Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Och en moderkaks/snittfråga till alla.

Skrivet av Pilla 5 snitt
Ni som är snittade och har blivit gravida igen, vad har läkarna sagt till er om risken att moderkakan skall fastna i ärrvävnaden i livmodern? (Slemhinnan har en tendens att inte vara helt ok över ärrvävnaden, vilket gör det lättare för moderkakan att fastna just där tidigt i graviditeten. Följden av detta kan ju bli problem vid förlossningen sedan, om moderkakans vävnad växer sig in i själva snittärret/livmodern.)

Jag tycker att den risken borde vara lika stor vid varje snitt, men jag fick bara höra det som risk nu. Märkligt. Kanske beror på mycket sammanväxningar föståss, det borde ju påverka negativt. Intressant att höra vad ni hört.
Svar på tråden: Och en moderkaks/snittfråga till alla.

Det har jag

inte hört alls... Har ett akutsnitt bakom mig, och ingen har nämnt just den risken för mig, varken efter snittet eller nu under denna graviditet.
Skrivet av    Siv m. D&S

Ingenting vad jag minns

Möjligtvis att en läkare sagt det efter första snittet, men då var jag liksom inte riktigt mottaglig eftersom det snittet och tiden på BB var så jobbig. Nu slapp jag fundera på det ändå för första gången satt moderkakan i framväggen, där snittet blev, och andra gången satt den i bakväggen. Annars hade jag nog oroat mig tror jag..
Skrivet av    politisk vilde, 2 snitt

Jag är ju bara akutsnittad en gång

Och eftersom en gång är ingen gång inom läkarkåren vad gäller snitt så meddelas inga risker överhuvudtaget. För alla risker uppstår uppenbarligen helt plötsligt efter två snitt :/ Rent generellt verkar alla väldigt ovilliga att prata om risker, förmodligen för att inte skrämma upp folk i onödan. Men vid direkta frågor önskar jag att de inte bara viftade bort oron utan faktiskt tog den på allvar.
Skrivet av    Mian

En fråga till..

Hur gick det med moderkakan i framvägg. Om jag förstod dig direkt satt den där de snittade. Blev de alltså tvugna att skära genom moderkakan, och blödde du isf mycket? Var det några särskilda \"åtgärder\" vid snittet, tex särskilt kunniga läkare, fler läkare, någon särskild medicin etc? (förutsatt att de visste om det innan, vilket de borde gjort.). Jag har själv oroat mig en del för att få moderkakan i framvägg eftrsom jag vetat att det skulle bli snitt med de tre yngsta. Men jag har haft turen att den satt sig \"rätt\". Om du vill svara får du gärna göra det, om du tycker det är för personligt (eller tar tid ;O)) strunta bara i min frågvishet.
Skrivet av    Pilla 5 snitt

Det är lite så jag funderar, fast tvärtom.

Min livmoder är mycket ärrad och sammanväxningar finns det och blir över, det är inget att göra åt. Men jag undrar mycket över hur det faktum att jag har fem barn spelar in i läkarnas bedömning. Jag vet ju att det är mycket som spelar in, allt ifrån läkarens person till budget. Jag vet att det låter hemskt att säga, men jag känner det som om jag efter fem barn automatiskt blivit \"avslutad\" i sammanhanget. Av sjukvården jag varit i kontakt med. Och jag kan självklart förstå tanken att resurserna kanske hellre skall gå till att hjälpa någon att få sitt andra barn i stället för att bidra till att jag skaffar ett sjätte, men samtidigt är det tråkigt att känna att man inte blir bdömd utifrån sin egen person utan efter vad andra tycker är ett rimligt antal barn. Det du tar upp är ju egentligen samma problematik fast omvänd. Jag kan själv känna ilska över att jag inte fick veta riskerna med att vara kejsarsnittad eftr första snittet. Jag blev dessutom så dåligt kollad då jag väntade tvåan att det höll på att kosta mig livet. (Värkarbete utan progress i två dygn med stort barn i vidöppet läge, tidigare snittad. Jag fick en blödning efteråt.) Jag kan idag med en rysning känna en enorm lättnad över att min livmoder var så stark som den var. I det läget hade jag gärna haft mer kunskap om innebörden av att vara snittad, då hade jag själv kunnat förstå att åka in tidigare tex. (Jag viftades bort då jag ringde in.) När jag väntade fjärde barnet startade förlossningen tidigare lite smått, men jag skulle ju in för planerat snitt ett par dagar senare så jag brydde mig inte om de kraftiga och ihållande sammandragningarna jag hade då. När de sedan gick in för snittet såg de att livmodern var tunn. Jag hade inte hört ett ord om risker innan, trots att jag innan varje graviditet sökt upp läkare för att få en bedömning om det är lämpligt. Jag hade tom funderat på om vaginalförlossning var möjlig. (Jag hade inte tänkt genomföra idén, men funderingarna fanns.) Summan av mitt långa inlägg är att jag tror att många kvinnor skulle gynnas av en lite öppnare syn på risker. Jag har hört många som skulle velat och vill veta mer. Samtidigt måste man ju vara öppen för att det är just risker, och komplikationer av allvarlig art är ju tackoch lov ovanligt. Är det kanske så att sjukvården helt enkelt inte har råd med alla oroliga mammor, därför tystas riskerna ned? En mamma som orar sig går ju relativt enkelt att lugna med ett extra läkarbesök för att ställa frågor och kanske ett ul. Men det blir ju en del när alla snittade mammor vill ha det. Men är det inte värt det?
Skrivet av    Pilla 5 snitt

Jag hade inte heller hört det..

.. tidigare. Därför undrar jag hur det är för andra. Jag har vetat om den risken eftersom jag tagit reda på det själv, men läkarna har aldriug använt det som ett argument att inte våga en till graviditet. Nu gjordes det, och dessutom som ett argument för en sterilisation, vilket gör att jag funderar lite över det där. Jag fick häromdagen höra om en mamma det hänt att moderkakan vuxit sig fast så pass att blödning och operation blev nödvändigt, men den mamman var inte ens snittad!! Jag har aldrig hört någon själv som varit med om det efter tidigare kejsarsnitt. Jag tror därför risken är minimal, men den borde inte vara avhängig antalet snitt, snarare status på livmodern. Ja, ja. Jag får nog prata med läkaren på återkollen. Tack för ditt svar. Hoppas jag inte gjorde dig orolig nu med mina frågor. :O/ Men som sagt, risken är nog då som jag trodde väldigt liten. (Man vet dessutom om det innan nästa förlossning vilket borde vara en fördel.)
Skrivet av    Pilla 5 snitt

Nädå

jag är inte mer orolig nu... dessutom vet jag att min moderkaka sitter vsserligen i framkanten, men rätt högt upp på vänster sida - så den är långt från det gamla snittet. Det jag mest tänker på är ju att det händer ibland vid vaginala förlossningar att moderkakan inte lossnar av sig själv utan att det blir blödningar och man måste operera ut den. Det händer ju även om kvinnan inte varit snittad förr, så jag förstår inte riktigt varför risken skulle vara större om man ska snittas igen än om man ska föda vaginalt? Menar de att om moderkakn växer fast i det gamla snittet så kan det bli komplikationer under graviditeten och inte bara vid förlossningen?
Skrivet av    Siv m. D&S

Nej, det är det jag inte heller fattar..

Under graviditeten är det ju problem om moderkakan _inte_ sitter fast ordentligt. Men jag vet faktiskt inte om det kan vara något problem just under graviditeten. Men så är jag inte läkare heller. ;O) Att risken vid själva förlossningen är förhöjd om moderkakan sitter fastvuxen säger ju sig själv, och risken är förhöjd att detta skall ske vid snitt. Men frågan är _hur_ mycket högre risken är vid exempelvis femte snitten i jämförelse med andra eller tredje. Där _borde_ ju inte antalet snitt spela in, utan livmoderns status sas. Å andra sidan kan ju också funderas på om en mamma i det läget löper inte egentligen löper mindre risk för blödning pga komplikation med moderkakan eftersom hon snittas? Tål att tänkas på. Jag skall snoka vidare!
Skrivet av    Pilla 5 snitt

Hej Pilla!

Det stämmer att moderkakan riskerar att växa fast i ärret som blivit efter snitt. Hur stor risken är vet jag inte, bara att moderkakan lättare fäster i ärrvävnaden. Hade en arbetskamrat som råkade ut för det efter endast ett snitt. Det gick helt enkelt inte att få loss moderkakan utan de fick ta bort hela livmodern vid snitt nr 2 annars hade hon förblött. Hon förlorade väldigt mycket blod och det var kritiskt. Båda snitten var planerade pga säte. Likadant tycker jag det är vad gäller tunn livmoder eftersom snittärret inte töjs lika fint som oskadd vävnad. Ingen läkare nämner någonsin den risken! Efter ett snitt anses risken för ruptur minimal och omöjlig utan värkarbete. Ändå höll min livmoder på att brista spontant utan en enda värk efter endast ett snitt. Det var ren tur att de snittade mig av andra skäl planerat så den inte hann spricka för det var på håret! Ha det så gott och grattis till lilla 5:an som väl blev en liten tjej efter 4 pojkar!
Skrivet av    Tea med Tös 0211 & Påg 0312

Nej nej, jag svarar gärna!

Är själv en kroniskt nyfiken och vetgirig typ som gärna vill lära mig allt om något på så kort tid som möjligt. (Kan man födas till grävande journalist? *s*) Jag hade en skicklig kirurg vid första snittet, och han hade ju läst journalen och pratat med mig såklart. Jag hade haft värkar i fyra och ett halvt dygn och gått över sex dagar så jag var rätt slutkörd och kommer inte ihåg allt de frågade om, men det vet jag iaf. När de öppnade livmodern låg moderkakan precis innanför, och den lossnade lätt (har bilder på den, den är jättefin och alldeles hel, lite kalkig vilket betydde att den började bli gammal förklarade de senare för mig) och när de hade lossat moderkakan fick de tag i ungen och drog ut henne. Sen fick de suga rent henne innan hon skrek ordentligt, hon var lite medtagen av hela pärsen och hade svalt fostervatten med barnbeck i *urk* Det hela tog väl kanske två minuter från att de satte kniven i mig trodde maken (jag var sövd första snittet så de fick snabba på). Förlorade ungefär en liter blod vid snittet, vilket väl får ses som rätt OK. Vad jag blev förvånad över var hur stor moderkakan var, den vägde nästan ett helt kilo. Jag såg den inte då jag var sövd, men gubben tog bilder på den. Inte konstigt att magen var så otymplig!
Skrivet av    politisk vilde, 2 snitt

PS

Från det att de beslutade om snitt tills att de sövde mig tog det lite dryga två timmar, så det var liksom inte bråttom. Min unge hade börjat bli stressad i magen men mådde fortfarande bra så de hade tid att dra igenom en massa saker (bland annat tog diskussionen om sövd eller ej en stund, men inte så särskilt länge). Jag tror inte de nämnde det med moderkakan särskilt men var som sagt rätt förvirrad. Nu när jag tänker efter tror jag att jag pratade med med \"min\" BM efteråt om när det gällde snittärret och moderkakan. Hon var en sån lugn typ som har lång erfarenhet så hon kunde tala om att det var en ganska liten risk. Hon hade dessutom fött med snitt själv. Före förlossningen kollade de inget extra UL efter v 17, moderkakan satt i framvägg men inte så långt ned att den skulle orsaka problem vid en vaginal förlossning. Jag tänkte på det där med risker hit och dit - man kan ju kanske jämföra med risken för att moderkakan växer fast (eller släpper för den delen) pga skrapningar i livmodern, efter aborter eller andra ingrepp. Den risken är ju också väldigt liten som jag har förstått det. Hmm, nu blev jag också intresserad - måste skärpa ihop mig och hålla mig till mitt eget intresse just nu märker jag :o)
Skrivet av    politisk vilde, 2 snitt

Jag har inte från

vårdens sida blivit upplyst om det, däremot har jag läst det själv. Nu blev jag ju snittad akut första gången, så jag hann aldrig varnas innan. Och nu vid andra snittet framstod det som den rimligaste utvägen.
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Artiklar från Familjeliv