Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Handla medan barnen är på dagis???

Skrivet av Suss
Är det ok om man åker och handlar mat på väg hem från jobbet när ens barn är på dagis? Har inte vågat fråga personalen om det är ok i fall de skulle tycka det är dum för jag brukar göra det när stormarknaden ligger på vägen hem och då passar jag på att gå in och veckohandla. Det brukar ta högst en timma. Jag vinner tid och pengar. Samt att vår lilla flicka slipper gå i affärer när hon är trött efter dagis. Däremot så skulle jag inte drömma om att t.ex köpa kläder eller kapitalvaror när hon är på dagis. För det är sådant som inte är av brådsam karaktär.
Hur brukar ni göra???
Svar på tråden: Handla medan barnen är på dagis???

Reglerna är så här

Man har rätt till dagis/fritid under den tid man arbetar och resan dit/hem. Din man kanske kan handla?
Skrivet av    G-i-a

Till viss del har du rätt

Hur är det egentligen med de som är föräldralediga och har barn på dagis deltid. De kan ju handla medan barnen är borta. Jag var fräck en gång och frågade om jag möjligen kunde klippa håret medan vår tös var på dagis och det var inga som helst problem då. Ja nog kanske min man kan handla men det är rätt bra om han kan vara hemma med oss när han jobbar rätt sent.
Skrivet av    Suss

A ja men jösses!

Låt människan handla om hon vill. Det är just precis sånt här jag blir så trött på.
Skrivet av    Helen m Gyril

Asch,

säger jag. Handla du på vägen hem. Tycker inte det är ett dugg konstigt att man gör det påväg hem efter jobbet. Det måste jag göra, nu är jag ensam med sonen, och när sjutton skulle man hinna annars. Med eller utan man så tycker jag att någon gång då och då få handla mat på vägen hem innan dagis inte är en stor grej. Förstår inte att den frågan är så infekterad från en del håll (syftar inte på någon speciell). På sonens dagis har man inte ens kommenterat saken!
Skrivet av    Poppy

Fråga inte dem heller

utan handla du bara. Varför i hela fridens namn ska dagispersonal veta allt om ditt liv? Det är inte du som är till för dem utan tvärtom.
Skrivet av    Helen m Gyril

"Regler"

Det finns inga allmängiltiga regler för samtliga kommuner. Hos oss finns inte detta med arbetstid + restid som i andra kommuner. Vi har heller inte olika nivåer för avgifter. Dagisplats = maxtaxa oavsett hur mycket barnet går. Jag bestämmer alltså när jag vill ha mitt barn på dagis och det är inget dagispersonalen har att göra med vad jag gör då! Detta låter säkert provocerande men med detta menar jag inte att min dotter är på dagis 8-17 när jag är ledig. Jag jobbar en hel del helg och hon skulle inte vara mycket alls på dagis om hon var hemma var dag jag var det. Hon skulle hamna utanför gruppen och därför är hon på dagis 3-5 dgr per vecka. 9-14. Dumt att skriva att det är regler när det inte gäller alla kommuner men kanske vet du mer om inläggsskrivaren än jag, jag menar vart hon bor och så. Hej!
Skrivet av    Olika kommuner!

Olika inställning

för olika förskolor. Har hört om förskolor där det inte är ok att föräldrarna handlar på vägen till hämtning. Hos oss finns ingen sådan regel,oftast handlar om en förlängning på 10-15 minuter. Kan väl vara samma sak som att du får en xtra timme en gång ibland. Har du heltid/deltid och hålller dig inom de tider du har angett om hämtning/lämning så finns det ingen sådan regel - åtminstone inte inom Stockholm. Hur det ser ut i resten av landet vet jag inte,men det låter lätt konstigt.
Skrivet av    -Dellen-

Bor i Stockholm, ska jag kanske

säga och det verkar som Stockholm är relativt flexibla. Men vill också förtydliga att jag inte anser att man ska ha barnen på dagis om man är helledig. Då vill jag åtminstone ha sonen hemma hos mig!
Skrivet av    Poppy

Beror på vart du bor...

...men i Stockholm är inte reglerna lika stränga som i vissa andra kommuner, här har man rätt till 30tim vid mammaledighet, ingen 30min resvägstid osv, så om du bor i Stockholm kan du visst handla påvägen hem.
Skrivet av    louloudia

Är det verkligen så?

Då undrar jag precis som någon annan skrev vad man får göra om man har syskon på dagis när man är hemma med en bebis. Får man inte handla då? Vissa strosar runt i klädaffärer med bebisen medans storasyskonet är på dagis. Är det inte heller ok?
Skrivet av    Maria med E&A

Klart du ska handla!

Jag tycker det är självklart att du ska handla innan du hämtar barnen på förskolan. Så länge du hämtar barnen på utsatt tid så är det väl ok. Jag tar ibland komp och sticker tidigare från jobbet för att handla. När jag hämtar barnen på förskolan måste jag åka direkt hem och mata Albin. Det finns inget utrymme alls att åka iväg och handla.
Skrivet av    Maria med E&A

Jag gjorde inte det

när jag jobbade, men jag jobbade bara 55%, och ville att William skulle ha så korta dagar som möjligt. Nu när jag är hemma med lillebror och han går 15 timmar händer det att vi åker och handlar när han är på dagis. :-) Men oftast tar vi det som en utflykt till affären efter dagis, för att slå ihjäl några timmar innan pappa kommer hem. Men jag tycker dom så att om det är så att barnet trivs på dagis, och inte blir ledsen för att du inte kommer tidigare så är det OK. Men sen beror det kanske också på hur långa dagar ditt barn har från början. I vår kommun har vi rätt till heltid om vi arbetar eller studerar minst 50%, och då betalar vi maxtaxa. Så som jag förstått det är flexibiliteten stor när det gäller just heltidsbarnen, men deltidsbarnen är net noll flexibilitet. Hade nog inte berättat att jag åkt och handlat, eller kommit in på dagis med min matkasse. Utan hållt en låg profil.
Skrivet av    Annisan2oktoberboys

Jovisst, men....

....den regeln är ändå lite \"flytande\" tycker jag som förskollärare. Det är lite skillnad mot att snabbt springa in i affären och handla lite saker som kan behövas för middag/frukost etc, mot att åka och storhandla innan hämtningen. Snabbhandling tycker jag är ok, storhandling tycker jag man kan göra helgtid elelr så. Min åsikt. Vissa föräldrar har frågat oss om det är ok att åka och klippa sig eller liknande. Jag upplyser dem om att det egentligen inte är det, men att det är ok ändå. Det är altlid bättre att vara ärlig mot personalen tycker jag!
Skrivet av    Nina m Alice-03+Cassandra 050627

tror att vissa har

stenhårda regler att inte en minut mer än vad nöden kräver medan andra förskolor ser mer till hur det passar alla parter både barn personal och föräldrar. ex jag var hemma från jobbet klockan 15 men förskolan tyckte inte att 15 var en bra tid att hämta på för de skulle ha mellanmål då så de frågade om jag kunde tänka mig vänta till 15.30 för barnets skull och för att det passade personalen bättre. Visst det tyckte jag med var bra och det innebär ju att jag kunde handla om jag så ville så förbjudet är det då rakt inte. Det beror på vilken förskola man har tror jag och vilket schema man har har man lyckats jobba in en halvtimma en dag och kan handla på vägen hem utan att det stör schemat är det ju helt okej ialla fall här på våran förskola
Skrivet av    Emma

Här

är det aja baja att göra så, det får man inte, man ska hämta så fort som möjligt,helst innan man loggat ut på jobbet =) Jag har \"turen\" att sluta jobbet mitt i deras vila så jag kan handla efter jobbet och åka och hämta direkt efter det men om jag skulle slutat senare är jag tvungen att hämta direkt efter jobbet... det är olika i olika kommuner vad jag har hört, i vissa kommuner verkar man få bestämma själv hurdana tider ens barn ska ha, det får man inte här utan den som börjar seanst lämnar och den som slutar jobbet tidigast hämtar.
Skrivet av    Elle med Liam

Jag hämtar sonen först

Inte för att jag måste, men för att jag tycker att det är viktigt att ha barnen med sig i alla sysslor man har. Han är med och handlar, lagar mat och städar. Tycker att det är synd att många föräldrar hellre gör allt sådant utan barnen - det är ju en del i vardagen och är sådant som gör att barn känner sig delaktiga.
Skrivet av    L

För egen del

är min dotter socialt delaktig i allt - helt enligt barnaboken. Men just handla tycker hon är pest, just nu. Så det ena behöver inte utesluta det andra.
Skrivet av    Helen m Gyril

Jo

självklart ska barnen vara med men just under storhandling åker jag mycket hellre själv! Liam blir rastlös så fort man kommer in i en affär så då väljer jag att inte ta med honom utan han får vara hemma sålänge. Andra sysslor som städning och laga mat tycker han är kul men handla går bort :)
Skrivet av    Elle med Liam

jag handlar inte med min skock barn

inte själv och inte storhandla ens om maken är med och alla barnen. Okej att ha koll på en två men tre fyra då blir det lite värre.
Skrivet av    Lisa

Varför inte vara ärlig?

Din inställning till \"dagispersonalen\" tycker jag är både nedvärderande och pinsam. Anledningen att personalen vill veta var du är , är för att de måste kunna nå dig om något skulle hända ditt barn. Var hellre ärlig och tala om vart du ska! Du ska se att personalen faktiskt är förstående och tänkande människor de också
Skrivet av    Maggi

Så rare regler

dere har i Sverige :D Får man ikke handle mens barna er i barnehagen??? Hvorfor skulle man ikke det?
Skrivet av    Stinemor

för

att man har barnen på dagis för att man jobbar, när man inte jobbar ska inte barnen vara där....=)
Skrivet av    Elle med Liam

Jajamensan.

Här har jag lämnat in ett schema på de tider June ska gå, och om jag får en timme eller två över så åker jag och handlar utan henne. June har ärvt samma avsky för affärer som sin pappa, så jag sköter storhandlingar ensam numer. :)
Skrivet av    cilia m june

Är delad

Enligt reglerna i vår kommun får man inte göra så, barnen får vara på dagis medan man jobbar/studerar och restid dit och hem. Å andra sidan så är det inte för barnets bästa att trött å grinig följa med i en mataffär. Å tredje sidan så tycker jag ändå inte att det är dagis som ska sköta passningen av barnet medan du handlar, det får ni lösa med pappa eller annan barnvakt. Har du alltså en extra timme dagistid på eftermiddagen för att du ska kunna handla?
Skrivet av    Mica fskl

Jag sa bara hur det är

herregud, hon gör väl hur hon vill, men hon undrade ju hur det var och jag svarade!
Skrivet av    G-i-a

Oj, det visste jag inte

eftersom det är så där jag arbetar, trodde jag att det var så överallt.. Mitt misstag.
Skrivet av    G-i-a

Jo...

men då \"arbetar\" man ju på samma gång. Dvs tar hand om sitt lilla barn. Fast denna reglen gällde visst inte i alla kommuner sa ju nicket \"Olika kommuner!\" Och jag antar att din fråga inte är ärligt menad, utan lite för att provocera. Synd att ni blev provocerade av mitt enkla svar. Jag trodde att TS verkligen undrade hur reglerna var och jag svarade så som jag trodde att de var eftersom de är sådana i vår kommun.
Skrivet av    G-i-a

Håller helt med!

Tror aldrig att det ha hänt att vi (på fritids) har nekat någon lite extra tid, vi brukar inte ens fråga om anledningen. Det brukar ju jämna ut sig i slutändan ändå.
Skrivet av    G-i-a

Försvarar

Det är klart att det är en _Regel_, eftersom det är vad lagen säger att man har rätt till, sen finns det ett antal kommuner som har generösare regler, men du har rätt i att man inte har _rätt_ till det.
Skrivet av    Kumikameli

Blev inte...

...så provocerad egentligen men tycker ibland att det kan vara lite \"häxjakt\" av de som kanske gör ett snabbt ärende medans barnen är kvar på förskolan. Minns en disskusion här på aff för ett bra tag sen där det var vissa som på fullt allvar tyckte att man skulle hämta barnen från fsk och ta med dem till gynekologen för att sen åka och lämna dem på fsk och sen åka tillbaks till jobbet. Om jag tar komp och åker och handlar är det ju fortfarande betald arbetstid och då måste det vara ok i alla kommuner. Annat är det naturligtvis om man vill hämta barnet senare än normalt.
Skrivet av    Maria med E&A

Vart kan man läsa om reglerna?

Tänkte att du kanske har koll eftersom du jobbar som fskl :) För ska man hårddra det till att man bara får ha dem på arbetstid+restid så betyder det att jag egentligen borde åka och hämta dem under lunchen. Jag har 1 timme obetald lunch och det är ju inte arbetstid. Får man inte handla på lunchen heller då? Sen att jag inte hade följt en sån regel om den finns är ju en helt annan sak :) Jag är faktiskt uppriktigt nyfiken om hur reglerna är och inte ironisk.
Skrivet av    Maria med E&A

deltid eller heltid?

Hetsjakt på föräldrar kallas det. Jag handlar och går ibland från jobbet istället för att ta bussen ibland träffar jag någon jag känner på vägen som jag stannar och pratar med... jag tänker inte bli sönderstressad av allas regler och bestämmelser! jag betalar för heltid på dagis och jag ska då själv kunna bestämma hur länge han ska gå om dagarna.Ibland är han ledig vissa dagar för att jag jobbar helg ibland.ska jag kanske ändra då till deltid då han är ledig 2 dagar i veckan. Jag tror att vi skulle bli trevligare och lugnare föräldrar om vi skulle få sköta vårt eget och inte bli piskade från alla håll och kanter.
Skrivet av    Anna

I min kommun...

...har alla föräldrar fått ett häfte som heter \"Regler och avgifter\", och däri står det. Jag tycker självklart att man får göra allaehanda ärenden på sin lunch! :-)
Skrivet av    Nina m Alice-03+Cassandra 050627

fast

om du stannar upp och småpratar med någon du känner och därmed kommer försent till den tid du sagt att du ska komma, så ger det fler effekter eftersom pesonalen kanske inte kan gå hem (om fler resonerar som du) och därmed kanske personalen inte kan hämta sina barn i tid och...osv osv...
Skrivet av    M

Tack!

Ska fråga om vi har något liknande. Ibland kan regler vara lite svåra i praktiken därav mina utsvävningar om lunchen :) Tack för svaret!
Skrivet av    Maria med E&A

Tja, jag vet ju inte hur ni har det

...med schema, men i min kommun betalar man samma taxa oavsett timmar. Dock lämnar man alltid in schema och det schemat är arbetstid och restid dit och hem. Den tiden ska såklart hållas! Vi planerar personaltäckning m.m efter barnens schema, så gör alla som du så står vi där med en vuxen på 15 barn plötsligt. Återigen får man tänka längre än till sig själv.
Skrivet av    Mica fskl

oki..

rart bare at det er så annerledes med her.. :) Her er det sånn at har du plass kan barnet være der hele dagen.. ingen regler om at du ikke kan handle når barnet er i barnehagen eller sånn.. Har du 100% plass så disponerer du den som du vil! :)
Skrivet av    Stinemor

det beror på

jag tycker att det ok om det inte förlänger redan långa dagisdagar för barnen. Har barnen hyfsade dagar på dagis så spelar den extra tiden mindre roll.
Skrivet av    eva

Det går att nå

mig på mobilen i så fall, även om man inte vet vad jag gör. Det finns ingen anledning att dagis fröknar ska veta allt. Något tänkande har vi inte märkt av på vårt dagis i alla fall. Däremot har man väldigt svårt med tystnadsplikt o dyl.
Skrivet av    Helen m Gyril

Artiklar från Familjeliv