Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ledsjukdom??

Skrivet av Ankan m Isa-01&Liam-03
Vår dotter som är fyra år, är just nu på utredning av ledsjukdom. Hon har utslag på kroppen sen ett år tillbaka och hon har ont i ena foten. På kvällarna och ibland på morgonen har hon feber. Ca38-39 grader.
En massa prover har tagits och ett prov som heter ANA var negativt. Betyder det då att hon inte har någon slags reumatism eller?
HJärta, lungor och den onda foten har röntgats och det visade ingenting. På den onda foten har hon en svullnad. Nu har hon ätit Brufen 3ggr/dag och har inte lika ont i foten längre. Men den värker ändå lite grann varje kväll. Ni som har barn med reumatism eller annan ledsjukdom, hur upptäcktes det och vilka symtom har de? Hur är vardagen för er? Får ni någon hjälp?
Många frågor, men jag hoppas på svar:)
Svar på tråden: Ledsjukdom??

Vi har just fått besked

om vår 4-åriga flicka. Jag tror att det som heter ANA-prov visar utslag endast på 50% av de med barnreumatism så man kan inte genom det provet enbart få ett klart besked. Det måste kompletteras med något annat. Sedan kan man inte ställa diagnos förrän efter 3 månader, men vi fick träffa en specialist som sa att han kunde säga att det var barnreumatism även om det inte hade gått 3 månader. Jag ska försöka berätta hur vi hade det, sen får du fråga mer om något är oklart. Båda knäna på vår flicka svullnade upp i sommar och vi besökte vårdcentralen och hon fick äta Brufen i 3 veckor och ta lite olika prover för att utesluta Borrelia mm innan vi fick komma till barnmottagningen. Så här i efterhand kommer vi på att hon under vintern då och då har klagat över, vad vi har trott varit benvärk på nätterna, men det måste ju ha haft med detta att göra. I alla fall så fick vi träffa en specialist och har tagit ANA-prov och det visade att det var barnreumatism. Sedan fick hon äta cortisontabletter i ca 4 veckor men svullnaden gick inte ner helt så då fick hon cortisonsprutor i knäna och efter det har vi trappat ned på cortisontabletterna. Nu, 5 v efter sprutorna, så äter hon Brufen 3 ggr/dag, men vi hoppas få minska till 2 ggr/dag snart. Hon har inga svullna leder och inte ont någonstans så det känns verkligen jättebra. Vi går på varmbad en gång i veckan annars lever vi precis som vanligt. Vi bävar dock lite inför vintern då man har hört att kyla är sämre för reumatiker så vi vet inte vad vi har att vänta. Men som hon är nu så märker man inte av något alls. Hon får inte hoppa studsmatta och vi får inte börja med slalom i vinter som vi hade tänkt, det är väl de förhållningsorder vi har fått.
Skrivet av    Jessika

Systemisk JIA

Nu har vi just kommit hem från sjukhuset, där vi legat inne sen i söndags. Isas diagnos är: Systemisk JIA. Hon har fått cortison, brufen+losec. Hon ska äta väldigt mycket cortison i minst 6 månader. Brufen ska hon ta 7.5 ml 3ggr/dag. Vad har er flicka för diagnos? Heter det \"bara\" Barnreumatism eller? Hoppas att vår lillfia också får varmbada. Det skulle säker vara skönt för henne. Ha det så bra!
Skrivet av    ankan m Isa-01&Liam-03

Hej igen

Ser att det var länge sen du skrev, jag har inte varit inne här på länge. Vår Klara har diagnosen JIA. Vad står \"systemisk\" för? Jag är med i en mailinglisa på kanalen.se för barneumatism där man kan ställa frågor och diskutera. Skriver in länken här nedanför. http://www.kanalen.se/mailinglistor.php?kat=1
Skrivet av    Jessika

Artiklar från Familjeliv