Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Taskig livmoderfråga.

Skrivet av Pilla 5 snitt
Nu är jag igång och tjatar igen, men det kanske har ramlat in någon ny. Jag vänder mig alltså till er som fått höra att er livmoder är tunn, ärrig, sammanvuxen eller påverkat på annat sätt pga kejsarsnitten. Er jag fått svar från tidigare får också svara förståss. Jag har några frågor som bryr mitt huvud.

1. Hur har ni fått diagnosen. På opbordet, efteråt eller har ni fått ta reda på den själv? Annat?

2. Hur har läkaren beskrivit tunnheten? Det finns så många sätt att beskriva på, men jag har inte riktigt förstått hur det "graderas".

3. Vad har ni fått för råd/avrådan? Ok att skaffa fler men med speciella åtgärder? Inte ok med fler barn? Annat? Läkarens motivering till det beslutet?

4. En fråga till de av er som genomgått sterilisering i samband med snittet (pga avrådan från fler graviditeter), hur har ni mått efteråt mentalt? Har ni fått fått erbjudande om samtal innan beslutet? Har ni fått efbjudande om samtal efteråt om ni mått dåligt?

Jag frågar alltså enbart för min egen skull, jag skall inte publicera något eller göra något arbete. Vill bara få lite rätsida på begreppen. Jag har mycket egna erfarenheter och har hört ännu mer, men fortfarande vet jag för lite. ;O)
Svar på tråden: Taskig livmoderfråga.

hej pilla

Här kommer mina svar 1. Hur har ni fått diagnosen. På opbordet, efteråt eller har ni fått ta reda på den själv? Annat? Läkaren kom in till mig på förlossningsrummet dit jag kom efter jag var ihopsydd. Han berättade då att min livmoder var väldigt tunn och enbart hölls ihop av hinnorna. Han sa också att det börjat glida isär i gammla snittet. Under operationen fick jag veta att det var mycket sammanväxningar och att de måste vänta in en läkare till som skulle assistera. 2. Hur har läkaren beskrivit tunnheten? Det finns så många sätt att beskriva på, men jag har inte riktigt förstått hur det graderas. I journalen står det endast peritoneum och amnion i kontinium vad nu det betyder :). Jag tror det är det som han menade med att den bara hölls ihop av hinnorna, urk ryser. Bred fenestrering i gamla uterotomin. Där står det faktiskt utersuvägg: tunn men senare i journalen står det mycket tunn. 3. Vad har ni fått för råd/avrådan? Ok att skaffa fler men med speciella åtgärder? Inte ok med fler barn? Annat? Läkarens motivering till det beslutet? Ok att skaffa ett till barn men får inte ha värkar. Står så här i journalen. Vid ev ny graviditet bör pat sättas upp för elektivt sectio pga mycket tunn uterusuvägg. Motiveringen är väl att livmodern inte ska kunna spricka utan värkarbete. Kan tänka mig att det spelar in att jag blev igångsatt och hade kraftiga täta värkar i 10 timmar. Jag tycker iaf att det borde vara skillnad om man efter planerat snitt utan värkar ändå har väldigt tunn vägg. Men det är min egna teori :) 4. En fråga till de av er som genomgått sterilisering i samband med snittet (pga avrådan från fler graviditeter), hur har ni mått efteråt mentalt? Har ni fått fått erbjudande om samtal innan beslutet? Har ni fått efbjudande om samtal efteråt om ni mått dåligt? Inte varit aktuellt för mig
Skrivet av    Zahra med 2 busfrön + bf 7/3-06

Artiklar från Familjeliv