Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sova över

Skrivet av piluttan
Dottern som just fyllt 17 år anser att hon är för hårt hållen. "Alla andra" får sova över hos kompisar och pojkvänner när de vill. Hon vill att jag ska lita på henne, att hon ska kunna komma och gå som hon vill bara hon sköter skolan. Hon är duktig på att höra av sig och är skötsam (tror jag..) så jag är inte orolig för att de hittar på dumheter. Däremot är hon ganska bekväm av sig, vi bor så hon har ca en timmes resväg till skolan och om hon sov hos kompisar skulle hon kunna gå upp senare. Hon vill också att kompisar/pojkvän ska få sova över hos henne när de vill, det är ju hennes rum. Vi vill veta i förväg om vi har nattgäst och i så fall på helgen när de är lediga, inte när det är skola dagen efter.

Undrar lite vad "alla andra" har för regler för sina ganska stora barn.
När ska de vara hemma när det är skola nästa dag?
När ska de vara hemma när de är lediga nästa dag?
Är det ok att sova över hos kompisar oplanerat (typ bestämma sig när det annars vore dags att åka hem)?
Hur vanligt är det att sova över hos varandra?

Dottern får det att låta som att ett par gånger i veckan samt på helgen är helt "normalt". Hittils har hon sovit hos kompis någon helg i månaden och tycker alltså det är för lite.

Tacksam för lite synpunkter
Svar på tråden: Sova över

Jag måste erkänna

att vi inte har speciella regler för när de skall vara hemma eller sova över längre. Mina barn är 16 och 18, och jag anser att de är tillräckligt gamla att själva ta ansvar för sina egna liv. Detta innebär att om man är ute sent får man ändå se till att komma upp till skolan nästa dag. Jag har bestämt mig för att de måste förstå sådant själva nu, och de sköter sig perfekt. Dottern sover väl över typ ett par gånger i månaden hos kompisar. Sonen har just skaffat sig en flickvän, och hon sov över här första gången i helgen. Vet inte hur ofta det kommer att bli. jag tycker att det är OK att sova över oplanerat, bara man ser till att meddela detta ordentligt så att man vet var de befinner sig och hur de har tänkt sig det hela.
Skrivet av    Protan

cene

16½årig dotter har jag som referensmaterial. En övernattning per helg har vi kommit överens om och inget på veckorna. Vi brukar vilja ha hem henne vid 21 en vanlig kväll (fast det är sällan hon är iväg) . På helgen är hon antingen hemma eller sover över. Eller är med en annan kompis som vi hämtar från. Och då brukar vi hämta vid 21-22. Det ska ju vara lite smidigt för oss också. Det har varit tjafs om att inte komma hem utan sova över istället. Men vi vill att hon kollar med oss i förväg. \"Kan jag sova över hos Anna?\" innan hon far, och sen får hon ha svaret i bakfickan med sig så att säga. OM de kommer på där att hon vill sova över så vet hon svaret sen innan hon for, men vi vill ju veta att de bestämt så också.
Skrivet av    cene

16 åringen får:

När ska de vara hemma när det är skola nästa dag? *** när hon vill, så länge hon sköter skolan, kommer upp i tid och meddelar mig var hon befinner sig om kvällarna. Mobilen ska vara på slagen så jag kan nå hemme. När ska de vara hemma när de är lediga nästa dag? ***ingen tid men jag vill veta om hon tänkt kommer hem, om inte - var hon sover. Mobilen ska vara påslagen alltid! Är det ok att sova över hos kompisar oplanerat (typ bestämma sig när det annars vore dags att åka hem)? ***ja, nu när hon är 16. När hon gick på högstadiet så fick hon komma hem på vardagskvällarna. Hur vanligt är det att sova över hos varandra? ***oj, antingen sover hon här själv, med pojkvännen eller så är han här alt någon väninna sover här eller hon hos väninnor. Skulle tippa på att hon sover hemma själv 2 dagar i veckan kanske. Hon är väldig skötsam, jag som inte var det i den åldern är häpen över vilka ordentliga barn jag fått!
Skrivet av    maria65:a

17 år - nästan myndig

Jag har inte tonåringar, men det var inte så många år sedan jag var 17 år själv. Och min tanke när jag läste ditt inlägg är: har du funderat över det faktum att din dotter faktiskt är myndig om bara ett år? Jag tycker faktiskt att din dotter vid sin ålder borde vara fullt kapabel att bestämma när och hur hon vill sova hos andra. Detta självklart med villkoret att hon sköter skolan. Om din dotter vill sova med kompisar flera dagar i veckan - vad skulle det göra om hon fick göra som hon vill? Om ett år kan du inte ens neka henne. Jag tror att er relation mår bra av att du släpper på reglerna.
Skrivet av    också yngre

Mina svar:

När ska de vara hemma när det är skola nästa dag? 16 åringen:Helst senast 22-23-tiden om det inte är något väldigt väldigt speciellt. 14-åringen 21-21.30 om det inte är något väldigt väldigt speciellt. När ska de vara hemma när de är lediga nästa dag? Sonen =16-år: Beror på när jag vill gå och lägga mig + var han är och vad han gör. Är han hos en kompis på gården bredvid och jag orkar vara uppe: kl 02.00. Ska han gå genom hela stan ensam så vill jag att han är hemma tidigare. Dottern =14 år: 22 om jag inte hämtar henne då kan hon vara borta senare men hon får inte springa på stan längre än till 19-20-tiden om det inte är för att gå hem från bio, kompis etc Är det ok att sova över hos kompisar oplanerat (typ bestämma sig när det annars vore dags att åka hem)? Ja, såklart Hur vanligt är det att sova över hos varandra? Sonen sover nästan aldrig över om han inte är hos kompis som bor i en annan stad Dottern sover över väldigt ofta och har ofta nattgäster. Vi bor i stan och hon har kompisar som bor på \"landet\" så de sover ofta över även vid skoldag eftersom det är närmre och lättare att ta sig till skolan.
Skrivet av    Pinse

Ja, inte vill jag ha nattgäster i veckan

För det första tycker jag som du att de inte ska sova över när det är skola nästa dag. Det brukar bli att de pratar så de somnar för sent. För det andra tycker jag också att ni som föräldrar har rätt att få veta i förväg att nån ska sova över. Det är hennes rum men det är ert hem. Det är ni som bestämmer. Sen tycker jag man kan prata om att kompisarnas föräldrar kanske inte är så förtjusta om hon i princip ska bo hos dem för att få närmare till skolan. De får ju då bestå henne med frukost. Plus att man inte känner sig riktigt ogenerad med en gäst vid frukostbordet. Min dotter brukar inte sova över så ofta. Ibland har kompisens föräldrar åkt bort över natten, då får kompisen sova över här/dottern sova över hos kompisen. Har de en liten fest hos kompisen på helgen är det bättre hon sover över än kommer hem sent. Dottern märker själv hur trött hon blir dagen efter, så vi har inte behövt haft några särskilda läggtider. Är hon borta och kommer hem sent brukar jag ringa på hennes mobil. Jag är en nattuggla och går aldrig och lägger mig innan hon kommit hem. En 17-åring kan väl i viss mån ta ansvar för sig själv när det gäller sovtider. Däremot kan ni ju som föräldrar kräva att få veta när hon kommer hem. Oavsett åldern oroar man sig ju som förälder. Och komma och gå som på ett hotell tycker jag ingen ska göra, är man en familj så får man ta hänsyn till varandra.
Skrivet av    Kajan

min 17-åriga dotter

Här är mina svar som gäller 17-åriga dottern... När ska de vara hemma när det är skola nästa dag? - har ingen speciell tid avtalad, hon är oftast hemma, annars tycker jag senast 23 vid enstaka tillfällen. När ska de vara hemma när de är lediga nästa dag? -Ingen avtalad tid, bara hon hör av sig ifall hon vill bli hämtad nånstans, eller för att meddela om hon sover över hos någon annan. Är det ok att sova över hos kompisar oplanerat (typ bestämma sig när det annars vore dags att åka hem)? - Ja, det är ok på helger, bara hon hör av sig och meddelar vad som gäller. Är det skola dagen efter ska hon komma hem. Hur vanligt är det att sova över hos varandra? - Mycket vanligt. Vi har ofta gäster som stannar över natten hos oss. Både vardagar och helger. Det är ok, så länge de sköter skolan. Men om skolarbetet påverkas, drar vi ner det till att gälla bara helger.
Skrivet av    SusieD

Artiklar från Familjeliv