Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skitiga barn?

Skrivet av Bellas mamma*
Dum fråga kanske, med tanke på att det är väl en självklarhet att barn blir skitiga, men jag tycker att personalen åtminstone kan hålla dom rena om munnen?

Oftast varje dag jag hämtar dottern, är hon skitig som f*n runt munnen, och jag vill att dom håller henne ren om munnen. Är det ett orimligt krav av mig?

En annan grej jag stör mig på är att när jag hämtade henne häromdagen, hade inga av barnen mössor på sig, vilket resulterade i att hon nu är störtförkyld.

Är jag en hönsmamma eller borde jag be dom hålla dottern ren om munnen?
Svar på tråden: Skitiga barn?

förkylningar

smittar på annat sätt än utan mössa dock om man är förkyld är det ju inte direkt lämpligt att gå utan mössa dvs om man har feber eller så men förkyld blir man ändå när man är i folksamlingar som en förskola innebär. Här har vi inte börjat med mössa ute ännu men vi bor inte i norrland här är det ännu så varmt att mössa inte behövs så inga barn har mössor Man blir inte förkyld utav att inte ha mössa det är en myt däremot kan man ju frysa. Men tvätta om munnen borde de ju ha som rutin att man gör efter måltiderna (ja jag antar att det var mat det handlade om) är det grus ifrån utelek så förstår jag att de inte tvättar hela tiden förståss utan när de går in igen.
Skrivet av    Emma

På barnens dagis

tvättar de alltid barnen noga och jag har aldrig sett någon som är smutsig där. När storebror gick hos dagmamma så var han ofta smutsig runt munnen och dessutom kunde hela tröjan vara full med gamla matrester. Så jag förstår hur du känner det! Jag sa till dagmamman på ett vänligt sätt och hon blev lite stött men tvättade honom och bytte till ren tröja då han var smutsig sedan. Så säg till är mitt råd! Vad gäller klädsel så är det svårt att bedömma, tycker jag. Personalen måste ha bedömt att det inte behövdes mössa eftersom ingen hade det. Där kan ju barn vara olika så jag tycker att du kan säga till att du vill att din dotter har sin mössa på. Jag har barn som är väldigt olika, den ena är supervarm och den andra fryser lätt. Jag har alltid fått ha olika tjocka kläder på dem.
Skrivet av    Cecilia med små troll

njaa

asså någorlunda ren borde ju barnet kunna hållas i anskitet.. påtal om mössor min son hade på sen tshirt när hans pappa plockade upp honom rån dagis i onsdgs.. JAG tycker att oktober är liite väl höstigt för bara tshirt :/ det blåser ju kallt även om solen värmer.. puckat!
Skrivet av    Ayhanza

På sonens dagis...

så måste ALLA barn tvätta sig om munnen och händer efter alla avslutade mål. Det tycker jag är jättebra eftersom jag kör på samma linje härhemma. Vad gäller förkylningen så smittas man genom luften och i indirekt/direkt kontakt med andra som är förkylda lr på väg att bli... inte genom att man inte använder mössa.
Skrivet av    Tweedy

Vi har

faktiskt bett dom att tvätta henne munnen efter maten. Annars så tvättar dom sig själva men hon är så liten så hon får inte bort allt. Något som har gjort att hon får massor med utslag runt munnen :-/ Men det var helt ok att vi sa till o nu är det sällan hon är smutsig runt munnen.. jo när hon är ute o käkar grus typ!
Skrivet av    Mmaria

Förtydligande,

jag är väl medveten om att en förkylning inte kommer för att dom inte har haft mössa på sig en dag utomhus. Men hon var redan småsnorig, får lätt öroninflammation +att det faktiskt blåser kallt ute som någon mer skrev. Jag vill inte att hon fryser, och att jag då vill att hon har mössa på sig utomhus borde inte vara ett orimligt krav. Jag bor inte heller i Norrland, utan i Sthlm och här är det kallt på morgnarna för att bli lite varmare på eftermiddagen. Och skiten runt munnen hon har är inte enbart grus från utelek (även om det är mycket därifrån också), utan kladd från mellanmål. Dessutom är hon alltid skitig med matrester på kläderna när jag kommer för att hämta, och det känns ju inte så kul. Tack för din input! =)
Skrivet av    Bellas mamma*

Mössa

har mina barn bara haft på morgononen när det varit under 10 grader när vi gått till dagis och jag har inte sett några andra barn på dagis som har mössa på sig på dagen när jag hämtar (bor också i Stockholm). Jag tycker det är helt ok då det har varit så varmt på dagarna. Ett av mina barn är öronbarn men ÖI får man ju inte heller av att inte ha mössa så det är inget problem. Men om du vill att ditt barn skall ha mössa så är det ju bara att säga till. Att tvätta barnen om munnen när de har ätit borde höra till rutinerna så visst tycker jag du kan påtala det. / Jennie
Skrivet av    Jennie

menar du att

de ska ta på nya rena tröjor efter varje mål mat?
Skrivet av    M

Kanske i alla fall

haklapp, men det kanske de använder. Min kille är smutisgare hemma efter att ha ätit än han är på dagis så jag antar att vårt dagis vet hur man gör.
Skrivet av    -Selma-

Mössa har

Lucas på dagarna. Har inte sagt nåt om det, men jag är en riktig möss-mamma och han har haft mössa länge nu. Han är 2 år med snaggat hår så han har inte mycket som skyddar i och för sig. Skitig är han inte, se inlägg ovan. Vi bor i Uppsala ang mössa.
Skrivet av    -Selma-

mössa och förkylningar

Man blir inte förkyld av att ha blivit kall. Jag klipper in en text från http://www.infomedica.se/artikel.asp?CategoryID=14123 \"Förkylning har inget med kyla att göra Det är en vanlig missuppfattning att förkylning beror på att man blivit kall. Tron på kylans inverkan gav faktiskt infektionen sitt namn en gång i tiden. Men i vetenskapliga undersökningar har man inte kunnat visa något samband mellan kyla och risken för att få en luftvägsinfektion som förkylning. Den viktigaste förklaringen till att luftvägsinfektioner är vanligare under vinterhalvåret är att vi då är mer inomhus och alltså har mer närkontakt med andra människor. Det är också därför barn på dagis oftast har fler förkylningar än barn som är hemma i en liten grupp.\" Själv har jag inga mössor på mina barn förrän det är under 0 gradigt ungefär. Jag bor i skåne och här har vi för tillfället 19 grader och strålande solsken. Barnen springer i t-shirt ute hela dagarna och är inte förkylda:).
Skrivet av    lisalei

På vårt dagis

tvättar de av barnen efter maten, men de är inte på och tvättar bort snor och så. De torkar, men är inte upp ei ansiktet på dem hela tiden. Och June är helt fenomenal på att skita ner sig! Jag hämtar jämt en liten skitgris från dagis: Matfläckar på brallorna, grus i håret och sådär. Det stör mig inte, för det stör inte henne.
Skrivet av    cilia m june

Artiklar från Familjeliv