Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

nervös

Skrivet av maggan
Jag ska göra NUPP om 10 dagar. Det är nervöst att gå och vänta. Nu vet alla att jag är gravid för det går inte att dölja och jg känenr mig jättegravid, trött och andfådd redan. Har försökt att inte ta till mig graviditeten så mycket förän NUPPen var klar, men det är svårt. Kan inte ens tänka mig hur hemskt det skulle vara om jag får dåliga siffror. Ju närmare jag kommer desto mer tveksam blir jag om det är rätt att göra NUPP. Jag vill ju göra det, men vill ju få bra siffror så klart. Hur har ni andra känt före NUPP? Och ni som fått dåliga siffror, hur har ni klarat av det innan ni fått svar på fvp? Jobbig väntan kan jag tänka mig.
Behöver nog mest lite stöd.
Svar på tråden: nervös

Jag tycker NUPP är dåligt

NUPP är säkert bra tycker vissa men när NUPP visar bra siffror och man ändå får ett DS barn så måste jag säga att NUPP är dåligt och missvisande. Så är man helt emot att få ett handikappat barn rekommenderar jag att FVP direkt i stället för att ödsla tid på NUPP (sen kan man ju ändå få ett handikappat barn för allt ser man inte på FVP). /En glad och stolt mamma till ett DS barn och som är överlycklig att NUPP testet visade fel.
Skrivet av    DS-MOR

Hej.

Jag håller nog med DS-MOR att NUPP inte är den bästa vägen att gå om man är rädd för tex DS. Förutom om man ser det som ett mer ingående UL. Jag har gjort NUPP 2 ggr. Ena gången var mitt barn i magen döende och det såg vi ju direkt. Andra gången fick jag extremt dåliga siffror, 1/5 att barnet hade DS. Det hade hon inte visade ett MKP men däremot ett annat genetiskt fel som vi inte såg förrän hon var född. NUPP kan ge en indikation till att gå vidare med FVP/MKP men NUPP kan förstås också visa missbildningar som inte ses på de proverna utan som endast ett tränat öga kan se via UL. Hade jag blivit gravid igen så hade jag nog gjort NUPP och sedan MKP oavsett för att gardera mig så mkt det nu går.
Skrivet av    En annan mamma

Du har helt

rätt. NUPP testet ser man ju saker tidigare men de kan man ju göra med ett vanligt utökat ultraljud också och då inte ge falska förhoppningar i siffror. Jag trodde ju att nu är det inga problem när man fick så höga fina siffror på NUPP. Men det har också med att man ska få en duktig person som gör NUPP testen också.
Skrivet av    DS-MOR

NUPP

Felmarginaler på 20 % när man gör NUPP test. Ganska stor % om man vill ha säkra svar.
Skrivet av    En till DS-mamma

Förstår dig...

Gjorde Nupp för några dagar sedan, men innan dess ville jag inte riktigt ta grav till mig. Jag har dessutom ett MF bakom mig som bidrog till det. Jag kan dock tänka mig att leva med ett DS barn och ser mer detta som ett extra tidigt UL. Det finns ju så många andra problem som kan uppstår än genetiska. Kan inte tänka mig att gör FVP/MKP då jag har bekanta som förlorat barn pga av det. Jag tycker mig få mycket info om riskerna och fick ju även se hjärta, magsäck, ryggrad mm. Detta NUPP kombinerades med blodprov (på mig) så det ger 92% säkerhet. Tänk efter vilka risker du vill ta. Är det OK med ett DS barn, kan du genomgå en sen abort annars etc. Jag fick sämre siffror denna gång än med dottern för 2 år sedan, men det beror ju även på att jag är ädre nu så utgångsläget är ju sämre. Förbättrade dock mina risksiffor jämfört med min ålder med 5 ggr. Den nackspalt de mäter var mindre denna gång, tydligt näsben etc. Fanns inget som gjorde att jag känner ökad oro (en viss oro känner man ju alltid). Lycka till och försök ta det lugnt.
Skrivet av    Myrlejon

Felaktigt besked

Det var ett felaktigt besked du fick om sjukvårdspersonalen sa att du hade 1/5 risk att fostret har *DS* efter NUPP. NUPP indikerar kromosomavvikelser där DS är en av flera tänkbara. Rätt besked borde varit att du har 1/5 risk att barnet har en kromosomavvikelse. Det finns ingen möjlighet att specifikt ange risken för Downs Syndrom efter NUPP.
Skrivet av    Annika60

Alldeles riktigt.

1/5 var risken för kromosomfel, inte bara DS.
Skrivet av    En annan mamma

Tänkte väl det...

Men jag ville korrigera felet här också, eftersom hyfsat många verkligen tror att NUPP ger en indikation på Downs Syndrom enbart.
Skrivet av    Annika60

För egen del

har jag också fått bra värden på NUPP och blodprov, men berikades ändå med en tjej som har en extra glädjekromosom. För min del spelade inte undersökningarna nån större roll; det var mest andra som tryckte på. Jag hade inte tagit bort henne även om jag vetat. Det jag tycker är lite synd är att så många uppfattar NUPP som en garanti och man kan undra lite varifrån det kommer? Se NUPP som ett extra ul och inget annat och ta du till dig graviditeten och njut av den. Det finns inga garantier - med eller utan NUPP.
Skrivet av    Helen m Gyril

Artiklar från Familjeliv