

21 år och mamma åt min syster

Skrivet av ung mamma
Jag har en jätte fin dotter som är 4 år och sambo som är 26 år och min syster som bor hos oss är 15 år.Vi är hennes fosterföräldrar eftersom mamma inte tog något ansvar.
Min syster har vart jätte bra.Hon har höjt sina betyg lite grann,skolkar aldrig,hon röker inte men visar lite smått intresse för både rökning och alkoholen.

Hon är populär i skolan och hjälper oss lagom mycket hemma.Med barnpassning,städ mm.Hon har en pojkvän som är 17 år gammal sen 3 månader tillbaka som jag aldrig träffat utan bara sett på kort,han är 17 år gammal och utländsk.

Vad är rimlig tid på vardagar och helger för en 15 åring?Min syster vill vara ute till halv tolv eller nåt på helger ibland,för att vara med sin pojkvän,men det vill inte jag.Jag vill räffa hennes pojkvän,och hon säger att det är alldeles för tidigt.
Jag vill lära känna han och allt,ska min syster vara ute på kvällarna vill ju jag veta vem han är.Vad tycker ni?

De har haft sex med kondom och en gång utan kondom.Jag vill absolut inte att hon ska bli gravid,och vill att hon börjar med p-piller.
Jag och min syster har en ganska fin kontakt med varandra,hon säger det mesta till mig.
På fredag vill hon på fest med hennes grann kompis.

Då sa hon att dom skulle sova över där,de skulle vara några personer som ska sova där.Vilka vet jag inte.Tjejen som ska ha denna lilla festen är 16 år gammal och föräldrarna är bortresta,sa min syster.Jag sa att hon kanske kan få sova över,men då vill jag gärna prata med föräldrarna först och kanske träffa hennes kompis som jag inte träffat innan.
Nej,det gick inte för föräldrarna var tydligen redan bortresta.

Alltså vad ska jag säga?Jag vill inte egentligen låta min syster sova över hos någon inne på stan,som jag inte känner alls,och då inga föräldrar finns där heller...Jag frstår att hon vill men skickar jag iväg henne känner jag mig så oansvarig.Då har jag ingen aning om vad hon gör.Och vilka hon är med.

I övrigt brukar jag lita på henne.Nu i veckan var vi bortresta en dag plus natten,allt gick jätte bra.Min syster hade städat hemma lite grann,gjort läxor och var hemma hela kvällen.Hon njöt av ensamheten.Hon skötte sig jätte fint.

Alltså kom gärna med råd angående ute tider,om hennes pojkvän och om denna fest som ska vara imorgon.
Vad skulle ni gjort?Vad är rimligt?
Vi har bil och hämtar gärna hon och hennes kompis fredag kväll men det ville hon inte.Hon vill ligga kvar.

Snälla svara gärna!!!
Svar på tråden: 21 år och mamma åt min syster

Lita på...

...känner du att du kan lita på henne så låt henne göra det. Säg oxå att du är beredd att hämta henne om hon ringer och har problem så att hon vet att det alltid går att ringa om det inte känns bra! Vad gäller pojkvännen så är det väl rimligt att du får träffa honom, för 15 åringar brukar 3 månader vara en lång tid. Tider har jag inte haft direkt för mina barn utan det beror på vad dom gjort. För det mesta har dom sovit över hos sina pojkvänner på helgen eller så har grabbarna sovit här.
Skrivet av    maria65:a

Mina egna erfarenheter...

Jag var något äldre (23) än du då jag fick ta över ansvaret och försöka tackla föräldrarollen åt min då 15-åriga syster. Liksom du så låg mina egna tonår inte alltför långt bak i tiden, och det var väl delvis det som utgjorde grunden till en ganska sträng linje angående tider, uppförande, utförda läxor osv. Jag visste och vet hur enkelt det är att hamna snett och att inkörsporten till dåligt beteende bland annat ofta bottnar i dåligt umgänge och slappa regler. Nu är det Du som styr hennes väg och Du som ska sätta gränser. Du undrar över tider. Midnatt tycker jag låter som en bra tid på helger, jag förstår faktiskt inte riktigt vitsen med att stanna ute längre än så. Det finns inget spännande eller kul som händer efter tolvslaget, egentligen inget annat än att färre människor är i rörelse ute på gatorna vilket förstås resulterar i ökade risker för att bli utsatt för våld osv. Iom att din syster berättat att festen som kommer att äga rum skall vara föräldrafri tycker jag att det är läge för en kompromiss. Förbjud dock övernattningen helt. Bestäm därefter att gå på fest=hämtning i bil av er. Punkt. Förklara varför det är du som bestämmer, och att det delvis beror på att du är orolig, samt att det är lätt hänt att fester urartar, att du inte känner varken kompisar eller föräldrar och att hon redan tidigare visat upp tendenser som bekräftar din oro. Personligen tycker jag att det luktar lögner lång väg. Och om det nu är så som din syster påstår -att föräldrarna är totalt okontaktbara pga en resa- så undrar jag verkligen över hur ansvarfulla dessa föräldrar är? Vem förstår -inte- vad som kan hända och vad det kan bjudas på i glasen? Angående pojkvännen så har du som är huvudansvarig övertaget och kan således \"kräva\" att du får träffa pojken ifråga, vilket är ett fullkomligt normalt krav från den som har ansvar över ett barn. Hon borde inte ha något alls att ifrågasätta såvida inte pojkvännen är påhittad och overklig. Eller \"fel\" typ av kille.....en kille som eventuellt riskerar att få nedslag i besiktningen.. Är man kär så vill man ju visa upp sin kärlek, och samtidigt få bekräftelse på att han är en bra och reko kille. Föreslå också att din syster gärna får ha en tjejkväll hemma hos er med tacos och övernattning, på så vis så ser du vilka hon umgås med och får samtidigt en tydligare översikt över hennes umgänge. Din oro kanske är befogad eller helt överdriven? Vidare så vore det väl en bra idé att (tillsammans?) kontakta en ungdomsmottagning för preventivmedelsrådgivning? Lycka till!
Skrivet av    -Jools-

Svarat under Kärlek och föräldraskap *imt*

.
Skrivet av    Karenina

Artiklar från Familjeliv