Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Känner sån press!

Skrivet av Kluvna mamman som bara vill sina barn väl.
Jag känner sån press på mig hela tiden att jag MÅSTE gå bort till öppnis med mina barn. I perioder har vi varit där ofta sedan har det kommit perioder som vi inte varit där ofta alls. Sonen är 2 år och dottern är 8 mån. Sonen verkar inte bry sig om vi går dit eller inte. Det är ganska trångt borta på öppnis och det innebär att när det är sångstund måste alla leksaker bort och min son vill så gärna leka. Jag försöker få med honom till att sjunga men han vill aldrig gå själv bredvid mig utan om vi dansar och går runt i ring ska han hela tiden vara i famnen. Men nu är ju syrran såpass så att hon säkert skulle gilla att vara med å sjunga å dansa, iallafall titta på och jag kan ju inte gå runt med båda två i famnen, det blir ju jättetungt. Och om inte alla barn är med i ringen så tittar fröknarna så konstigt tycker jag på dom barnen som inte vill vara med och även på föräldrarna. Så jag vet inte hur jag ska göra med mina små tättingar när vi är där borta.

MEN mitt bekymmer är att jag känner sån press på mig att jag måste gå dit med barnen. Jag märker att sonen inte bryr sig om vilket, han har mycket roligare hemma hos mormor eller farmor. Förra gången vi gjorde ett ganska långt uppehåll därifrån frågade fröknarna vad vi hade tagit vägen. Och ibland när vi ska gå hem säger dom att: Ja vi ses nästa vecka igen. Jag trodde att öppnis var frivilligt?! ( Det vet jag att det är men dom får mig att känna det som att vi måste gå dit ofta)

Jag har tänkt ibland att det kanske är så att öppnis inte passar alla barn för min son blir vissa gånger lite ängslig å gnällig när vi är där borta, och så vill han vara i min famn.

Men så har tänker jag att det är nyttigt för barnen att se andra barn även om vi ibland träffar andra barn genom mina väninnor. Vi hälsar ju på folk och bjuder hem folk ibland och åker ut å handlar ibland mm. Jag känner också ibland att jag hellre stressar av med barnen på morgonen, äter frukost i lugn å ro och att vi hellre går ut å kanske promenerar och går till en lekplats lite senare istället för att snabbt bli färdiga med morgonritualerna för att kunna knalla bort till öppnis och vara där i kanske högst 2 timmar, sedan skynda hem för att då är det snart lunch. Jag brukar alltid ta med mellanmål men sonen brukar inte vilja äta nått där borta, så han är ju oftast jättehungrig när vi kommer hem sen.

Nån gång har mormor kommit hem till oss och tagit hand om syrran medans jag å sonen gått bort till öppnis, han behöver ju egentid med mig ibland, det anser jag är viktigt för varje barn. Men då har det känts så dumt när folk undrar varför inte båda fått följa med.

Åh, herregud hur ska jag göra???

Svar på tråden: Känner sån press!

Sluta tänka på vad andra tänker o tycker!

Det är deras problem. Vad fungerar bäst för er? Jag hade inget behov av öppna förskolan (för det är väl det du pratar om? Öppnis är inte nåt namn vi använder här :) och inte barnen heller. Det gäller att hitta en rytm och vanor som passar i DIN familj. En del fyller sina dagar med så mycket aktiviteter att jag storknar vid blotta tanken. Vi valde att simma och gör det fortfarande. En gång i veckan. Det räcker som aktivitet för oss. Stora tösen gick 15 h på sitt vanliga dagis när lilla tösen var nyfödd. Det var bra för oss - hon fick kompislek utan konkurrens från lillasyster och jag fick chans att knyta an utan en sotis storasyster i närheten. Sluta fundera på vad andra ska tycka. Vad tycker du själv?
Skrivet av    Illan

Följ ditt hjärta

självklart ska du inte gå dit om varken du eller barnet har någon större nytta av det. att lära känna andra barn hinns med ditt barn är ju trots allt bara 2 år och ja syskon finns ju till och med syskonet kommer att växa upp och oxå kunna leka det innebär ett annat barn. Gör det som passar er det finns ingen stress alls i att barnet måste träffa andra barn och lära sig leka på Öppna förskolan där det är trångt inte vid 2 år.. vid 4 år så räknar man mer med att barnet har ett sådant behov men då har ni säkert både kompisar till barnet och kanske även förskola. gå bara till ÖF om det känns bra känn ingen sådan press utan lek det som barnet tycker är roligt istället. Man kan ju senare gå på söndagsskola eller annat där barn är i grupp om man vill.
Skrivet av    Emma

Gör som DU vill

Öppna förskolan är frivillig men viktig för många föräldrar och barn. Det kan bli mycket ensamt att vara hemma med barn och då kan det kännas skönt med den gemenskap som finns där. Att någon saknar er när ni är borta och önskar er välkomna nästa vecka är ett sätt att göra er delaktaiga i den gemenskapen. För vissa ensamstående mammor kan den vara guld värd, men det passar inte alla. Om öppna förskolan ine ger er någonting så finns det ju ingen anledning att gå dit. Du kan passa på att göra saker med den stora killen istället nu medan lillasyster kan ligga mycket i vagnen (om hon gör det). Gör det som passar er bäst
Skrivet av    milla

Vi...

går aldrig på öppnis! Mina barn är 3 och 15 månader och de utvecklas normalt! ;) Vi leker med andra barn ute och med kompisar med jämngamla barn. Gör som du känner är bäst för er!
Skrivet av    Venus

Förstår inte riktigt

Varför du känner dig tvingad dit? Du måste inte gå dit bara för att dom vill det, om du känner att ni har en meningsfull vardag och att dina barn har lagom med stimulans finns ingen anledning att gå dit om du inte vill. Du vet bäst,
Skrivet av    Moa med Ella

Du behöver inte gå

om din son är 2 år och inte bryr sig så stanna hemma istället. Lyssna på hur du vill göra och strunta i vad \"alla andra\" tycker. Jag har inte varit på öppna förskolan med G någonsin och jag tvivlar på att jag kommer gå med Pyret nu när h*n kommer... fast vi har å andra sidan börjat dagis ganska tidigt (15 månader) och då har inte behovet funnits tycker jag.
Skrivet av    KMCB

Det kanske beror på....

att jag somm person är väldigt snäll å vill vara alla tillags eller nått, jag vet inte. Förskolan är öppen mellan 09.00-1200 och om vi går bort brukar vi vara där högst 2 timmar så ibland känner jag att det knappt är nån ide att gå bort om vi bara är där en så kort stund+ att det hade varit skillnad om sonen verkligen hade visat mig hur kul han tycker att det är därborta. Han leker ju bredvid alla barn, inte med så då kan han lika gärna vara hemma, hos mormor eller farmor för där kan han gå å pula som han vill. Min son är en liten filosof ser det ut som, han älskar att gå för sig själv å pilla osv.
Skrivet av    kluvna mamman

2 åringar har ofta bredvid lekar

det brukar komma lite senare att de leker tillsammans med de andra barnen så det är inte alls ovanligt med bredvidlekar vid 2 års ålder inte heller vid 3 fast då brukar de ha börjat lite med lekar med kompisar
Skrivet av    Emma

Låt bli

att gå dit alls, om du inte känner för det. För mig är öppna förskolan en chans att träffa andra föräldrar och andra barn eftersom jag inte känner några. Jag tycker att man ska tycka att det är kul och givande att gå dit, annars ska man stanna hemma. Att du vill vara andra till lags förstår jag inte heller. De andra klarar sig utan dig (även om de säkert tycker att det är trevligt när ni är där). Man ska inte göra något man inte tycker känns bra, och som du själv säger så verkar ju inte din son ha särskilt kul där heller.
Skrivet av    Maria med Folke

Ta med lunchen!

Hej! Har inte läst de andra svaren, men för mig har ÖF betytt jättemycket. Mina barn leker av sig där och blir lugnare på eftermiddan. Jag (eller mina barn menar jag) skulle dock aldrig klara att gå dit utan att få äta lunch där. Det skulle bli alldeles för stressigt. Så mitt tips: ta med makaroner och köttbullar eller nåt annat enkelt så blir det mindre stressigt. Då kan ni ju hoppa över mellanmålet på förmiddan och äta tidig lunch i stället. Om inte det passar er så hoppas jag i alla fall att du kan göra som du känner för, gå dit så ofta eller sällan som du själv vill.
Skrivet av    Hemmamamman

Artiklar från Familjeliv