Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är så förbannad!

Skrivet av Anonym pga av hänsyn till offret
Förra helgen utsattes tre unga kvinnor för överfalls våldtäktsförsök här i närområdet. En är nära kompis med dottern.
Förövaren angrep henne bakifrån, drog ner hennes mössa över hennes ögon, skar av henne kläderna med kniv. Hon är skuren i ansiktet och på halsen.
Hon lyckades sparka sig fri och springa ifrån förövaren.

Polisen misstänker att överfallen är utförda av fyra olika individer (vid det första överfallet var det två män).
Så inom en radie av en kilometer så begår fyra olika män brutala överfall mot tre unga kvinnor under loppet av ca. 48 timmar.

Dottern vägrar gå ut själv nu efter mörkrets inbrott. Hennes kompisar stannar hemma de med eller ser till att bli skjutsade.
Deras frihet är beskuren av fyra okända idioter.
Kompisens liv och framtid är skadat av ett pucko som ansåg sig ha rätten att med kniv tvinga sig på en oskyldig förbipasserande.

Och polisen står maktlös(?).
Det är nästan så att man får lust att bilda medborgargarde och patrullera på nätterna.
Svar på tråden: Är så förbannad!

Jag förstår din ilska

men medborgargarde? Har du något annat förslag på hur man faktiskt skulle kunna minska överfallsvåldtäkter?
Skrivet av    -Allis-

Medborgarardes tanken

kommer väl från reptilhjärnan. Jag vill slåss, rivas och bitas i ren och skär vrede. Förnuftigare än så var jag inte. Minska (få bort) överfallsvåldtäkter? Bättre belysning. Ett större allmänansvar från män. En Reclaim-the-night rörelse kanske.
Skrivet av    Anonym pga av hänsyn till offret

Men hur skulle det se ut?

Fler gatlampor är ju enkelt att sätta upp men hur ska allmänansvaret från männen se ut? Reclaim rörelsen låter spännande, den vill jag också veta mer om.
Skrivet av    -Allis-

Gatubelysning

är tydligen inte så lätt om man får tro tidningarna. Forskning visar att gult (varmt) ljus minskar våldsimpulser, medan blått (kallt) ökar våldsimpulser. Markplacerad belysning lyser upp omgivningen bättre än lyktstolpar. Men man bryr sig inte om dessa rön pga av ekonomiska skäl enligt myndigheterna. Kan bero på att männen inom förvaltningarna inte ser problemet. En liten iaktagelse gjord utanför mitt hus; över gatan som är en huvudled strålar ett skönt gult ljus som lyser upp väg och dikesren (gult ljus får förare att köra lugnare). Bakom huset i parken är det kallt blått ljus på höga stolpar som bildar djupa skuggor vid sidan om gångvägarna. Allmänansvaret hos män kan vara att de mer och tydligare faktiskt födömer våldtäkter. Att män som är ute på nätterna är mer vaksamma om sin omgivning. Att män så att säga på ett storebrorligt sätt håller koll på andra män. Reclaim the nigth vore väl ballt. Kvinnor i alla åldrar ute överallt på nätterna.
Skrivet av    Anonym pga av hänsyn till offret

Ja man blir arg, när man blir drabbad

Skrivet av    jag

Skickades i väg för tidigt

Ja man blir arg när man blir drabbad. Oberoende av vad det handlar om. Jag har inte varit med om just det här. Men jag har varit med om mobbing, grov sådant, dels av lärare, dels av elever. Ungefär lika från båda kön. Nu är det över tio år sen, flera självmordförsök och tid i sluten psykvård. Trotts att åren går så mår jag fortvarade inte bra. Jag är inte fri. Och jag vet att liv förstörs varje dag på samma sätt som mitt liv blev förstört. Alla står som sagt maktlösa inför det.
Skrivet av    jag

Farsor/morsor på stan kanske?

En del av tanken med medborgargarden är god. Att man ett större antal föräldrar t ex med barn på samma skola hjälps åt att patrullera på nätterna med bil och till fots behöver inte vara så fel. Ser man något så ringer man polisen men självklart kan man ingripa och stoppa pågående brott också. Och det kan ju gälla även misshandel, klotter, stölder m.m. Däremot ska man vara noga med att inte själva utskipa rättvisa utan överlåta det åt myndigheterna. Detta är ju även ett sätt för män att ta större allmän-ansvar. Tyvärr tror jag inte rekorderliga mäns offentliga fördömanden är speciellt verksamma i huvudet nästa gång en våldtäktsman står ensam i en park och fått för sig att överfalla någon.
Skrivet av    Sportbil

Nu

så är det ju inte bara väldigt unga som flickor som utsätts, de som föräldrar kan förväntas nattvandra för. Utan unga vuxna i åldrarna 18 och uppåt. Känns inte ok att vuxna människor skall behöva vakas över på det sättet. Det är ett vanligt argument (för att slippa?) att inte rekordeliga mäns fördömande är verksamma. Vi vet ju inte det, för det har väl egentligen aldrig prövats fullt ut.
Skrivet av    Anonym pga av hänsyn till offret

Vad är det egentligen för fel ¨på

medborgargarde då? Fler poliser kan vi ju se oss om i stjärnorna efter.
Skrivet av    annis

allmänansvar...

Det här med enskilt eller \"kollektivt\"/gemensamt ansvar är intressant och jättesvårt. Har vi något gemensamt ansvar? för något? Det finns ju en rad intresseorganisationer där man tar gemensamt ansvar, t.ex. handikappförbund, religiösa samfund, fackföreningar(?), idrottsförbund. Organisationerna försöker se till att gruppens intressen tillvaratas och uppmärksammas. Det är bra att de finns, tycker jag. Men kan man avkräva gemensamt ansvar? Ska fotbollsförbundet ta ansvar för den skadegörelse och de trakasserier som medlemmarna= huliganerna i förbundet ställer till med. Borde vi kräva att \"rekorderliga män\" tydligt tar avstånd ifrån våldtäkt? Vore det bättre om någon mer populär person eller grupp tydligt tog avstånd? om det nu hjälper? eller är det psykiskt sjuka män som våldtar? - då hjälper ju inte avståndstagande. Det är samma diskussion som kring ROKS... kan vi skuldbelägga, lägga ansvar på en grupp på 49% av befolkningen? Tänk om män ute på stan på nätterna kände att de skulle hålla koll på varandra? Det skulle kunna bli hur farligt som helst. Hur vet man vem som är ute för att våldta någon? Det liksom medborgargarde tycker jag inte är en så bra ide. Att se till grannens hus när de är bortresta är en sak men \"patrullera\" tror jag inte på. Stämningen kan snabbt bli hotfull och okontollerbar. En Reclaim-the-night-rörelse låter ju spännande! ( fast det utesluter genast mig eftersom jag är fruktansvärt kvällstrött....och i stort sett aldrig ute på nätterna). I vissa frågor har vi kollektivt ansvar, tycker jag, i miljöarbetet då t.ex. men det snacket hör ju inte hemma här.
Skrivet av    anna-frida, bara frågor idag

Men det säger väl sig självt

Tycker du att det skulle vara ok om kreti och pleti kunde frihetsberöva dig???
Skrivet av    -Allis-

Men jag är ju ingen

våldsman... Förstår inte riktigt ärligt talat.
Skrivet av    annis

en polisman

men även en \"riktig\" väktare är utbildade och tränade i att hantera kritiska och hotfulla situtationer, det är inte vi andra. Om det skulle bli hotfullt kring en medborgargardist(?) kan det bli bra mycket mer våldsamt än det kanske hade krävts = inte bra! Tänk att ha en massa Svenssons ute med slagträn m.m. för att ta hand om buset.... isch!
Skrivet av    anna-frida

Men hur ska ett medborgargarde,

utan utbildning och sanktioner från staten, agera? Vad ska de ha för rättigheter tycker du? Att du inte är någon våldsman är rätt oväsentligt för hur ska gardet kunna veta det?
Skrivet av    -Allis-

Ett medborgargarde

ska väl inte hoppa på mej som ensam kommer vandrande genom natten! Ett medborgargarde ska finnas utspridda och röra sej på olika ställen på kvällar o nätter för att kunna stävja våld av olika slag. Om jag kommer gående och blir påhoppad av en våldtäktsman med kniv så ska ett garde kunna övermanna våldtäktsmannen och ringa efter polisen. Så skulle jag gärna se ett fungerande garde i allafall. Om folk som det inte står rätt till i huvudet på vet att det börjar röra sej där ute med garden så ligger de nog lite lågt. De blir ju inte friskare o sundare av det men tjejer i synnerhet kanske vågar sej ut.
Skrivet av    annis

Varför slagträn?

Varför ska de vara utrustade med vapen? Att bilda medborgargarden som rör sej, ungefär som föräldrar på stan, men hela kvällar o nätter alltid, finns inget måste att vara beväpnade. Men jag vet inte vad lösningen skulle vara. Fler poliser kommer det aldrig att bli som kan vara på olika ställen kvällar o nätter så att folk kan gå hem tryggt, eller en så enkel sak som att gå ut o rasta hunden.
Skrivet av    annis

brännbollsträd och jute säck

är medicinen mot sådana typer lite research tills du vet vilka det är som håller på ungdomsgängen har ganska bra koll på läget gå i hop några kamrater dra en säck över huvudet på förövaren utan att han vet vilka som gör det ge han så mycket stryk så att han precis överlever kör ut han i skogen utan skor och kläder till ett massivt myggträsk/ eller jättemyrstack så att han har några timmar på sig att tänka över sina synder sådana där as ska hållas kort
Skrivet av    ?????

klart att man ska ha slagträn

slå till stenhårt utan att dom har en aning om vad som har hänt är medicinen annars så samlar dom snart ihop resten av slödder kompisarna och kommer och bränner ner ditt hus
Skrivet av    ?????

Ok, tack för ditt seriösa svar!

d
Skrivet av    annis

Vore väl bra om de höll fast våldsmannen

tills polisen kom. Varför skulle de hålla fast en oskyldig? Dessutom skulle blotta medvetandet om att de fanns ute avskräcka våldsmännen.
Skrivet av    Kajan

Jag förstår inte varför män skulle ha ett ansvar

Har min man ett ansvar för att några puckon överfaller kvinnor? Lika gärna kunde man säga att jag har ett särskilt ansvar att fördöma kvinnors brottslighet. Som förälder har man ett ansvar att uppfostra sina barn att visa hänsyn mot andra människor, att inte bryta mot lagen etc. Antingen har dessa män aldrig fått den uppfostran el också har den inte bitit på dem. Det som din dotters kompis och de andra kvinnorna upplevt är fruktansvärt. Men man läser ju också om män som blir rånade, misshandlade, dödade. Det är ju lika hemskt för offer och anhöriga. Så jag fattar inte varför brottslighet skulle ses som en jämställdhetsfråga. När det gäller våldtäkter av killar som offret känner, sk \"vanliga hyggliga killar\", då kan däremot andra mäns avståndstagande betyda något. Men kriminella män (som har en kriminell identitet) bryr sig inte om det.
Skrivet av    Kajan

Jag tror inte

att män som våldtar är \"vanliga hyggliga killar\". Det är alltid något slags fel i huvudet på den som gör sådant. Och de lyssnar definitivt inte på vanliga hyggliga killars fördömanden. Lika lite som man kan få en massmördare att sluta genom att vanliga män fördömer honom.
Skrivet av    Matulda

Alla våldtäkter är inte lika

Hur kan man annars ha \"normalfall\", grova och lindriga? De som överfaller flickor/kvinnor utomhus tror jag som du att det är något fel på. Men sen har vi fallen med gängvåldtäkter av berusade flickor el fd pojkvännen som våldtar sin fd flickvän. Där tror jag de har felaktiga föreställningar. T ex att det är fritt fram om tjejen är berusad el att det är ok om man har el har haft ett sexuellt förhållande. Där finns möjligheten att påverka genom att andra män säger ifrån att det är oacceptabelt. Eller genom att dömas för våldtäkt, men då har det ju redan hänt.
Skrivet av    Kajan

Varför skulle det inte kunna ha ett allmän ansvar?

Kvinnor förväntas ju ta detta genom att anpassa sitt beteende för att några få puckon överfaller kvinnor. Inte röra sig på mörka platser, åka taxi, inte gå ensamma osv.
Skrivet av    Lynxan

killarna

då... hur vågar man skicka ut sina söner som knivhuggs och sparkas på öppen gata? Generalisera inte så förbaskat! Samma brottslingar som våltar tjejerna misshandlar killarna. Är det bara jag som oroar mig lika mycket för våra söner?
Skrivet av    Tova

OK

slagträn kanske var att ta i..men risken att våldet trappas upp är nog väsentligt större om det är outbildade personer som skall stoppa t.ex. misstänkta!!! inbrotttjuvar.
Skrivet av    anna-frida

ljus

Jag har aldrig hört att gult ljus skulle minska våld, mén att man har gult ljus över vägarna är bara för att det är mycket billigare, inte för att folk ska köra lugnare. Att man inte har det på andra ställen är för att folk inte gillar det, färgåtergivningen är gräslig. Om det är våldsminskande kanske man skulle ha det fast folk ogillar det. Men det \"blåa\" ljuset i parkerna är faktiskt rätt gult det med om man jämför med dagsljus.
Skrivet av    Veronika

Har du hört talas om självbevarelsedrift?

Alla borde väl ha det. Gäller också män som inte bör lulla omkring på mörka gator med plånboken fylld av sedler och huvudet fyllt av sprit. Om nu det finns kriminella män som rånar, misshandlar och våldtar, så vet jag inte vad andra män ska gör åt det. Eller anser du att de andra männen ska ut och patruellera och skydda kvinnorna? Det blir väl medborgargarde. Dessutom anser jag att kvinnor inte bara ska vara hjälplösa offer, helt beroende av mäns beskydd mot andra män. Utan kunna använda sitt förnuft.
Skrivet av    Kajan

Ja, det glöms ofta bort

När en kvinna råkar ut för brott då beror det på bristande jämställdhet. När en man råkar ut för brott, då beror det på just de enskilda brottslingarna. Nu har jag ingen son, men hade jag det, skulle jag oroa mig. Tänk bara på killgängen som slåss för nöjes skull. Häromdagen var det en som bliv knivhuggen, bara för nöjes skull.
Skrivet av    Kajan

Ja apropå killgängen....

Nej det är inte kriminella gäng utan helt vanliga gossar, vanliga Svenssöner. Hade du en son i den åldern så hade han antagligen hängt med kompisarna på dessa gatuslagsmål. Frågan är väl varför gossarna lider brist på bättre sysselsättning eller vad det är som driver dem.
Skrivet av    Lynxan

Finns det något särskilt skäl

till att du vill ansvarsbefria hälften av befolkningen?
Skrivet av    Lynxan

Det finns forskning

som jag tyvärr inte har nån länk till. Men jag har ockå hört och läst om varmt och kallt ljus och hur det påverkar våld.
Skrivet av    Lynxan

Det är inte samma killar

som misshandlar killar och våldtar tjejer.
Skrivet av    Lynxan

Lynxan! Halva befolkningen

har inte ansvar för vad några få procent knäppgökar gör! Ingen som våldtar är normal, inte ens \"pojkvänner som passar på under flickvänners fylla\". Tycker du att det är normalt? Normalt för män alltså? Snudd på könsrasism!
Skrivet av    Matulda

dålig

uppfostran säger jag.
Skrivet av    Tova

Artiklar från Familjeliv