Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Alltså vad tycker ni? (Passiv rökning) *långt*

Skrivet av Miss Lyckad
8-åringen åker till sin pappa idag, byte varje fredag, vv boende.

Pappan är arg på mamman, lever ensam drygt två år efter skilsmässan, bråkar fortfarande med henne om att hon träffade en annan man och ville skiljas, ringer på fyllan och snackar med hennes släktingar, "håller koll" på henne på det sättet. Mm.

Kontakt mest via mejl, ibland korta samtal, eftersom mamman stoppat telefontrakasserier och förföljelse med att vägra alla icke nödvändiga samtal (dvs såna rörande viktiga saker kring gemensamma barnet) genom att lägga på luren, spela in hot och otrevligheter osv.

Ovanstående bara för att ni ska förstå kommunikationsläget.

Nu säger 8-åringen, kvällen innan han ska till pappan:
Sonen: "Det luktar bränt hos pappa."
Jag: "Gör det? Varför då?"
8-åringen: "För att pappa röker inomhus. Ganska mycket, hela tiden"
Jag: "Ojdå, det var ju inte så bra. Pappa borde nog gå ut på balkongen och röka. Det är farligt för dig att vara i samma rum som någon som röker"
8-åringen: "Men pappa röker under fläkten" (dassig kolfiberhistoria)
Jag: "Ja men det hjälper inte så mycket. Var åtminstone inte i köket när pappa röker. Du FÅR säga till honom att han borde röka på balkongen, att du tycker att det luktar illa..."

Ja, ungefär så.
Vet inte om jag gjorde fel. Jag blev uppriktigt chockad över sonens information, var inte beredd.

Pappan rökte aldrig inomhus när vi levde tillsammans. Men iofs var det jag som var mest sträng med det.

Jag tycker att det känns otroligt hemskt att min son utsätts för livsfarlig passiv rökning varannan vecka. Att påpeka detta för mitt ex kan bara sluta med ännu mer krig. Något min son inte heller mår bra av.

Men jag måste, eller hur? Vad ska jag göra?

(Ja, jag har varit rökare, i tio år. Slutat under graviditeterna och ytterligare en gång, men fallit tillbaka. Men aldrig rökt i barnens närhet, knappt ens utomhus iaf inte vartefter info om skadligheten blev större hos mig... Nu rökfri.)
Svar på tråden: Alltså vad tycker ni? (Passiv rökning) *långt*

På ett sätt

så tycker jag det är en sort av misshandel av barn. De är helt oskyldiga till att bli utsatt för denna farliga rök. De kan ju inte bara försvinna hemmifrån precis varje gång någon ska röka. Och jag tycker att det är pappans ansvar att se till att hans grabb mår bra den tiden han är där. Och tydligen så gör inte pappan det. Jag tycker att du ska ta upp detta med hans pappa och försöka förklara på ett lungt sett vad han utsätter sitt barn för. Det krävs inte så mycket att gå ut på en balkong. Hoppas det löser sig för din grabb
Skrivet av    -TH-

Tycker med att du ska ta upp det

med oappan och berätta att det är barnet som berättat det för dig och att barnet finner det obehagligt. Förhoppningsvis tar han det till sig och stället sig istället på balkongen och röker, men mer än en dialog kan man ju inte ha utan hoppas att den andra vuxna kan resonera och handla därefter...
Skrivet av    mia

Håller med om

att det är som en form av misshandel av barn. Det är ju t ex ruskigt mycket farligare med passiv rökning än att röka själv. Och hur kul det är att lukta illa om kläder och hår/skämmas för hur det luktar hemma hos pappa - inte misshandel, men defintivt inte schysst mot ett barn! Jag fattar faktiskt inte hur man är funtad när man gör så. Tack för svar, TH!
Skrivet av    Miss Lyckad

Ja, kanske

tar han det till sig. eller så blir han bara obstinat och tjafsar emot och anklagar mig för att lägga mig i hans liv och bråkar eller, i värsta fall, så ger han sonen dåligt samvete för att han har \"skvallrat\" för mamma.
Skrivet av    Miss Lyckad

Klart olämpligt

Nu är jag ingen fanatiker, men röker gör man utomhus. I mitt hem inte ens under en bra fläkt. Visst är det en sorts misshandel, dock inte sett som det av någon lag. Kan det fungera att vädja till pappan som ju måste vilja sitt barns bästa att han går ut när han röker? Inte \"säga till\" och anklaga, utan vädja istället.
Skrivet av    Malinau

svarar

då jag själv fortfarande är rökare :-(. jag tycke oxå att pappan gör helt fel, men av erfarenhet om du tar upp det så kommer han ta det som personlig kritik o i värsta fall röka ännu mer. Har du kontakt med nån i hans närhet som han skulle kunna lyssna på? Bara ett litet tips om han är det minsta lik mitt ex.
Skrivet av    mamma-71

Artiklar från Familjeliv