Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

JA, jag gör det SEN

Skrivet av pola
säger min dotter om ungefär allt, utom duscha, se på tv och sitta framför datorn.
i morse gick inte dörren att öppna till hennes rum, smutstvätten låg för, och när jag försökte, fick hon på allvar skutta mellan alla högar som låg på golvet, golvytan som var tom var mindre än 0,5 kvm allt som allt.
"JA, jag ska städa SEN!" säger hon då...
men sen kommer inte, och sen har det passerat och det ser lika jävligt ut igen.
ska jag hetsa upp mig, eller strunta i det?
Svar på tråden: JA, jag gör det SEN

Så då för du väl svara jag gör det sen

på allt som du vet att hon förväntar sig att du skall göra.
Skrivet av    Jämställd pappa

fast jag tycker det är fel

jag försöker inpränta i alla familjemedlemmar att göra saker på en gång, och att inte känna efter så förbannat innan :-) däremot händer det ju att jag inte hinner med roliga saker, för att jag måste plocka och fixa efter andra slashasar.
Skrivet av    pola

duscha

tillhör också sen , hos oss fast det gör inget för vi bor i hus...
Skrivet av    Mia i Sthlm

ge en tidsbudget...

ingen gillar ju att göra saker på order. Jag brukar säga på måndag att senast tordag kväll ska du städa ditt rum. I början fick jag förklara mycket om varför det skulle ske, ge morötter eller konsekvenser men nu funkar det bra ändå.
Skrivet av    Demeter

haha, det funkar inte heller!

min dotter är nåt i hästväg nämligen. vi gör överenskommelser titt som tätt, men grejen är att hon TROR att hon är ansvarstagande, men det ÄR hon inte. vi har bestämt söndag, dammsuga och städa. \"JA, jag gör det SEN!\"\"jag gör det IMORRN!\"\"jag HINNER inte nu!\" osv. vi bestämmmer (jag bestämmer) att före sånggående kan man plocka upp, det tar max fem minuter \"jag orkar inte nu, jag är så trött, jag gör det i morgon bitti!\"\"jag hinner inte nu, jag ska till skolan, jag gör det sen!\"\"jag hinner inte nu, jag ska möta L om en och en halv timme, vi ska åka och träna, jag gör det EFTER träningen!\"\"ja, jag ska bara duscha först\" (men GÖR det då!!!!!!) \"nu orkar jag inte, nu är jag för trött...\" osv, så har det gått en vecka till.
Skrivet av    pola

vad händer då?

Om ni har bestämt att det ska vara städat på söndag, för då kommer mormor och då vill du ha snyggt hemma - och det inte händer, vad gör du då? Jag vägrar totalt att tjata om något så banalt som städning, så när vi satte systemet började jag med morötter - städa senast söndag så hyr vi film sen. Var det inte städat så blev det ingen film. När det inte hjälpte så blev det löneavdrag på månadspengen (den är delvis prestationsbaserad). Hjälper inte det blev det straffarbete - Mer arbete än det vi kom överens om från början. Jag får en känsla av att du tycker att det är ok att din dotter struntar i sin del av avtalet - du beskriver i andra trådar att du tycker det är lite kul att hon revolterar. Din dotter kanske känner det?? Jag tycker inte att det är ok att strunta i att \"leverera\". Det handlar om respekt. Jag försörjer dottern och förväntar mig att hon gör sitt, eftersom jag också har ett liv.
Skrivet av    Demeter

Same same...

min dotter skulle ta ut soporna + att hon skulle bära ut en kartong med böcker i förrådet som hon ställt utanför sin dörr (har säkert stått där ett par månader nu). Detta sade jag till henne på skarpen i söndags, soppåsarna står fortfarande kvar vi dörren och lådan stog kvar utanför hennes dörr. Igår kväll sade jag till henne att om hon inte fixar detta idag när hon kommer hem så blir det inget disco på fredag. Allvarligt, jag ruttnar. Jag ställde in lådan mitt på golvet i hennes rum (har god lust att ställa soporna där med). Så nu får vi se om det går ut några sopor och om kartongen med böcker flyttar på sig, annars ryker skjutsen till discot och då kan hon ju se sig snuvad på det discot för utan skjuts kan hon inte komma dit. Det är aldeles för mycket sen här hemma....
Skrivet av    Asereht

ekonomiska sanktioner + tidsbudget

Jag känner igen det så väl. Jag för ständigt denna kamp med mina 4 där hemma. Det som funkat bäst periodvis är att ge tydliga uppgifter (gärna skriftligt) som skall utföras inom en vecka + ett pris på samtliga. Exempel: Diskdag måndag och onsdag, disken skall vara klar före kl 22.00, annars kostar det 30,-/dag (dras av från nästa månadspeng) Ditt rum ska vara städat före fredag kl 18.00, annars kostar det 50,-. All smutstvätt skall vara i tvättkorgen före lördag morgon kl 09.00, kostnad 20,- osv osv. Jag har varit benhård och faktiskt dragit av summan från nästa månadspeng, och det har gett bra resultat nästkommande månad. Följden har blivit att ungarna är mer motiverade att ta ansvar och byta diskdagar med varann, istället för att komma med undanflykter till mej.
Skrivet av    SusieD

fast hon revolterar ju inte

på det sätt som jag tycker är \"roligt\" (enligt dig). jag är mest fascinerad av hennes tro att hon är så ansvarsfull kontra vad hon egentligen gör - milsvid skillnad. och förresten så fattar jag inte varför man inte skulle kunna städa under piskan, varför ska tonåringar vara befriade från schemalagt arbete? jag har tusen saker som jag måste göra ett visst klockslag (diska, gå upp på morgonen, tvätta i tvättstugan, laga middag, vara på jobbet etc) som jag gör lite utan att tänka \"vill jag det här?\", för naturligtvis tror jag att jag inte vill, och då kan jag ju strunta i det... så jag fortsätter tjata, får se om hon lyckades få till det idag, hon ett så pressat schema där en dusch ingick.
Skrivet av    pola

okej, jag ska prova det

men tyvärr så är min dotter latare än girig, så det finns inga garantier för att det funkar. jag provade det där förr, men då blev hon skyldig mig så mycket pengar...
Skrivet av    pola

klart man kan

göra något under piskan, men särskilt inspirerande är det ju inte... Jag skulle också ha hittat på undanflykter då. Det finns en underbar strip i ensamma mamman om sonen som skulle städa sitt rum, hör mamman ropa om det och säger till sig själv \"det är konstigt hur fort man kan tappa lusten\". Jag försöker ge dottern frihet att själv lägga upp sitt jobb och sin tid, men se till att det blir gjort. För oss funkar det. ursäkta om du tog illa vid dig av vad jag skev om revolterandet - det lät verkligen som om du tyckte det var lite coolt och kul.
Skrivet av    Demeter

jag tog inte illa upp

och även jag tänker på ensamma mamman strippen. ofta. men faktiskt så tycker jag att städa gör man ju inte för att det är kul, eller inspirerande, det gör man ju för att det BEHÖVS, och då kan man inte gärna säga \"senare\" heller. mina barn behöver inte vara konstnärliga eller göra roliga saker under piskan, men nödvändiga saker verkar ingen av dem fixa på annat sätt.
Skrivet av    pola

vad är det hon vill ha då?

ren tvätt, skjuts till träningen? Om inte pengar funkar skulle jag ta något annat.
Skrivet av    Demeter

mat bostad kläder

svårt att dra in :-) och jag kanske uttryckte mig otydligt i början, för frågan var egentligen: ska jag ställa till med nåt, eller strunta i det? typ stänga dörren och låtsas att rummet inte ingår i lgh:n?
Skrivet av    pola

det beror väl på hur du känner det?

bryr du dig om det är stökigt på rummet? Ibland ger jag blanka katten i det och stänger dörren, men ska vi ha gäster vill jag ha snyggt överallt. Har jag däremot delat ut uppgiften så följer jag upp. Är väl skadad av jobbet...
Skrivet av    Demeter

jag är ju ingen pedant, men

det är _nästan_ en sanitär olägenhet faktiskt... och visst kan jag välja att stänga dörren, likaväl som jag kan välja att hetsa upp mig... men idag tar jag hetsa-upp-mig-valet, hon ska minsann få städa! under piskan!
Skrivet av    pola

hahaha

ser för mig smiskscen hemma hos pola, där punkiga tonåringen blir rebellisk och sliter till sig piskan och jagar pola genom huset...
Skrivet av    demeter

lycka till

Det låter härligt! Hoppas ni får en kul kväll! :-) Skriv imorgon och berätta hur det gick. Vem som piskade vem...
Skrivet av    SusieD

nejmen alltså!

det var ju JAG som var punkig, min dotter är ju raka motsatsen :-(
Skrivet av    pola

Håller med!

Det är ett väldigt bra sätt att lära barnen ansvar på!
Skrivet av    LillKatt

Artiklar från Familjeliv