Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hon skär sej

Skrivet av förtvivlad
Snälla, hjälp mig vad ska jag göra?
Har just insett att min dotter (15 år) skär sej i armarna.
Hon har den senaste tiden varit noga med att vara klädd i långärmat men ikväll råkade jag se hur hon såg ut. Hon märkte inte att jag såg och jag sa inget.

Men jag måste ju ta upp det med henne, vad ska jag göra?
Hon verkar inte speciellt "deppig", har många kompisar och aktiviteter, det går bra i skolan osv Men något måste ju vara fel.
Svar på tråden: Hon skär sej

Prata

du måste prata med henne.. Försöka få henne att öppan sig. För någio är det som trycker henne. Har ingen direkt erfarenhet, men det känns som det är något som inte står rätt till. Vet du något som har ändrat sig i hennes liv? Lessen för något?
Skrivet av    -TH-

Det kanske är..

..just det att hon HAR mycket kompisar och aktiviteter och att det GÅR bra i skolan. Prestationsångest kallas det för och kan vara lika jobbigt som den motsatta situationen tror jag. Här kan du läsa ett bra inlägg: http://www.gylf.se/blog/index.php?blog=12&title=en_generation_med_arr_under_kladerna&more=1&c=1&tb=1&pb=1 Lycka till!
Skrivet av    zäta

Trendigt värre

Vet en kille som skär sig, berättar om det för kompisarna och som säger \"Det är så häftigt att se när blodetr rinner.\" Han är hårdrockare, djävulsdyrkare och tror attså att han är skitäftig när han gör såhär. Så inte måste det ha med depression att göra, bara en fix ide ungar gärna får.
Skrivet av    Mamma

Du måste ju prata med henne!

Fråga henne vad hon håller på med och varför. Och kommer det fram att det beror på nåt särskilt så skaffa hjälp via kurator, bup odyl. Att skära sej tror jag många gör för att få uppmärksamhet. Många unga har föräldrar som är väldigt upptagna av sej själva, eller som själva inte mår bra av olika anledningar och jag tror att skära sej är deras sätt att skrika på hjälp. Sen finns det ungdommar som skär sej för att de själva mår psykiskt dåligt. Och så finns nog en del som gör det som nån sorts häftighetsfaktor. Men du måste absolut prata ned henne.
Skrivet av    annis

Läs Berny Pålssons

Vingklippt ängel. Eller ännu hellre, fråga dottern om hon läst den... Rekommenderar också filmen \"Thirteen\" med Holly Hunter som mamma, gärna tillsammans med dottern. Som sagts ovan är det tyvärr \"inne\" med självskador, men det gör ju inte att man ska ignorera beteendet - ta det _genast_! Fråga henne varför hon skär sej, och hur du ska stoppa henne, eftersom det är ett helt oacceptabelt beteende som du inte tänker låta bli att hindra.
Skrivet av    Mia2+1

Du kan inte blunda

och du ska inte låtsas som att du inget har sett. Du måste ju självklart ta upp det med henne och troligen söka hjälp på något vis. Det kan ju sluta hur illa som helst och det är svårt när det har börjat att kunna få stopp på det. Att hon inte är deppig är ju oftast det som kan vara typiskt för självskärare, men även andra självdestruktiva som t ex anorektiker. De har ofta gemensamt av att vara väldigt duktiga och skötsamma, men de orkar inte med alla krav som andra har men även de själv har på sig och måste släppa på trycket. Jag har ingen egen erfarenhet av detta men har läst och sökt lite information. Det var en kompis till en av döttrarna som testade på att göra så här redan som 11 åring, och hon är också en väldigt duktig tjej som ofta är bäst i klassen i alla ämnen. (Har tyvärr ingen kontakt med familjen längre, så jag vet inte hur det har gått.) Det finns en bok som heter \"Zebraflickan\" som är skriven av en ung tjej som själv nyligen varit där. Tror att det kan vara bra om du skaffar 2 ex till dig och dottern, så läser ni boken samtidigt. Kan ju vara en början i alla fall.
Skrivet av    Lena_O

Gå in till:

Barn och tonåringar i riskzonen här på Snack. Där finns fler kloka ord och några länkar bland de översta inläggen på första sidan bl.a.
Skrivet av    Nini

Artiklar från Familjeliv