Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behöver råd - hur skall vi gifta oss?

Skrivet av lia lite anonym
Jag är i stora bryderier och skulle behöva höra vad ni tycker. Vi är ett par sedan många år, har en treåring och en i magen. Just nu driver vi tillsammans ett stoort husprojekt som kostar mycket pengar. Barnen och huset tillsammans har fått oss att känna att det vore tryggare att vara gift än sambo ifall något skulle hända någon av oss. Dock vill vi inte ha något traditionellt bröllop, men gärna ett bröllop med fest. Att ha denna tillställning under graviditeten är inte aktuellt eftersom jag har vissa komplikationer, så tidigast nästa sommar är aktuellt.

Vad tycker ni att vi skall göra av följande alternativ (utifrån vad ni skulle tycka som gäst, eller vad ni skulle gjort t ex):

1) Vi gifter oss i tysthet på rådhuset rätt snart och håller detta så hemligt som möjligt tills nästa sommar då vi ställer till med stor bröllopsfest i sommar. Detta i form av grillfest i stugan vid havet. Frågan är om vi skall tala om att vi redan gift oss eller om vi skall "fejkgifta"/förnya våra löften inför dem.

2)Vi gifter oss rätt snart och bjuder de närmsta familjerna på restaurang. Då kan vi ju nästa år bjuda vännerna (som naturligtvis inte vet något) på fest i sommar.

3)Vi väntar med att gifta oss, tar itu med allt pappersarbete och samboavtal och allt, och kör på linje 1, men med en riktig vigsel.

Vad tycker ni? Har ni ytterligare en idé?
Svar på tråden: Behöver råd - hur skall vi gifta oss?

Nr 4

Gift er nu (så att ni har den juridiska säkerhet ni vill ha), berätta det för alla (verkar svårt att hålla det hemligt ända tills nästa sommar) och berätta också samtidigt att ni ska ha fest nästa sommar, alt. bjud in till den redan nu. Och ingen fejkvigsel då, det verkar onödigt. Särskilt om ni inte vill ha ett traditionellt bröllop.
Skrivet av    Heather

Alternativ 2

tycker jag låter allra mysigast.
Skrivet av    Hervor

Håller med!

Gift er nu av de juridiska skälen och berätta det. Det är svårt (och tråkigt!) att behöva hemlighålla att man har gift sig ända till nästa sommar! Och jag tror inte att någon tycker att det är konstigt att ni väntar med festen tills bebisen också kan vara med! :-)
Skrivet av    La mama

Håller med om nr 4

Vi var på ett bröllop, då paret hade gift sig borgligt med ett par vittnen men senare på kvällen hade de en kombinerad bröllops fest och 30 års fest då brudgummen var nyss sylda 30. Bruden var för övrigt gravid i v. 33. Det var buffé och efterrätt. Helt på deras villkor och vi var inte många gäster. Men det var en underbar fest.
Skrivet av    Therese m. killarna + bf 18/4 *på besök*

Artiklar från Familjeliv