Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att vara en känslig pojke i skolan?

Skrivet av Wondergirl
Att sätta gränser runt sig själv och sin kropp är något som min äldsta son Zacharias 6 år, är bra på. Problemet är att han skiljer ut sig lite bland de andra pojkarna i skolan för han är känsligare. Han talar om när det är något han inte tycker om någon gör något eller säger nåt, och hjälper inte det så säger han till fröken. Problemet är att han blir retad lite väl ofta pga sin känslighet. Egentligen är det väl inte ens ret, utan bara skoj och bus, ni vet boys will be boys, det är bara det att han tar åt sig.

Vi behöver inte detta nu när han tycker skolan är tråkig som det är. Samtidigt känner vi att han behöver tuffa till sig, annars kommer han hamna helt utanför. Att lära sig att inte ta åt sig för minsta lilla. Mycket av det som han uppfattar som ret är bara en tuffare form av tal. Jag har varit på skolan, och Zacharias är populär, han har kompisar, men när kompisarna skojar och busar med varann så tar Zacharias det som ret och bråk, något som i längden nog inte kommer vara populärt hos kompisarna.

Hur lär vi honom att bli lite tuffare i sig själv? Finns det plats för en smart men känslig kille i skolans värld?
Svar på tråden: Att vara en känslig pojke i skolan?

Boys will be?

Nä, det ställer inte jag upp på! Alla människor måste få lov att finnas! Visst ska man arbeta med sig själv som människa, men man ska inte behöva ändra på sig för att andra människor är intolleranta! Pojkar är inte pojkar för att pojkar är så. De beter sig så eftersom de är uppfostrade till att det är ok att bete sig så. Jag tycker det är en miss i deras uppfostran och den ska man inte godta! Jag tycker att du ska prata med läraren och sätt stopp för det hela nu. Din son kan säkert behöva träna sig i att inte ta allt som händer runt sig personligt. Men de andra pojkarna behöver faktiskt lära sig att respektera de människor de har runt omkring sig.
Skrivet av    Sofia*

Men samtidigt

Det ger mer utdelning för framtiden att lära sig att inte ta åt sig för allt, än att kräva att andra ska ändra sig när det egentligen inte gäller rena övertramp. I princip håller jag ju med om att andra ska ta hänsyn till de som är känsliga, men i verkligheten kommer det inte att hända. Ren mobbing och taskigheter kan vuxna ta itu med. Det är lättare att förstå varför man inte säger och gör sådana saker mot andra, men vanlig, lite tuff jargong är svår att förbjuda. Jag har själv en son som lätt tar åt sig och uppfattar ganska harmlösa kommentarer som mobbing. Vi har jobbat jättemycket med att prata igenom situationer som han uppfattar som kränkande, men som han faktiskt kan välja att tolka på olika vis. Man måste inte alltid välja att ta åt sig. Man kan välja att inte tolka allt till det värsta, man kan välja att låta \"bollen studsa tillbaka\" på avsändaren, man kan lära sig att tala om när en kommentar sårar. Läraren kan jobba med att uppmärksamma sänkningar och låta klassen berätta om när de råkat ut för sådant och hur det känns. De kan även prata om hur man själv kan göra för att inte låta andras sänkningar drabba en.
Skrivet av    Pip

Jag förstår

att du mest vill stödja den som är lite svagare i denna sitution, men som du uttalade det själv: \"Alla människor måste få lov att finnas\" och inte minst de andra killarna som är lite busigare och tuffare. Att du säger att det är \"en miss i deras uppfostran\" är verkligen att ta i - särskilt eftersom Wondergirl sa att pojkarna inte medvetet hade varit stygga mot hennes son och verkligen tyckte om (respekterade) honom. Snarare är det \"en miss\" i din förståelse av problemet.
Skrivet av    me

Visst finns det plats

för en smart och känslig kille! Absolut! Det kommer bara att ta lite tid innan barnen hittar varandra nu när de börjar skolan. De andra killarna kommer säkerligen att lära sig Zacharias gränser och Zacharias kommer att slappna av lite mer ju mer de lär känna varandra. Så tror jag! Jag tycker att det är bra att han säger till och markerar nu i början. Då får läraren chansen att förklara ifall de andra pojkarna inte menade illa eller så får hon chansen att förklara för de andra pojkarna att de hade överskridit Zacharias gränser.
Skrivet av    me

Jag menar inte

Att inte Wondergirls pojke sak arneta med sig själv. Det tyckte jag att jag skrev. Men det jag reagerar mot är att samhället tillåter \"pojkar är pojkar\" och därmed sanktionerar ett beteende som jag inte anser är acceptabelt. Och som man bara genom talesättet visar att man aldrig hade tillåtit från en flicka. Pojkar är pojkar för att vi uppfostrar dem till att vara det men jag tror på ett jämställt samhälle där vare sig kön eller andra uppdelningar i samhället justifierar ett egentligen oacceptabelt beteende. Därför menar jag att man ska reagera när barnen tangerar gränser, även om det inte är ett genomtänkt gränstestande från deras sida utan bara tanklöshet.
Skrivet av    Sofia*

Det är möjligt att jag missuppfattade

vad hon skrev. Och jag menade inte att hennes son inte ska arbeta med sig själv och att de andra pojkarna är de som enbart ska ändra sitt beteende. Men jag tror inte samhället vinner något på att man inte gör pojkarna medvetna om att deras beteende kan uppfattas som just buffligt. Om det är omedvetet från deras sida finns alltså inget uppsåt att skada, de vill vara snälla, men då måste det ju påpekas att någon i deras närhet tar illa vid sig, så de kan vara uppmärksamma på det.
Skrivet av    Sofia*

Jag håller med.

Jag tycker också att de andra pojkarna måste informeras när Zacharias tar illa upp, men man vill ju helst utgå ifrån att de andra pojkarna inte vill att Zacharias ska bli ledsen.
Skrivet av    me

Tack för svar...

..vi har pratat med skolan nu, både rektor, lärare och fritids. De upplever inget problem, utan säger att Zacharias är populär och en bra kompis och att alla andra respekterar honom, men att de ska vara uppmärksamma på om han tar illa vid sig. Det Zacharias berättar hemma verkar inte stämma överens helt med det de upplever på skolan. Han har tydligen bara \"skvallrat\" en gång och det gällde ett låtsasbråk som han trodde var riktigt. Så vi ska arbeta lite mer Zacharias känslighet, men också med att han kanske inte ska tänja på sanningen som han verkar ha gjort när han berättar om vad som hänt i skolan. Tack för era svar.
Skrivet av    Wondergirl