Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Undrehåll...

Skrivet av A.
Ni som har sambos som betalar underhåll - vilket inflytande har ni haft över underhållets storlek. Antar att man har gemensam ekonomi, och det har ju även inverkan på den egna ekonomin. Har ni gemensamt bestämt ev. hur mycket som skall betalas utöver normen (självklart inte om det finns dom på det - men vid frivilliga överenskommelser). När ni har fått egna barn har ni minskat underhållet då? Alt. ökat om ni fått bättre ekonomi etc.
Svar på tråden: Undrehåll...

Underhållet:

om inte jag minns fel så ska det väl minskas om den uh-skyldige får ett \"nytt\" barn = ökad försörjningsbörda. Jag vet inte hur vanligt/ovanligt det är att man som styvförälder är med och sätter gränsen för ett uh över normgränsen som inte är tillkommit via dom. Det är nog upp till varje par s a s.
Skrivet av    ~Trixie~

Tycker det är självklart...

... att underhåll som man sköter själv ska räknas om när förutsättningarna ändras. När vi (jag och exet) fortfarande skötte allt själv så räknade vi ut varandras andel beroende på inkomst efter mallen på Socialstyrelsens hemsida, men när jag blev uf så ville han ta det via Fk för att få ut 1173 per barn och månad, då jag inte hade inkomst för att betala denna summa.
Skrivet av    Eva-Ley

nja

Vi har 2 barn tillsammans o han har 2 sen tidigare som han betalar uh för, vi har bett att få det omräknat på FK efter båda våra barn, men det förändrar aldrig nåt, fast vi har jättedåligt ställt. Det känns verkligen som att vi inte har råd att betala så mycket som vi gör.
Skrivet av    cajo

Återbetalningsgrundande inkomst....

Taxerad inkomst - Avdrag (72 000 kr i makens fall och jag antar att det är samma för alla) = återbetalningsgrundande inkomst. 10% av återbetalningsgrundande inkomst eller \"högst 14 076 kr/år\" skall betalas för varje barn. Detta är alltså när man betalar via Fk, 1 173 kr/mån. Räkneexempel 1: Taxerad inkomst: 250 000 kr/år Antal barn: 4 (varav 2 är de som faktiskt ska ha underhåll) Avdrag = 72 000 kr 250 000 - 72 000 = 178 000 kr 10% av 178 000 kr = 17 800 kr per barn, alltså över taket för 14 076 kr. Faktiskt underhållsbidrag att betala 2 x 1 173 kr/mån = 2 346 kr/mån Märk väl att återbetalningsgrundande belopp är framräknat på bruttoinkomsten, före skatt alltså, men underhållsbidragen betalas med skattade medel. Ingen hänsyns tas till kostnader utöver de 72 000 kr som man får ta upp som avdrag. 250 000 kr/år tycker inte jag är en hög inkomst, men likväl blir det fullt underhållsbidrag att betala. Vad som gäller när man har kommit överens om ett högre underhåll (än maxbeloppet via Fk) är väl att man får omförhandla detta om inkomsten förändras? eller...
Skrivet av    Inki

Artiklar från Familjeliv