Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behöver amningshjälp...

Skrivet av Jennie med Torsten
Måste fråga, det finns ju ett antal erfarna ammerskor här. På BB fick jag ett sår på vänster bröstvårta. Pratade med BM där som sa att han har rätt sugteknik, men att det kan bli så i alla fall för att vårtorna är ovana. Såret har nu läkt och jag antog att det skulle börja göra mindre ont, vilket det inte gjort. Tog mig en ordentlig titt på hur bröstvårtan ser ut när jag duschade och såg då att jag har som en spricka på undersidan av vårtan. Som gör skit ont.

Jag smörjer nu med apotekets bröstvårtskräm och hoppas att det ska bli bättre, fort, för det gör ont.

Så nu till frågorna, är det någon som har tips på hur man kan få det att läka? Kan jag avstå från att amma på ett bröst under nått dygn eller finns det risk för mjölkstockning då?

Väldigt tacksam för svar!!
Svar på tråden: Behöver amningshjälp...

Ett bra tips...

...är att alltid smörja in bröstvårtorna med bröstmjölk precis föra varje amningtillfälle (tryck bara ut ett par droppar och smörj runt så sårskorpan på sprickan mjukas upp!). När bebisen har ammat klart så smörjer du in med Apotekets bröstvårtssalva igen. Lufta mycket!! Tycker inte du ska låta bli att amma på det brösten för då får du ojämn produktion. Lycka till!! \"Härda ut så får du din belöning sedan!\"
Skrivet av    Sia

Finns liksom ingen skorpa...

det är en sprika bara.
Skrivet av    Jennie med Torsten

Prova amningsnapp

tills sprickan läkt. Finns på apoteket eller babyland (märket Meddela är bra). Jag hade så ont att jag höll på att gå åt i början med sår, sprickor och blodig mjölk - bläh! - men med amningsnappen så får huden vila. Jag använder den fortfarande för jag får sprickor om jag kör utan, men oftast ska man kunna köra utan när de läkt enl bm som rekommenderade den.
Skrivet av    Dessi & Nathalie 050911

Det gäller bara att vara lite försiktig...

...vad gäller användandet av amningsnapp eftersom lille bebisen kan vänja sig för mycket vid den och sedan ha svårt att amma utan den. Sedan så kan det vara lite lättare att få mjölkstockning om man har amningsnapp på eftersom bebisen inte kan suga lika effektivt med den på. Tillfälligt är det dock SUPER att ha amningsnapp.
Skrivet av    Sia

Jo, men sprickan....

...fixerar ju också sig och det är troligtvis när sprickan \"delar på sig\" som det gör så överj-vligt ont. I know, I\'ve been there!!! Kämpa på och smörj in med bröstmjölk före och salva efteråt. Om ett par dagar kommer det att läka fint. Jag har alltid fått enorma problem med sprickor och sår 1 vecka efter jag börjat amma mina nyfödda. Det släpper!! Men det gör så ont att man nästan tycker det är hemskt att sätta igång amningen. HÄRDA UT!!
Skrivet av    Sia

Jätte tack för tipsen!!!

Jag gör som du sagt nu, bröstmjölk innan och salve efter. Känns liiiiite bättre nu i kväll.
Skrivet av    Jennie med Torsten

Jag har haft sår

både denna gång och förra gången med Viggo... jag har haft medela bröstvårts creme...en väldigt fet kräm som hjälper jättebra faktiskt.. Mina bröstvårtor har varit så såriga att det kommit blod..och det har gjort så ont att jag bara velat skrika högt varje gång hon sugit. Det såriga var där i ca 2 veckor, sen har det bara gjort lite ont emellanåt...det kan göra ont fortfarande ibland.. Men de blir härdade ju mer de suger... Med mitt första barn hade jag inga såriga bröstvårtor...konstigt nog...det var ju ändå första gången ett barn sög på dem liksom. Det försvinner efter ett tag kan jag säga...jag härdade ut...utan bröstnapp...med bara den där cremen.
Skrivet av    Linda m. Saga 050909 + 3 till

Jag gör så jag med.

Jag smörjer och smörjer och biter ihop. Jobbigt, men det går.
Skrivet av    Jennie med Torsten

Provade också...

... under bebisens första vecka amningsnapp eftersom hade fått sår på båda brösten. Men hittade inga som passade. Tyckte att även de största storlekar var för små. Tycker inte alls att mina bröst är så stora. Slösade bort bara mycket pengar. Sen använde jag bara kräm PureLan som jag köpte på Babyland och som funkade bra. Fortsatte nog att amma under tiden. Det gjorde jätteont men... det var ju värd detta.
Skrivet av    Milli m. Minna 050831

Artiklar från Familjeliv