Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

han vägrar blöja på natten

Skrivet av Linda
Sonen på 2,5 år drygt vill inte ha blöja på natten. Helt ok om varit mogen för det, det är han inte. Han kissar i sängen varje natt, jag orkar inte tvätta varje dag, det är ju inte säkert att det finns tvättid.
Jag vill ju inte tvinga honom, vad göra?

Så här har vi gjort: han har fått kvällsmacka ist för välling, han har fått kissa innan sängen, innan vi går och lägger oss och en gång mitt i natten (vi har ställt klockan). Ändå är det inte alltid han är torr på morgonen. Det är ju tydligt att inte är redo för detta men jag ser hur ledsen han blir när blöjan åker på, jag vill ju inte göra honom ledsen.

Snälla, vad ska vi göra?
Svar på tråden: han vägrar blöja på natten

Känner igen

Min son är två år och dagtorr - men långt ifrån nattorr. I perioder kommer han på att han inte vill ha blöja på kvällen, men han brukar tycka att det är okej att vi sätter på honom blöja när han sover. Kanske kan din son tycka att det är en okej kompromiss om ni diskuterar det och lägger tyngdpunkten på att han faktiskt får gå och lägga sig utan blöja?
Skrivet av    Majsan

Det tar lite tid

att arbeta upp de muskler som ska till för att hålla sig en hel natt! Jag tycker att du ska bädda med plastad frotte under lakanet och en handduk över lakanet (då räcker det ofta med att bara ta bort hadduken istället för att bädda rent i hela sängen. Ställ så en potta brevid sängen och prata mycket om att man måste vakna och kissa om man inte har blöja. Mognaden kommer med motivationen och muskelstyrkan. Det tar nog några veckor men sen är ni av med blöjeländet för alltid!
Skrivet av    Sofia*

Kanske

byta blöjsort till en sort som \"bara stora pojkar får ha som slutat med dagblöja\" annars kanske det går att sätta på honom en när han somnat.
Skrivet av    milla

Jag håller inte med dig

om att mognaden kommer med motivationen och muskelstyrkan. En hel del av nattorrhet sitter i hormoner också... kroppen måste vara redo helt enkelt. Jag förstår Lindas bekymmer med att inte kränka sonen - men prova \"millas\" förslag om en annan blöja och försök få honom att se sig som stor iallafall. Det kan gå fort att bli nattorr - men ni kan i värsta fall ha ett (eller 2) långt år framför er.
Skrivet av    KMCB

I alla tider och länder..

..där man inte har haft tillgång till tvättmaskin men använt tygblöjor, har man tränat barnen till blöjfrihet. (Nu talar jag itne om 50-talets hiskeliga metoder, de är förkastade!) Bara i dagens västländer med billiga och praktiska engångsblöjor talar man om att invänta mognad. Visst krävs det en viss mognad, man kan inte lära ett spädbarn att inte kissa. Men att den mognaden inte skulle finnas hos svenska tvååringar när man vet att \"normalåldern\" på torrhet i världen ligger på 1,5- 2 års ålder. (Siffrorna kan vara något gamla, kommer från en undersökning som jag läste på FNs hemsida för några år sedan). Det tror jag inte på! Hormonproduktionen spelar in, men kroppen är ett samspel av alla hormonproducerande körtlar och det som gör att kroppen producerar mindre urin på natten kommer inte i gång så länge man inte strävar efter att vara torr på natten. Så hade sonen inte protesterat mot blöjan såpvisst, kör på. Men när barnet visar tydliga signaler på att vilja bli av med den så tycker jag att man som förälder ska hänga på och stötta barnet. Men, var och en får bli salig på sitt. Du måste inte ha samma åsikter och tro på samma saker som jag. Det är ju den mångfalden som gör Aff så kul!
Skrivet av    Sofia*

muskler i all ära men det krävs hormoner med

hormonerna hjälper så urinmängden inte produceras lika mycket under natten som på dagen. Det klarar inte muskelträning av tyvärr.
Skrivet av    Emma

Den torrheten du pratar om är dagtid

det krävs faktiskt lite hormonmognad med för att få det att fungera hela nätterna. annars blir alternativet upp med barnet och kissa på nätterna för barnet rår inte för att det inte fungerar. Hormonerna hjälper till att styra urinflödet så mindre urin bildas på natten och att man inte i sömnen ska kissa utan att vakna först. hormonerna måste samspela och vanligtvis tar detta lite längre tid ett barn blir alltså dagtorr före det blir nattorr. Rent teoretiskt kan alla barn vara blöjfria från allra första början ingen är född med blöja. att vara blöjfri och att vara dagtorr/nattorr är absolut inte samma sak.
Skrivet av    Emma

byxblöja

som nästan är som en kalsong? kan fungera kanske annars är det väl plastad frotte och upp och kissa honom som gäller Han mognar så småning om det ska till en hormonell mognad med så det är inte enbart träning som man kan göra utan kroppen ska med bli redo innifrån :)
Skrivet av    Emma

Nej

Jag talar inte om dagtorrhet. Men var och en får tro på vad den vill. Jag har rest för mycket i världen och sett mycket, det jag har sett tror jag på! Hormoner bildas om de behövs, hela kroppen är ett samspel. (Men jag har inte talat om spädbarn, som jag skrev så finns det en mognadsaspekt på det hela, men inte bara).
Skrivet av    Sofia*

Du som vet då hur det fungerar i andra länder

hur många olyckor händer det där? hur länge händer olyckorna innan de är torra hela nätterna utan att behöva gå upp mitt i natten och kissa? hur länge har du sovit utomlands med de där barnen för att aktivt se hur det fungerar och hormonerna hjälper till precis som jag sa att minska urinmängden vilket ju leder till att man itne behöver kissa på natten.. vilket ju är väldigt viktigt till att just inte behöva kissa musklerna tränar väl itne upp blåsans storlek direkt :P
Skrivet av    Emma

Jag vet inte allt..

..och det tycker jag var en onödig kommentar. Att räcka ut tungan åt folk hör väl mest hemma i sandlådan! Men jag ska vara artig och svara dig ändå för jag tror på vad jag har sett! Eftersom du frågar kan jag berätta att jag bott i flera olika länder och sovit bland barnen där i många nätter. Bland annat i Irland, australien, Indien,Marocco; egypten. Det jag har sett är att man hakar på barnets signaler om att de är medvetna om att de kissar under dagarna. När de så är torra på dagarna så driver man det lite till hela tiden och efter ett ganska kort tag är de torra på natten också. Olyckor händer, de är en del av processen. Använder man tygblöjor och inte har tvättmaskiner påsamma sätt som vi så spelar det inte så stor roll om man tvättar bäddilägg eller blöjor! För oss här är ju skillnaden större när det händer olyckor. Genom att aktivt arbeta med barnens förmåga så kommer hormonproduktionen som minskar på urinmängden under natten igång. Sitter man bara och väntar på den så vet ju inte kroppen att just detta efterfrågas! Men du får gärna sitta och vänta, det gör många och det fungerar ju också. Men jag tänker stötta Lindas son, för jag vet att det är möjligt att bli av med blöjorna även på natten vid 2,5 års ålder!
Skrivet av    Sofia*

stötta är bra

men det är inte alltid så kul för barnet om man måste upp och kissa det på nätterna och om det alltid blir blött i sängen heller. Men tja det är väl individuellt förståss jag ser inte det som direkt bra och kul att vakna på nätterna och kissa eller vakna blött varje natt. ett par nätter i veckan ok men varje natt Nja :P var dumt att skriva smilisar är en ful ovana jag har att sätta dit ber om ursäkt över den lipande munnen
Skrivet av    Emma

Artiklar från Familjeliv