Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

LINDA!! (långt!!)

Skrivet av Sia
För att få ordning på busiga barn behöver man INTE bli hård (som de bakanta i er omgivning påpekat för er) utan vad som gäller är att man sätter upp regler och sedan håller sig till dem. Det gäller att hörda ut. Man kan inte ge upp efter bara 2-3 dagar utan ibland tar det över en vecka innan barnen insett vad som gäller och ibland kommer ett "återfall" och då måste man som vuxen och bestämmande visa vad som gäller igen.

Det är inte barnens fel att det blivit som det blivit!!

Tova är ju så stor att hon kan förstå vilka regler som gäller -förutsatt att ni berättar och visar för henne vad som verkligen gäller. Jag vet inte hur gammal Viggo är, men antar att han så småningom kommer att följa Tovas exempel om han får vägledning.

Jag har förstått att du sitter mycket vid datorn och mycket av den tiden borde du istället lägga på annat tror jag. Barnen passar ju på att vara extra jobbiga om de ser att mamma vill vara ifred vid datorn för att göra det hon tycker är roligt. Jag vet att det både är tråkigt och jobbigt att behöva dra ner på sin datortid, men det är oerhört effektivt kan jag lova dig.

Om Tova vill titta på tv när hon kommer hem från dagis är det väl OK, men då får hon inse att hon får sitta nere i gillestugan. Om hon inte vill det så får hon helt enkelt var utan filmtittande. Sedan tycker jag att din sambo får se till att plocka bort sina ömtåliga leksaker från gillestugan så att alla i familjen kan vistas där. Är det dessa grejor som Tova kanske är lite rädd för? Ställ ultimatum till din kille. Om han inte plockar bort sina saker så kan han ju lugnt räkna med att Viggo kommer att pilla sönder en hel del. Ge din sambo fram till ett visst datum innan sakerna ska vara borta. Är du hemma med barnen dagtid måste ni ju kunna röra er i huset utan att det ska finnas saker som inte får röras där ni är.

Tycker inte heller att du ska gå runt och bära på Saga hela tiden. Du har ju vagnen inne och i den kan hon ligga bra när hon ätit och är torr och nöjd. Dra den fram och tillbaks över en tröskel ett tag så kommer hon att sova gott. Hon måste naturligtvis vänjas vid detta och åter igen krävs det envishet och bestämdhet från den vuxnes sida. Inte ge upp så fort det pips. Jag har själv 3 barn och jag kan säga att jag hade inte fått ihop det om inte mina barn sovit bra och mycket. Små bebisar behöver inte vara upp ehela tiden. En så liten bebis som Saga SKA sova mycket. Både på dagen och på natten. När hon ska sova på dagitd ska det vara ljust och livligt och på natten ska det vara tyst, mörkt och "trist" (ointressant för henne alltså!!!).

Ju mer du skriker och höjer rösten till dina barn, ju mindre kommer de att lyssna på dig. Det gäller att sänka sig ner till deras nivå och prata med lite mörkare röst. Se till att få ögonkontakt och kanske hålla i dem. Vara konsekvent är A och O!!
Se till att Tova förstår att om hon inte följer era uppmaningar och regler så får det konsekvenser. Hon mister privilegier som hon inte vill vara utan. Det funkar inte att "hota" med saker som ska ske långt bort i framtiden (1 vecka är lång tid för ett barn) utan det gäller att komma med saker som ska ske samma dag eller dagen efter. Har ni lovat henne att gå på bio imorgon så får hon skärpa sig annars blir det ingen bio. Sedan gäller det att hålla fast vid sina "straff" för annars inser barnen att det bara är tomma hot som inte betyder någonting alls.

Det är trist att man ska behöva vara hård och tråkig gentemot sina barn, men man tjänar inget på att vara kompis med barnen hela tiden. De behöver en fast hand som visar dem hur man ska bete sig ute i världen.

Jag tror inte det är några problem för er att rätta till de bekymmer som finns i familjen. Se bara till att du och din sambo är på samma spår och att ni håller fast vid de riktlinjer ni bestämmer er för!!

LYCKA TILL!!
Svar på tråden: LINDA!! (långt!!)

bra skrivet!

precis den metodiken vi tillämpar hos oss: man måste inte vara arg och skälla, vara \"hård\" osv för att vara bestämd. konsekvens är a och o, att man står för det man säger och att reglerna gäller oavsett. och det bästa av allt är att man inte bara får barn som lyssnar och respekterar sin omgivning _och_ sig själv, lär sig ta ansvar för sina handlingar osv, utan barnen blir trygga i att veta att de har stabila vuxna omkring sig som finns där. alltid! *ler* och då kan barnen själva bli trygga individer som vet rätt och fel! en god start inför vuxen-livet. mkt bra skrivet!
Skrivet av    jennie m t&tyra

Vill tacka för dina tips men

ang att få Saga till och sova..är inte lätt alla gånger...jag har henne i vagnen inne...och försöker få henne att somna i den...men hon bara skriker ibland ändå...vägrar somna...hur mycket jag än drar den eller gungar och grejar... Hade med velat att hon skulle sova mer än vad hon gör...men det är inte lätt om hon vägrar...vill ju inte hon ska ligga i vagnen och skrika en längre stund heller. ang. sitta vid datorn...så sitter jag mest här då barnen är på dagis mellan 08.30-11.30...sen är det lunch som ska fixas, vara ute en stund och sen lägga Viggo för att sova middag mellan 14-16 ungefär.. då brukar Tova gå och leka med en grannpojke och jag sätter mig åter igen vid datorn i lugn och ro...antingen med Saga i famnen om hon är vaken eller om hon ligger i vagnen och sover.. Ibland har Niklas hand om barnen en stund medans jag sitter vid datorn...de lämnas aldrig ensamma vind för våg...medans jag sitter vid datorn... ville bara klargöra det.. Det med att det ska vara mörkt och tyst på natten då de sover vet jag redan..och har alltid gjort så med... men Saga och de andra två stora barnen sover hela natten så det är inga problem med nattsömnen änsålänge. På dagen har vi alltid henne ute med oss i teverummet eller köket med liv och rörelse omkring...men oftast så vaknar hon av oljudet ändå...fast hon är van vid det sen hon föddes...ändå vaknar hon hela tiden om barnen väsnas för högt...då får jag rulla vagnen för att hon ska somna om men oftast så somnar hon inte om...utan bara skriker och vill upp... Att det inte är barnens fel...det vet nog de flesta hoppas jag. Men omständigheter runt omrking en kan göra att uppfostran kommer helt fel. Svärmor tror att det här med att Loke dog gjorde att vi alla blev för slapphänta med Tova...vi tillät henne göra som hon ville...för vi tyckte synd om henne mitt upp i all sorg och så. Även dagispersonalen sa på ett föräldrarmöte att de inte ville säga till henne när hon gjorde nåt för de tyckte synd om henne iom hennes lillebrors död...de lät henne oxå göra som hon ville mer eller mindre... nu går hon inte på det dagiset mer...vi flyttade ju från stan... Men jag tror det påverkade både henne och oss en hel del....att vi blev lite för slapphänta där ett tag...
Skrivet av    Linda m. Saga 050909 + 3 till

Du är så klok och det är underbart...

...att läsa att du är så medveten var ni brister!! Skönt att kunna komma med tips och idéer och du verkligen inser att jag försöker hjälpa till (det finns ju vissa som skulle gå i taket!!). Jag tror också att det blev för slapphänt med Tova när Loke dog, men det är ju inte konstigt med tanke på omständigheterna. Själv hade vi en hemsk period när jag väntade barn #3 och blev så sjuk att jag inte kunde utföra mina mammaplikter alls. Vår då 3-åriga dotter tog varje tillfälle som gavs och det ledde till att hon var totalt omöjlig fram tills hon var nästan 5 år. Vi får fortfarande vara stänga mot henne och hålla hårt på reglerna. Allt för att vi var för slapphänta under tiden jag var gravid. Mina barn har också alltid sovit bra nattetid och därmed är hälften av jobbet gjort. Resten kommer du och din sambo att lösa om ni sätter er ner och gör upp riktlinjer för hur ni ska ha de ti er familj i framtiden. Jag vet ju också att ni vet att ni inte kommer att tjäna något på att inte lösa situationen REDAN NU. Ju förr dessto enklare och bättre!! Se till att ni kör samma race bara!! Det kommer att bli tufft ett par veckor, men i det långa loppet vinner ni på det. Barnen kommer också att må så otroligt mycket bättre av att få tydliga regler som de följer. Det gäller att bryta mönster som du och sambon inte gillar. KRAM!!
Skrivet av    Sia

Artiklar från Familjeliv