Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om man ska ha ett barn eller flera är

Skrivet av emma
svår att diskutera eftersom många hamnar i försvarsställning, de som skaffat flera barn propagerar för det och ettbarnsföräldrarna för sitt val.

Om man ser till vuxna personer tror jag att det klart finns många som har fantastiska syskonrelationer men samtidigt väldigt många som har dålig eller ingen kontakt med sina syskon.
Jag är ganska övertygad om att ska man ha mer än ett barn så ska det vara för att man själv önskar fler barn, inte för att ge det första ett syskon.

Utöver det ska man självklart fundera igenom om man har tid, ork och ekonomi för fler barn.
Mina föräldrar hade tyvärr inte ovanstående, men skaffade ändå tre barn som de gärna lämnade till barnvakt så ofta som möjligt, då hette det att det var så "bra för barn att vara mycket med den äldre generationen" när alla egentligen visste att det var för att det inte alla gånger var så skoj att ha tre barn och väldigt lite tid för sig själva.

Jag har tyvärr kännt en hel del bitterhet mot mina föräldrar då det var så tydligt att både ork och tid inte fanns till oss alla tre. När jag som vuxen pratat med mamma om det så har det kommit fram att hon "tycker det är så roligt och gulligt med bebisar".

Nu har vi i alla fall två barn, och nöjer oss där då vi känner att två barn är vad vi har tid, ork och pengar till.

Vad jag vill säga är väl att alla är olika och att det är väl bättre om någon som har ett barn och känner att det är nog ger det barnet tillräckligt med tid och kärlek än skaffar två eller fler bara för att barnet måste ha syskon?
Svar på tråden: Fråga om man ska ha ett barn eller flera är

Bra skrivet!

Väldigt bra skrivet. Jag skulle gärna vilja ha ett barn till men har inte som du skrev ekonomin för det och inte heller orken. Jag är ju ganska ung o folk komenterar det ofta varför jag nöjer mig med ett, men det är ju det vi klarar av just nu. Mina föräldrar så som dig skaffade tre och jag vet ut av dem att de slet ekonomiskt för att få det att gå runt. De jobbade jämt och vi hade också barnvakter ofta eller långa pass på dagis. Nu på äldre dar säger de att de inte ångrar sig men förutsättningarna kunde varit bättre. Jag vet att jag inte vill sätta mig i den situationen som mina föräldrar för just nu har vi det bra men ekonomin räcker bara till för den familjesituationen vi har nu och inte mer, och vår dotter lider inte på något sätt alls. Så alla föräldrar ettbarns eller flerbarns stå på er för just er familj, låt ingen tala om för er vad som är rätt eller fel, normalt eller onormalt.
Skrivet av    Mamma till en.

Tänker....

exakt som Du i den här frågan. Dock blir jag lätt irriterad ibland att det har blivit \"inne\" trend att \"skaffa\" många barn även om man egentligen inte har tid för dem. I \"överklass\" området där jag bor har de flesta tre barn i några fall fyra. Här är det en status fråga samt en \"duktighets\" fråga. Jag har en super duper karriär samt egen tid för mig själv samt flera barn och jag är såååååå lyckad. Här är det köer till BUP vill jag lova. Till barn som inte blir sedda. Lyxiga resor till Brasilien, jajamensan men aldrig en pratstund var dag. Det finnns det inte tid för. Hu ! Från en som inte är lika lyckosam, usel karriär, egen tid vad är det? Jag har tre barn men tycker ändå inte att jag räcker till...........
Skrivet av    Mamma till 3

Val och kritik

Alltf ör ofta känns det som om människor uppfattar mina val i livet som kritik mot deras. Så måste det inte vara! Jag kan tycka att något passade mig utan att för den delen anse att detta är något som alla måste anamma. Så i mitt val att försöka få mer än ett barn ligger ingen kritk mot den som har gjort ett annat val. Och hennes val bygger ju på hennes livssituation och är bara hennes val, inte en inbyggd kritk mot mitt! Tänk om vi alla kunde komma i håg det, inte minst här på aff.
Skrivet av    Sofia*

absolut!

Håller med dig! Jag förstår faktiskt inte varför frågan är laddad överhuvud taget. Det finns ju för och nackdelar med allting. Men samtidigt är det ju intressant att diskutera för och nackdelar med olika antal barn. Fast då utifrån sin egen situation. Det är ju helt omöljigt att generalisera om detta. Men varför är det så laddat då? Det går så lätt \"drev\" i såna här frågor tycker jag. Många är rädda att göra fel när det gäller så här viktiga saker och söker hela tiden bekräftelse på att just deras val varit rätt. Eller? Har jag fel? Jag har märkt att många känner dåligt samvete mot det första barnet för att de skaffar ett till. Kanske ligger svaret här, att man så gärna vill slippa det dåliga samvetet och istället pekar ut de som valt att ha bara ett barn? Kanske kan ligga något i det. Kanske att man också känner sig lite allmänt oansvarig när man skaffar fler barn. Som att man ger sig ut lite på hal is och får skylla sig själv om det barkar. Lite som Annika med Benny tänker att varför skaffar de fler barn när de inte har ork. Det är lätt att känna sig lite skyldig och oansvarig och vill då rättfärdiga sig genom att hävda att det är absolut livsviktigt med syskon. Sen är det ju en oerhört svår uppgift vi har idag, att vi kan välja hur många barn vi vill ha (förutsatt fertilitet). Ett oerhört privilegium, men också ett dilemma som skapar osäkerhet.
Skrivet av    sanna med 02:a och 04:a

Så himla klokt!

Väldigt klokt skrivet, du fick mig att känna mig säkrare och stoltare över vårt val för just vår familj med det du skrev. Undrar varför vissa måste hugga varandra i ryggen angående flerbarn eller ettbarn för och emot syskon. Aff är väl ett forum där vi ska stötta varandra och ge varandra tips och råd eller har jag fel? Jag var länge tveksam över mina val och ville inte göra fel inför andra.......men skulle jag ändrat på mitt val vad skulle hända då??,då skulle jag ju göra fel mot mig och min familj och inte mått bra alls. Till vilket pris? Jo för att vara samhällsbilden till lags. Nä så länge man trivs och mår bra har en välmående familj och glada barn då är allt som det ska vara.
Skrivet av    Mamma till en.

Det som stör mig är...

att vissa människor känner något slags behov av att trycka ner andra människors val och säga hur rätt det själva gjort. Vi har valt (och haft turen att få) tre barn och det är perfekt för oss och inget jag känner att jag behöver försvara. Varför kan inte folk bara acceptera att människor tycker och väljer olika. Inget är mer rätt eller fel.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Kanske finns det en ..

och annan som trycker ner men det hänger snarare ihop med att vi är olika. Framförallt blir det svårare när vi inte träffas \"live\" Man måste väl ändå få tycka olika eller.. ? Fy vad trist om vi alla tyckte lika. Varför ha ett diskussionsforum överhuvudtaget? Vi är alla olika. tuffare, känsligare etc. De vänner som står mig närmast är oftast de som jag diskuterar mest med och vi har ofta olika ståndpunkt och det gillar jag.
Skrivet av    Cicci

Jag tycker det är skillnad på att...

tala för sin sak och sitt val (om man nu känner behov av det) och att \"tala ner\" andras val. Har verkligen inte påstått att jag tycker vi alla borde tycka lika.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Visst är det så

Jag har några gånger beskrivit mina upplevelser och alltid har någon uppfattat det som att trycka ner på deras val. Det är ju inte alls samma sak! Mina upplevelser har ingenting med deras val att göra. Usch vad tråkigt allt skulle vara om alla tyckte och tänkte exakt lika. Fram med accepterande!
Skrivet av    bettis

Klokt resonemang tycker jag

Är själv uppvuxen på samma sätt som dig. Föräldrar som skaffade tre barn de inte orkade med egentligen. De hade tyvärr ingen avlastning att ta till heller. Min mamma tycker också att det är sååååå hääääärligt med bebisar, men tappar intresset ju större barnen blir. Min 6-åring är hon inte nämnvärt intresserad av längre. Pappa verkar mest tycka att barn är i vägen egentligen, även om han inte är dum mot dem så märks det att han helst inte vill ha dem i sin omedelbara närhet. Jag och min man funderade noooooga innan vi \"skaffade\" vårt andra barn. Satsar hårt på att göra ett bättre jobb än mina föräldrar och ska nog lyckas :) Jag har inga problem med att en del väljer att ha ett, två, tre, fem eller tio barn. Bara de är nöjda med sitt val och gör sitt bästa för att ge dem en trygg uppväxt! Att få veta hur folk har resonerat sig fram till sina val tycker jag är intressant, inte provocerande.
Skrivet av    ninbra

valmöjligheten skapar

osäkerhet ja det tror jag också. Barn är inte längre en naturlig (och ganska oundviklig) följd av att ingå äktenskap, utan ett slags livsprojekt. Klart man blir litet darrig i knävecken! Det är stora beslut det handlar om, man håller ju ett liv i sin hand...
Skrivet av    ninbra

Artiklar från Familjeliv