Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

ni som aldrig skulle "snoka"

Skrivet av Demeter
jag förstår hur ni tänker - att messen och lunar är att likställa med en dagbok. Men det är det ju inte.. Iaf Lunars gästbok är ju avsedd för öppet läsande.
Jag tycker inte det är konstigare än att våra föräldrar höll koll på vilka kompisar man var med. Jag var ju tvungen att svara på "vad gör hans pappa då" - hatfrågan nr 1...

Jag tycker att ni blundar för att den vikigaste influensen i de tidiga tonåren är KOMPISAR!!! Klart man måste veta vilka de är och hur snacket går och det är inte enkelt när så mycket av "hänget" är på internet...
Svar på tråden: ni som aldrig skulle "snoka"

men du

jag kan inte komtrollera och spionera på allt min dotter gör, jag vet inte vad hon säger i telefon, vad hon pratar om i skolan, hur hon uppför sig hemma hos kamrater... jag får lita på att hon klarar sina egna relationer! och så pratar vi saker vi funderar på, jag frågar, hon frågar, jag berättar, hon berättar osv. men att läsa på lunarstorm (på PA är de flesta inläggen hemliga) i smyg - jag tycker faktiskt att det är FEL väg att närma sig sin tonåring. (lika lite som jag förresten vill att nån jag känner kartlägger mig genom att läsa mina inlägg på aff - det är offentligt, men jag vill vara anonym)
Skrivet av    pola

Skillnad..

på att läsa en gästbok på lunar el dylikt än att läsa på msn som jag tycker är mer likt en dagbok/privat samtal. Eller tex lyssna när de pratar i tfn, skulle jag inte heller göra. Hur skulle du reagera om någon läste/lyssnade på dina privat samtal? Nä även tonåringar behöver sitt privatliv. Och som ajg skrev i mitt tidigare inlägg så försöker jag hålla koll på hans kompisar och ta reda på vilka de är och vem föräldrarna är.. Ringer alltid till de andra föräldrarna om han ska sova över där tex. Pratar med hans kompisar försöker jag göra när de kommer över. Jag frågar min grabb mycket, pratar mycket om allt o inget ofta.. Försöker vara intresserad utan att snoka för mycket.
Skrivet av    -TH-

Jag har inga lösenord till döttrarnas konton

Jag vill inte logga in utan deras vetskap så lösenord får de hålla för sig själva. Jag försöker att vara bestämd med att INTE lämna ut sina lösenord till någon, det är en bra vana att inte göra det. Sedan är det ju en del i separationen mellan tonåringen och föräldern att man inte berättar allt. Man kan omöjligt veta allt om sin tonåring, och även om jag själv kan tycka att jag vill ha stenkoll, så är det inget jag \"ska\" ha. Däremot är jag noga med att vi har en kommunkation mellan oss vuxna och döttrarna. Sedan minns jag själv från tonåren hur ledsen och besviken jag var om någon vuxen snokade bland mina privata saker. Sedan ser jag olika på att snoka eller lägga sig i. Att rent snoka utan tillstånd av tonåringen känns som ett intrång på privatlivet.
Skrivet av    Lena_O

En väldig skillnad

att prata och kommunicera med sina tonåringar om vilka de träffar, vad de gör osv. och att gå in och läsa deras e-mail, SMS och annat. Sådant gör man inte. Lunar är ju ett öppet forum, så att skaffa sig en profil där, och gå in och kolla är väl OK. Jag brukar läsa min dotters blogg, men hon är ju medveten om att den är öppen för alla, eller hur. Men privat mail och post, nej sådant rör man inte. Vilket förtroende för sina föräldrar har man efter att man fått veta att de snokat bland det allra privataste???
Skrivet av    Protan

Jag jämställer det med

om mina föräldrar hade läst mina brev (eller min dagbok). Min kompis och jag hade tät brevkontakt, så DÄR fanns information! Jag fick tvärtom nyckeln till husets enda låsbara låda av min mamma, för som hon sa: \"pappa är ju så nyfiken.Göm nyckeln bra!\" En gång när jag glömt nyckeln i låset var pappa där och hittade cigaretter. Då sa mamma: \" VAD har du i den lådan att göra!?\" Så låste hon och gav mig nyckeln. Inte ett ord om vad hon sett. Jag rökte aldrig mer, och jag försöker vara som min mamma mot mina söner.Respektfull.
Skrivet av    PiaL

Var på ett möte i skolan förra veckan

och en av sakerna som togs upp var vikten av att inte vara blåögd (handlade om droger/alkohol/rökning) Att man som förälder har _skyldighet_ att hålla koll på sina tonåringar. De är inte vuxna på långa vägar, kompisar ÄR allt för viktiga, de ar inte den livserfarenhet som krävs för att kunna stå emot grupptryck. Utöver ovanstående så har jag själv nattvandrat många gånger och stött på grannbarn, klasskamrater etc. Jag har hör fältisarna tala med föräldrarna om att deras barn blivit hjälpta då de varit för berusade och föräldrarna nekar. Visserligen som Kalle över hos Nisse den dagen men han skulle _aldrig_.... GÖR man verkligen sina barn en tjänst så här?
Skrivet av    marie

snoka?

man behöver inte ens snoka Men jag har slutat läsa för det är så mkt man inte fattar
Skrivet av    Mia i Sthlm

själv kollar jag Lunar, men inte MSN

vet inte ens hur man kollar MSN. I Lunarfallet vill jag veta vilka killa dottern har kontakt med. Hon blir periodvis MYCKET uppvaktad av äldre killar (lång o snygg, ser äldre ut) och blir såklart oerhört smickrad. (de jämnåriga ser henne inte som så snygg, de tycker att hon är för lång;-) Dottern vet att jag kan läsa Lunar, så där är hon väl mer diskret, men jag ser ju vilka som tar kontakt med henne. Jag diskuterar inte så mycket om vad jag läser, men ser ju hur vissa i klassen utvecklas. Grannen har troligen ingen aning om att deras dotter dejtar mycket äldre killar och har börjat dricka. Jag lägger mig inte i och springer inte med skvaller. Skulle min dotter och hon börja umgås privat och hänga ute tillsammans skulle jag dock ta ett snack med dottern. ungefär så...
Skrivet av    demeter

jag vet hur man knäcker alla lösenord

och hur man läser PA, lunar och msn. men det roligaste är, att jag har inget behov av det, dottern berättar för mig vad hon gör och vilka hon träffar etc. lite hemligheter får hon ha för mig, ex vilka hon msn:ar med, vad de pratar om etc.
Skrivet av    pola

grattis!

det var en ovanlig dotter ;-) (Skojar vänligt)
Skrivet av    Demeter

men allvarligt

tror du att majoriteten av tonåringarna ljuger och bedrar sina föräldrar? det tror inte jag, och jag tycker alltid att rak och öppen kommunikation är att föredra framför spioneri. var går gränsen - läsa msn:loggen, läsa gb på lunar, läsa sms, tjuvlyssna i telefon, tjuvlyssna i dörren, läsa dagbok, läsa privata brev, följa efter?
Skrivet av    pola

vad jag tror

är att man som förälder får en förskönad bild av sanningen. Visst berättar de det mesta, men verkligen inte allt. Så gjorde jag själv och alla jag känner. Mina gränser för vad jag skulle snoka i är helt situationsbaserade. Jag väljer att kolla av Lunar ibland, som sagt. Jag har aldrigt försökt läsa Msn. En gång tjuvlyssnade jag i telefon då jag visste att två tjejer som mobbat min dotter ringde - jag ville höra vad de sa, för att se om mobbingen pågick. skämdes men kunde inte låta bli. Har aldrig läst dagbok eller brev. Skulle inte dra mig för det om jag såg att dottern skar sig, ofta drack mycket alkohol eller liknande. Skulle inte gilla det alls, men hade inte tvekat.
Skrivet av    Demeter

men vissa saker

måste man ju få göra \"i smyg\" också - man _ska_ inte berätta allt för sina föräldrar, det är jag övertygad om. att skära sig eller missbruka är ju tecken på att det inte står rätt till, men att överdriva sitt drickande eller rent av hitta på för att stajla på msn, det är väl skillnad? personligen är jag tvärtom, jag tror alltid det värsta, och jag om någon VET ju vad man kan hitta på, redan i späda år. å andra sidan vet jag också VARFÖR och att allt testande inte nödvändigtvis slutar i katastrofer. även om jag har betydligt \"strängare\" regler än vad mina föräldrar hade.
Skrivet av    pola

drickande

ska 13-åringar inte ägna sig åt alls, det är min bestämda uppfattning. De är tillräckligt utsatta för idiotier och idioter ändå och behöver inte göra sig till offer. Klart att dottern kommer att testa alkohol, jag inbillar mig inte att hon tänker sitta hemma och virka till hon är 18, men med en restriktiv hållning försenar man alkoholdebuten - det är statistiskt säkerställt. Jag säger dock alltid också att OM hon skulle dricka (när hon blir äldre) så RING HEM. Även om jag blir arg är jag inte farlig...
Skrivet av    demeter

Artiklar från Familjeliv